Lee Cooperin ja Very Nicen farkkuja valmistava M.A.S.I Company Oy on investoinut paljon uuteen pesulateknologiaan, ja saanut näin vähennettyä merkittävästi sekä ympäristölle että ihmisille aiheutuvaa kemikaalikuormitusta.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: M.A.S.I Company Oy

Farkkujen valmistamiseen erikoistunut M.A.S.I Company Oy on perustettu vuonna 1972 Keiteleellä. Yritys on kokonaan suomalaisomisteinen.

– Brändimme ovat tänä päivänä Lee Cooper ja Very Nice sekä Sail&ski ja Fredrikson, M.A.S.I Company Oy:n toimitusjohtaja Anu Koskimäki kertoo.

Kaikki yrityksen valmistamat Lee Cooperin ja Very Nicen farkut suunnitellaan ja kaavoitetaan Suomessa yrityksen omien suunnittelijoiden ja mallimestarien toimesta. Myös farkkujen istuvuuden testaukset tehdään Suomessa. Valmiiden farkkujen varastointi ja lähetys jälleenmyyjille tapahtuu sekin Suomessa, Viitasaarella.

Valmistus on Virossa.

– Valmistamme tehtaallamme Viron Valgassa noin 220 000 paria farkkuja vuodessa.

Henkilökuntaa Valgan tehtaalla on noin 120: ompelijoita, kaavoittajia, asettelijoita, viimeistelijöitä sekä pesulan työntekijöitä. Suomessa henkilökuntaa on noin 40.

M.A.S.I Companyn farkkupesula Viron Valgan tehtaalla on Pohjois-Euroopan suurin. Farkkujen pesut ja kulutukset tehdään kemikaaleilla, entsyymeillä, otsonilla, kivipesuilla tai laserilla. Kulutusjäljet farkkuihin tehdään tehdään laserilla tai erilaisilla pesutekniikoilla.

– Olemme investoineet paljon uuteen pesulateknologiaan vähentääksemme sekä ympäristölle että ihmisille aiheutuvaa kuormitusta. Otsonivalkaisulla pyritään korvaamaan perinteiset valkaisuprosessit, jotka kuluttavat enemmän vettä ja tuottavat jätevettä. Otsonivalkaisusta vapautuu ainoastaan happea. Erilaiset entsyymit mahdollistavat kivipesujen vähentämisen. Kivien vähentäminen pienentää vedenkulutusta sekä kivien kaivuusta ja kuljetuksesta johtuvaa taakkaa ympäristölle, Anu Koskimäki kertoo.

– Käytämme farkkupesulassa mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia kemikaaleja. Pesukoneiden ruiskutekniikalla pystymme vähentämään myös vedenkulutusta tuotantoprosessissa. Laseroinnilla puolestaan korvaamme hiekkapuhalluksen sekä muita vaarallisia ja epäekologisia prosesseja, Koskimäki toteaa.

Farkun valmistus on pitkä ja monimutkainen prosessi, joka vaatii paljon ammattitaitoa eri osa-alueilla. Farkun valmistus kestää suunnittelun aloituksesta valmiiseen tuotteeseen noin vuoden.

Anu Koskimäki luettelee farkkujen valmistuksen vaiheet:

1. Puuvillan kasvatus ja keräily.

2. Langan kehruu.

3. Indigo-värjäys.

4. Kankaan kudonta.

5. Kankaan värjäys.

6. Farkun suunnittelu.

7. Kulutuksien testaus ja pesujen vaikutus kankaan kutistumiseen.

8. Kaavoitus ja mitoitus.

9. Kankaiden ostaminen.

10. Kankaan leikkaaminen.

11. Ompelu.

12. Farkun kulutuspesu/laserointi.

13. Viimeistely.

14. Valmis tuote.

Anu Koskimäki , miltä näyttää kevään ja kesän 2019 farkkumuoti.

– Kapeat silhuetit ovat edelleen kulmakiviä naisten vaatekaapeissa. Nousussa ovat suorat sekä leveät linjat. Nilkkapituudet voimistuvat jälleen kesää kohti kuljettaessa. Toisaalta poikkeukselliset mittasuhteet ja odottamattomuus piristävät farkuissa..

Yksityiskohdat ovat löytäneet paikkansa kevään ja kesän farkkumuodissa farkkujen alisuilta ja sivusaumoilta.

– Avaintekijöinä yksityiskohdissa ovat nauhat, metallit, helmet sekä brodeeraukset.

Monta vuotta pukeutumisen trendinä pysynyt naisellinen pitsi on sekin kotiutunut myös farkkuihin.

– Trendikkäimmillään denimin pinta saa näkyä, mutta ulkonäkö ei kuitenkaan sulje pois käyttömukavuutta ja upeita denim-kankaan tuntuja, painottaa Koskimäki.

Perusfarkkuväri, tummansininen pitää pintansa kevään ja kesän farkkumuodissa. Lisäksi farkut ovat saaneet runsaasti värejä: kirkkaanpunaista, vaaleaa ja vahvaa pinkkiä, minttua ja sähkönsinistä sekä myös pehmeää beigeä.

”– Otsonivalkaisulla pyritään korvaamaan perinteiset valkaisuprosessit, jotka kuluttavat enemmän vettä ja tuottavat jätevettä. Otsonivalkaisusta vapautuu ainoastaan happea.”

MITÄ?

Denim on puuvillaa

Denim on itse asiassa erityinen kangaslaatunsa, mutta vuosien saatossa se on muodostunut synonyymiksi sanalle farkut.

Kaikki farkut on valmistettu puuvilla-denimistä ja on monta tapaa kutoa tai värjätä kangas, josta farkut valmistetaan. Puuvilla imee väriä, mutta ei lukitse sitä, eli se siis päästää väriä joka pesussa, paitsi reaktiivivärjätyt kankaat, joita käytetään pääsääntöisesti mustissa laaduissa. Farkkukankaissa on myös olemassa lukuisia eri painoluokkia, värisävyjä ja sidoksia.