Lämpimillä kivillä hierottaessa hoitovaikutus ulottuu noin kolmen sentin syvyyteen

Jousiammuntaa harrastava Mika Nouko on tykästynyt kuumakivihierontaan kehonhuoltomuotona.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Kaisa Sorola

Forssalainen Mika Nouko, 49, käy säännöllisesti kerran kuukaudessa Lähde Hyvään Oloon hoitolassa Sky-kosmetologi ja perinnehoitaja Jenni Järvisen antamassa kuumakivihieronnassa.

– Kuumakivihieronnassa yhdistyy kivien lämpö ja kunnon, rivakkaotteinen hieronta, se sopii erinomaisesti minulle, Mika toteaa.

Hän harrastaa jousiammuntaa.

– Lajina jousiammunta tekee kehosta helposti toispuoleisen, siksi säännöllinen kehon huolto on tärkeää.

Kuumakivihieronnan lisäksi Mika käy Lähde Hyvään Oloon hoitolassa kalevalaisessa jäsenkorjauksessa, jonka hoitomuodon Jenni Järvinen on myös opiskellut.

Omatoimisesti Mika venyttelee säännöllisesti. Magnesiumia hän käyttää lisäravinteena ennaltaehkäistäkseen lihaskramppeja.

– Kalevalainen jäsenkorjaus avaa hyvin lihasjumeja ja osaltaan pitää kehon elastisena, Mika kiittää.

Jenni Järvisen hoitolan Mika Nouko löysi heidän yhteisen harrastuksen kautta. Myös Jenni harrastaa jousiammuntaa.

Mika Nouko on aloittanut jousiammuntaharrastuksen nuorukaisena. Sitten oli vuosikymmenten tauko. Viitisen vuotta sitten laji löytyi uudestaan. Tätä nykyä hän kilpailee jousiammunnassa kansallisella tasolla sekä talven sisäkaudella että kesällä ulkokaudella. Mitalejakin on jo tullut 50-vuotiaiden sarjassa. Mika edustaa Ilves-Nuoli Forssaa.

Lajiaan hän treenaa neljä kertaa viikossa.

Jousiampujalle tärkeitä ominaisuuksia Mikan mukaan ovat muun muassa hyvä koordinaatiokyky, taito keskittyä, silmän ja kropan hyvä yhteispeli sekä kehon hallinta ja voimaakin tarvitaan.

– Varsinainen voimalaji jousiammunta ei kuitenkaan ole, vaan jousen jännittämiseen vaaditaan ensisijaisesti oikeaa tekniikkaa, Mika korostaa.

Jenni Järvinen kertoo, että Mika Noukon ohella monet miehet ovat innostuneet kuumakivihieronnasta.

– Varmaan juuri sen rentouttavan ja lihakseen syvälle menevän lämmittävän vaikutuksen vuoksi, ja kuumakivihieronnassa hieronta on ”kunnollista, ei mitään sivelyä”. Hoito tuntuu ja tehoa saa nopeasti. Lämpöisillä kivillä hierottaessa ihon toiminta kiihtyy, lihakset rentoutuvat ja aineenvaihdunta vilkastuu. Lämpimillä kivillä hierottaessa vaikutus ulottuu kudoksessa aina kolmen sentin syvyyteen asti johtuen kivien luovuttamasta lämmöstä kudosta manipuloitaessa. Mineraalipitoiset kivet myös hoitavat ihoa, Jenni kertoo.

Hänen mukaansa monesti yksikin hoitokerta auttaa esimerkiksi lihasjumien ja erilaisten särkyjen laukaisemisessa, mutta paremman tuloksen saa sarjahoidolla, esimerkiksi 2-3 kerran hoidolla.

Jenni aloittaa kuumakivihieronnan aina jaloista. Hieronnassa hän käyttää hierontavälineenä lämpölevyllä noin 50-asteiseksi lämmitettyjä luonnon hiomia, laakeita basalttikiviä.

– Ennen hieronnan aloittamista jaloista laitan yleensä asiakkaan selän päälle lämpimät kivet. Moni kokee sen hyvin rentouttavana.

Kuumakivihieronta kestää tunnin verran. Reilun tunnin kestävä kokovartalokuumakivihieronta maksaa Lähde Hyvään Oloon hoitolassa noin 55 euroa.

Ennen hoidon aloittamista käydään läpi mahdolliset hoidon esteet, joita ovat esimerkiksi akuutti tulehdus, flunssa, korkea verenpaine, akuutit syöpähoidot tai murtumat.

Kiviterapiahoidot ovat olleet osa itämaista lääketiedettä yli 5000 vuotta. Suomeen kuumakivihieronta tuli noin kymmenen vuotta sitten Yhdysvalloista. Jenni Järvisen hoitorepertuaarissa kuumakivihieronta on ollut kahdeksan vuotta.

Kuumakivihierontaa saa useista hoitoloista eri puolilla Suomea.

Kurkkaa Jenni Järvisen hoitovalikoimaa: www.lahdekauneuteen.fi

”- Monet miehet ovat innostuneet kuumakivihieronnasta.”