– Kasvoin henkisesti ja ajatusmaailmani muuttui: ihminen on kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen

Hirvensalmella toimivan Perinnepirtin homeopaatti-naturopaatti Airi Rekilä on järjestänyt puhdistuskuureja vuodesta 1988 lähtien, aluksi Jaalassa. Oululainen Eliina Tiermas on käynyt Airin kursseilla vuodesta 2008. Ilman Airia en olisi enää elävien kirjoissa, Eliina toteaa.

Teksti: Reetta Ahola

Ensimmäisen kerran Eliina Tiermas, 38, osallistui Perinnepirtin puhdistuskuurille, kuitupaastoviikolle helmikuussa 2008.

– Menin sinne ystäväni ylipuhumana! hän naurahtaa.

Kuitupaastoviikon myötä Eliina halusi saada ihottumansa kuriin.

– Minulla oli tuolloin todella paha atooppinen ihottuma sekä monenlaisia ruoka-allergioita. Tuntui, että olin kaikille aineille allerginen.

Myös aineenvaihduntansa kanssa Eliinalla oli tuolloin ongelmia.

– En hikoillut saunassa tai liikuntasuorituksen aikana. Myös vatsani toimi hyvin epäsäännöllisesti. Minulla oli todella vetämätön olo, tuntui kuin kulkisin sumussa.

Eliina muistelee , että ensimmäisen kuitupaastojakson ensimmäisellä viikolla hänellä oli tosi paha olo neljä ensimmäistä päivää.

– Elimistöni alkoi niin voimakkaasti puhdistua - ja puhdistettavaa oli!

– Viidentenä päivänä minulla oli kuitenkin jo niin hyvä olo, että olisin voinut valloittaa koko maailman! On aivan uskomatonta, miten paljon tulee energiaa, kun keho ja mieli puhdistuvat.

Eliinan ruokavalioon ovat Perinnepirtin opeista kotiutuneet muun muassa aamupuuro sekä sellaisenaan puuron päällä syötävät marjat - aina kolmea eri laatua - , hapate, Boris-maitohappobakteerijuoma sekä merisuola ruoanlaitossa.

– Mikroaaltouuni on jäänyt kokonaan käyttämättä, valmistan ruoan pääsääntöisesti uunissa hauduttamalla.

Iltaisin Eliina syö iltaviilin melassin ja puolukoiden kanssa.

– Sillä olen saanut pois todella pahan närästykseni. Iltaviili tuo myös hyvät yöunet.

Keväisin ja kesällä Eliina nauttii Airin ohjeiden mukaan keräämäänsä luonnon aamupalaa, siinä on omenan, pajun, koivun ja pihlajan lehtiä.

– Lehtivihreä on todella tärkeää aivoille, Eliina korostaa.

Olennaisin asia Eliinan ruokavaliossa on tätä nykyä lähiruoan arvostaminen. Nykyään hän poimii itse marjat ja sienet. Hän suosii mahdollisimman paljon luomua ja ainakin kotimaisia valintoja muun muassa vihanneksissa ja juureksissa.Kalastaminen on naisella haaveena, jahka kalakaveri löytyy.

– Toivon, että tulevaisuudessa minulla olisi mahdollista kasvattaa vihannekset ja juurekset itse omassa maassa, kuten vanhempani ovat aina tehneet ja mihin olen lapsuudenkodissani tottunut. Aika näyttää, millaisen kalakaverin löydän, josko hänellä olisi myös kasvimaan paikka!

Eliina on hankkinut oman viljamyllyn ja jauhaa jyvinä ostamastaan viljasta aamupuuron raaka-aineet. Hänen ruokavalioonsa ovat kotiutuneet myös esimerkiksi orgaaninen kalkki, nokkonen, merilevä sekä rikin lähteeksi öljyssä haudutetut sipulirenkaat. Juomaveden hän hakee säännöllisesti vesipostista.

– Vedessä ei ole silloin mitään ylimääräisiä kemikaaleja.

Vehnäjauhoja ja sokeria hän välttää mahdollisuuksien mukaan.

Reilun vuoden kuluttua ensimmäisestä hyvinvointikuurista Eliinalla ei enää ollut ihottumaa ja allergiatkin olivat tiessään. Kotona hän noudattaa Perinnepirtin Airi Rekilän ohjeita työssä käyvän naisen arkeen soveltaen. Olennainen muutos Eliinassa tapahtui myös psyykkisesti.

– Kasvoin henkisesti ja ajatusmaailmani muuttui: ihminen on kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Perinnepirtin virkistysviikkojen aikana hän saa aina ladattua akkunsa ja elettyä vain itselleen.

– Perinnepirtissä ei ole televisiota, eikä radiota, siellä on aikaa seurustella ihmisten kanssa, käydä ulkona lenkillä ja nauttia iltaisin savusaunan pehmeistä löylyistä. Ei tarvitse suorittaa, olla vain ja nauttia, ja antaa elimistön puhdistua.

Alussa – vuoden 2008 ensikerran jälkeen – Eliina kävi puhdistusviikoilla pari kertaa vuodessa. Sitten kerran vuodessa. Vuonna 2013 hänellä todettiin syöpä oikean nenän sieraimessa.

– Syöpädiagnoosin jälkeen olen käynyt puhdistusviikoilla taas pari kertaa vuodessa.

Hänen syöpäänsä hoidettiin sädehoidolla.

– Ilman Perinnepirtin Airin puhdistusviikkoja en olisi elävien kirjoissa. Airin ansiosta elimistöni on toipunut paremmin myös sädehoidon sivuvaikutuksista. Lisäksi Airi saa aina valettua minuun uskoa ja uskoa omiin mahdollisuuksiini.

Viimeisimmän hoitojakson jälkeen Eliinasta tuntuu erityisen hyvältä.

– Minulla on sellainen tunne, että olen selättänyt elämäni vaikeimman ajanjakson. Nyt on aikaa luovalle hulluudelle ja elämästä nauttimiselle!

”Iltaviilillä olen saanut pois todella pahan närästykseni. Iltaviili tuo myös hyvät yöunet.”

Kuka?

Eliinan huoneentaulu hyvään oloon

- 48-vuotias

- lastenhoitaja/insinööri

- asuu Oulussa

- sinkku

1. Kurluta suuta kookosöljyllä (1 rkl) noin 10 minuuttia.

2. Kuivaharjaa samaan aikaan itseäsi. Hiero vatsa, venytä kaula.

3. Puhdista kieli.

4. Ota homeopaattinen lääke, 5 raetta kielen päälle.

5. Ota lasillinen yön yli tekeytynyttä suolavettä.

6. Juo Boris-juomaa 2-3 dl.

7. Aina ennen syömistä juo 1 l vettä.

8. Mene ulos happihyppelylle.

9. Tee lenkin jälkeen jumppa, muista tärytykset: kantapäät, kyljet, hartiahalaus, heiluriliike.

10. Puuro klo 10. Puuron kanssa marjoja, marjoista mielellään yksi punaista. Lisäksi puuron kanssa 1/4 tl merilevää ja kananmunan kuorta, pellavarouhetta ja nokkosta. Ei valkuaista: voita, maitoa eikä juustoa.

11. Juo nesteet klo 13 mennessä, sen jälkeen ei enää juoda.

12. Nauti lounas klo 14 ajan kanssa. Pure 30 kertaa. Nauti neste syömisen jälkeen, ei sen aikana.

13. Valkuaista sisältävä ateria illalla klo 18, esim. iltapuuro tai munakas.

14. Iltaviili puolukalla, melassilla ja siitepölyllä klo 20-21.

15. Ennen nukahtamista hierotaan vatsa.

16. Nauti elämästä pilke silmäkulmassa.