Vettä vaelluksella ei Suomessa tarvitse kantaa mukanaan

Vaellukselle tai muulle ultrapitkälle liikuntasuoritukselle Erkki Palviainen neuvoo pakkaamaan evääksi runsaasti kaloreita sisältäviä, pitkäkestoisesti energiaa antavia ruoka-aineita.

Teksti: Reetta AholaKuvat: Erkki Palviainen

Ennen vaellusreissua ravintofilosofi Erkki Palviainen suosittelee viikon verran kestävää suolavesitankkausta veden ja laadukkaan, käsittelemättömän suolan yhdistelmällä.

– Suolaksi sopivat kaikki käsittelemättömät suolat, esimerkiksi meri-, vuori- tai jokisuola. Hyppysellinen suolaa lasilliseen vettä ja näitä vesilasillisia vaikkapa viitisen päivässä.

– Suolavesitankkaus ennaltaehkäisee tehokkaasti suonenvetoja, hän huomauttaa.

Palviainen lisää itse jokaiseen juomaansa vesilasilliseen aina hyppysellisen käsittelemätöntä suolaa, oli edessä vaellusreissu tai tavallinen arkipäivä.

Myös riittävästä rasvan saannista on syytä huolehtia, niin ennen pitkää liikuntasuoritusta kuin tavallisessa arjessakin.

– Aivot ja hermosto ovat pääsääntöisesti rasvaa, siksi ne kaipaavat voitelua. Kuukauden rasvatankkaus muuttaa aivan varmasti jokaisen elämän positiiviseen suuntaan ja samalla painokin putoaa. Kokeilepa kuukauden verran lisätä ruokavalioosi päivittäin kolme ruokalusikallista laadukasta kookosöljyä, varmasti huomaat positiivisen muutoksen, Palviainen kannustaa.

Hyviä immuniteetin puolustajia elimistölle ovat Palviaisen mukaan esimerkiksi spirulina ja chlorella-tuotteet, C-vitamiinirikas acerola sekä ruusujuuri- ja nokkosvalmisteet.

– Lehtivihreärikkaat spirulina ja chlorella ovat myös hyviä elimistön emäksisöijiä.

Hyvässä kunnossa oleva suolisto pitää yllä sekä immuniteettia että mielialaa; sanotaanhan suolistoa toisiksi aivoiksi.

– Suolisto rakastaa maitohappobakteereja, joita saa hapankaalista sekä esimerkiksi maitohappobakteerikäymisellä valmistetusta Boris-juomasta.

Vaellukselle tai muulle ultrapitkälle liikuntasuoritukselle Palviainen neuvoo pakkaamaan evääksi runsaasti kaloreita sisältäviä, pitkäkestoisesti energiaa antavia ruoka-aineita.

– Erinomaisia ovat voi, kirkastettu voi eli ghee sekä kookosöljy. Ne myös säilyvät hyvin, esimerkiksi Intiassa perinteisesti suosittu kirkastettu voi, ghee, kestää sikäläisessä huoneenlämmössä vähintään vuoden.

Kookosöljy on siitä erinomaisesta, että se sopii sekä ravinnoksi että kesävaelluksilla aurinkovoiteeksi ja myös ruhjeiden ja hiertymien hoitoon.

– Haavojen hoitoon erinomainen on myös nestemäinen propolis-valmiste, se helpottaa myös hammas- ja korvasärkyä. Oluthiiva on erinomainen tuote, se korjaa B-vitamiinin puutoksesta johtuvan huulen halkeamisen välittömästi seuraavaksi aamuksi.

– Ja valkosipulia parempaa virusten ja bakteerien nujertajaa tuskin on. Valkosipulia on syytä kantaa rinkassa mukana, Palviainen sanoo.

Ruhjeiden ja haavojen hoitoon lääkkeitä löytyy myös vaellusreitin varrelta.

– Erinomaisia ovat esimerkiksi siankärsämö, piharatamo ja horsma ulkoisesti haavan tai ruhjeen päälle käytettyinä. Ne ovat niin tehokkaita, että alle puoli minuuttia riittää haavan päällä.

Mikäli kärsii virtsatievaivoista, vaellusreitin varrelta voi nappaista muutaman koivunlehden ja hauduttaa niistä laimeaa teetä ja juoda sitä päivittäin mukillisen.

– Virtsatieongelmista kärsivän on hyvä ottaa mukaansa myös kuivattua karpaloa, muistuttaa Palviainen.

Erkki Palviainen kertoo, että hän tykkää ottaa vaellukselle mukaansa erilaisia herkkuja, esimerkiksi taateleita, rusinoita ja hunajaa.

– Karkin korvikkeeksi voi vaikkapa ottaa Lapin voima-aineista, ruusujuuresta, nokkosesta, väinönputkesta ja maariantuoksuheinästä sekä hunajasta valmistettuja Arctic Warriors geeli- ja hunajashotteja.

Proteiininlähteenä Palviainen suosii vaelluksilla kuivattua poronlihaa.

– Myös mikä tahansa muu laadukas liha sopii hyvin kuivattavaksi, vaikkapa paistijauheliha. Maustat jauhelihan mieluisaksi, paistat sen pannulla ja sitten uunissa kuivaat nesteen siitä pois.

Suomessa puhtaiden purojen maassa veden kantaminen vaellusreissuilla on Palviaisen mukaan hölmöä, luonnossa riittää juomavettä.

– Sopiva päivittäinen veden tarve on jakaa oma paino kahdellakymmenellä, hän sanoo.

Luonnonmukaisuus on Palviaiselle tärkeä arvo myös vaellusretken pukeutumisessa.

– Merinovillaiset alusasut ovat mielestäni parhaita, keinokuituisia en suosittele missään nimessä. Villapusero on aina ihana ja nukkumaan sujahdetaan untuvamakuupussiin.

Palviainen kehottaa käymään uimassa vaelluspäivän päätteeksi ennen nukkumaan menoa oli puro- tai järvivesi miten kylmää tahansa.

– Pulahdus kylmään veteen on loistava buustaus hormonitoiminnalle.

”Pulahdus kylmään veteen on loistava buustaus hormonitoiminnalle.”
”Suolavesitankkaus ennaltaehkäisee tehokkaasti suonenvetoja”