Koivunmahlaa, puolukkaa, tyrniä, kauraa, männynkuoriuutetta

Paha allergisoituminen synteettiselle kosmetiikalle avasi Jenni Tuomisen elämässä oven luonnonkosmetiikkaan. Jennin ja hänen sisarensa lanseeraamassa Henua Organics -tuotesarjassa on tällä hetkellä viisi tuotetta kasvoille ja vartalolle. Raaka-aineet ovat Suomen luonnosta.

Kansainväliset markkinat kiinnostavat.

Teksti: Reetta Reinman

Viitisentoista vuotta sitten kosmetologiksi valmistunut Jenni Tuominen, 41, toimi kymmenen vuotta kosmetiikan maailmassa kyseenalaistamatta niiden synteettisiä raaka-aineita. Sitten hänelle alkoi ilmestyä aluksi niskaan pahoja iho-ongelmia.

– Ihotautilääkäri neuvoi jättämään kaiken pois, myös kynsilakan. Silloin aloin miettiä, mitä kaikkea kosmetiikka oikein sisältää.

Jennille tehtiin laajat allergiatestit. Niistä ei kuitenkaan selvinnyt mitään yksittäistä ainetta, joka aiheuttaisi allergiat.

Paha allergisoituminen oli kuitenkin Jennille alkusysäys kohti omaa luonnonkosmetiikan yritystä. Hän päätti lähteä täydentämään omaa osaamistaan alalta ja aloitti luonnonkosmetiikan opiskelun brittiläisessä koulussa. Opiskelu tapahtui Suomesta käsin nettiportaalin välityksellä.

– Opiskelin ja tein tenttejä nettiportaalin kautta. Jokaisen läpäistyn tentin jälkeen pääsin etenemään.

Luonnon lähellä eläminen oli Ilmajoella Etelä-Pohjanmaalla syntyneelle ja kasvaneelle Jennille arkea lapsuudessa ja nuoruudessa.

– Vallankin mummoni turvautui monessa asiassa luonnon apuun, myös puutarhanhoidossa. Jos esimerkiksi ruusunterälehdissä alkoi näkyä merkkejä homeesta, hän puristi niille puolukkaa, Jenni kertoo.

Tuttua lapsena oli myös vanhempien sukupolvien tapa kerätä keväisin koivunmahlaa.

Jenni ja hänen sisarensa Anu Nurmela innostuivat lähteä kehittämään omaa luonnonkosmetiikkasarjaa, joka perustuu Suomen luonnosta saataviin raaka-aineisiin. Syntyi Henua Organics -tuotesarja, joka sisältää tätä nykyä viisi eri tuotetta kasvoille ja vartalolle.

Anu Nurmela on yrityksen toimitusjohtaja. Jenni Tuominen suunnittelee tuotteet. Ne valmistetaan suomalaisessa kosmetiikkatehtaassa, jonka kemisti tarkistaa Jennin suunnittelemat reseptit ja varmistaa muun muassa tuotteiden stabiiliuden ja säilyvyyden. Tuotteiden visuaalisen ulkoasun on suunnitellut mainostoimisto. Sisarukset Jenni ja Anu hoitavat yhdessä markkinoinnin. Nyt tuotteet ovat myynnissä Henua Organicsin omassa verkkokaupassa sekä Helsingissä Kämp Galleria Gardenissa.

Ulkomaanmarkkinat kiinnostavat Jenniä ja Anua.

– Suomen luonnon kasvit ja yrtit ja niistä jalostetut tuotteet ovat suosittuja ja arvostettuja ulkomailla. Suomea pidetään hyvin puhtaana ja turvallisena maana. Uskomme, että tuotteillamme on kaikki ainekset menestyvään kansainväliseen brändiin. Samalla se on mahdollisuus nostaa Suomea esiin arvokkaiden raaka-aineiden tuottajana, Jenni toteaa.

Tuotesarjan nimi Henua juontaa eteläpohjaisesta murteesta. Kun kaikki on hyvin ja onnellista, niin elämä on ”henuusta”.

Henuan tuotteissa hyödynnetään Suomen luonnosta saatavia raaka-aineita, kuten kauraa, tyrniä, puolukkaa, koivunmahlaa ja männynkuorta.

– Raaka-ainevalinnoissa perusteenamme on, että jokaisella raaka-aineella on tuotteessa oikeasti oma tehtävä. Kosmetiikkatuotteissa esimerkiksi voiteissa on usein vesipohja, valitsemalla veden sijaan koivunmahlan saamme tuotteisiin koivunmahlan vitamiinit ja kivennäisaineet, Jenni sanoo.

Veden korvaamisella koivunmahlalla on Jennin mukaan myös ekologinen ulottuvuus:

– Luin juuri WWF:n raportin, jonka mukaan vuonna 2025 kaksi kolmasosaa maailman väestöstä kärsii puhtaan juomaveden puutteesta. Koivu kehittää joka vuosi mahlaa ja tihkuttaa itsestään tarpeettoman määrän pois.

Puolukalla on hänen mukaansa todettu olevan juoneita silottava ja punakkuutta rauhoittava ominaisuus, kaura niin ikään rauhoittaa ihoa, antioksidanttirikkaalla männynkuoriuutteella on nuorentava vaikutus, ja tyrni on varsinainen vitamiinipommi.

– Kosteusvoiteessamme on muun muassa koivunmahlaa ja argan-öljyä. Vesi ja öljy eivät sekoitu ilman emulgointiainetta, Jenni toteaa ja jatkaa:

– Käyttämämme emulgointiaine on täysin luonnonmukainen. Kyseinen emulgaattori on valmistettu oliiviöljystä, yksinkertaisia kemiallisia reaktioita prosessissa käyttäen siten, että reaktiot ja valmistusmenetelmä täyttää täysin sertifioijien kriteerit.

Luonnon raaka-aineista rakentuva kosmetiikka on altis homehtumaan.

– Käyttämämme säilöntaineet ovat luonnossa esiintyviä ainesosia, joilla on antimikrobinen vaikutus. Sen vuoksi ne ovat luonnonkosmetiikan sertifioijienkin hyväksymiä säilöntäainetarkoitukseen.

Jenni Tuominen on päässyt eroon allergioista, kun käyttää kaikessa kosmetiikassa meikkejä myöden luonnonmukaisia tuotteita. Myös kodin puhdistuksessa ja pyykin pesussa hän käyttää luontaisia vaihtoehtoja.

Ravinnossa Jenni suosii luomua. Kotimaiset marjat, kasvikset, avokadot, pähkinät ja hyvät rasvat muodostavan Jennin ruokavalion perustan. Luontoon on päästävä lähes päivittäin juoksemaan tai kävelemään. Säännöllinen meditointi rauhoittaa ja maadoittaa.

Espoossa asuvan Jennin perheeseen kuuluvat aviomies sekä 11- ja 8-vuotiaat pojat.

”– Mummoni turvautui monessa asiassa luonnon apuun, myös puutarhanhoidossa. Jos esimerkiksi ruusunterälehdissä alkoi näkyä merkkejä homeesta, hän puristi niille puolukkaa.”
”– Tuotesarjan nimi Henua juontaa eteläpohjaisesta murteesta. Kun kaikki on hyvin ja onnellista, niin elämä on henuusta.”