Korallinväriset kukat ovat tänä kesänä trendikkäitä kukkavalintoja

Kärkkäisen puutarhaosasoilla on mielenkiintoisia hyötykasviuutuuksia. Esimerkiksi ihania karhunvatukoita, joissa on suuret ja makoisat marjat.

Kokeile kirvojen torjuntaan veden ja rasvattoman maidon yhdistelmää.

Kärkkäisen tavaratalojen piha-alueilla Ylivieskassa ja Iissä palvelevat tänä puutarhakautena erityiset, noin 780 neliön kokoiset puutarhahallit, joihin on koottu kattavasti kaikki, mitä puutarhan kesässä tarvitsee. Ylivieskan Kärkkäisellä puutarhahalli on sijoitettu tavaratalon sisäänkäynniltä katsoen parkkipaikan oikeaan takanurkkaan. Iissä vastaavasti sisäänajokaistan oikealle puolelle. Molemmat hallit näkyvät hyvin tavaratalon läheisyydessä.

Puutarhahalli ja hallin eteen rakentuva aitaus toimivat erillisenä myymälänä, josta asiakkaat löytävät pääosin kaiken puutarhaan ja terassille, kasveista kalusteisiin ja grilleistä kompostoreihin.

– Puutarhahalleissa puutarhaosaston myyntituotteet ovat esille tuoteryhmittäin käyttöyhteysperiaatteella, tämä helpottaa asiakasta hankkimaan kaiken tarvitsemansa kerralla, Kärkkäisen puutarhapuolen projektipäällikkö Kati Isojämsä kertoo.

Katin aisaparina puutarhahalliprojektissa on toiminut Kärkkäisen Ylivieskan tavaratalon työkaluosaston myyjä Susanne Heikkinen.

– Susanne on tehnyt hienoa työtä tuotteiden ja tuoteryhmien sijoittelun suhteen, Kati iloitsee.

Puutarhaosaston tuotteet ovat usein isoja, tilaa vieviä ja painavia.

– Nyt onkin kätevää, kun asiakas saa kaikki tarvitsemansa puutarhatuotteet yhdestä hallista. Siellä voi myös maksaa, ja sen jälkeen ostamansa tuotteet voi nostaa saman tien autoon ja siirtyä tämän jälkeen tavaratalon puolelle esimerkiksi vaateostoksille. Näin ei ole pelkoa, että vaatteet ja mullat ovat samassa ostoskärryssä ja vaatteet sotkeutuvat, Kati toteaa.

Millaiset trendit tänä kesänä näkyvät puutarhanhoidossa? Kysytäänpä asiaa Kärkkäisen Lahden tavaratalon puutarhaosaston vastuumyyjältä, Marita Kareiselta .

– Luonnollisuus ja luonto jatkavat edelleen puutarhassa trendeinä. Nämä ovat olleet jo vuosia trendeinä puutarhamaailmassa, ja loppumisesta ei näy mitään merkkejä, päin vastoin. Varsinkin kun tällä hetkellä on ilmastonmuutos on tapetilla; ”äiti maata” halutaan vaalia myös kotipuutarhassa. Ihmiset haluavat omilla teoillaan kantaa kortensa kekoon, esimerkiksi kierrättämällä ja kompostoimalla, kompostointi onkin kierrätystä parhaimmillaan. Sadeveden kerääminen kasteluvedeksi on myös hyvin suosittua.

Marita kertoo, että biologinen tuholaistorjunta nostaa suosiotaan.

– Minä olen esimerkiksi käyttänyt jo vuosia kirvojen torjuntaa puutarhassani maito/vesi -menetelmää, eli rasvattoman maidon ja veden yhdistelmää. Perinteisellä vesisuihkulla kirvoille voi antaa kyytiä, mutta tehokkuuden lisäämiseksi veteen kannattaa lisätä rasvatonta maitoa; eli sekoitetaan puolet rasvatonta maitoa ja puolet vettä. Sitä kun ruiskuttelee kirvojen päälle, niin se vaikuttaa niihin tuhoisasti ja auttaa myös sienitautien torjuntaan.

– Muita biologisia tuholaistorjuntakeinoja ovat esimerkiksi, kun sekoittaa kymmeneen litraan vettä pari desiä mäntysuopaa tai kun leikkaa viiteen litraan vettä ämpärillisen nokkosia. Anna seistä nokkosveden noin vuorokauden. Siivilöi se sen jälkeen harsokankaan läpi ja ruiskuta tätä nokkosvettä kirvojen päälle.

N ykypuutarhurit haluavat pitää myös hyönteisistä huolta; ja valitsevat puutarhaansa kasveja sen mukaan, mitkä sopivat esimerkiksi perhosille ja mehiläisille.

– Syksyllä kun puutarhassa tehdään syyssiivousta, on hyvä jättää hyönteisille paikkoja, missä ne pystyvät talvehtimaan, eli ei siivota liian tarkasti pihoja, ainakaan joka paikkaa, Marita vinkkaa.

Korallinväriset kukat ovat tänä kesänä trendikkäitä kukkavalintoja.

Ekologisuus ja lähiruokabuumi näkyvät siten, että moni kasvattaa itse ruokaa omassa puutarhassaan.

– Itse kasvatetut herneet ja pavut ovat mukavia proteiinilähteitä ruokavalioon. Itse kasvatetusta pinaatista saa rautapitoista ja proteiinirikasta vihreää smoothieen. Myös marjojen ja hedelmien kasvattaminen omassa puutarhassa on entistä suositumpaa, Marita kertoo.

Kärkkäisen puutarhaosasoilla on täksi kesäksi mielenkiintoisia hyötykasviuutuuksia.

– Esimerkiksi Polar Berry -nimisessä jääkarhunvatukasssa on suuret ja makeat, valkoiset marjat. Little Black Prince karhunvatukka on matala ja lähes piikitön. Sen marjat ovat niin ikään suuret ja makeat. Perhosten rakastamassa, piikittömässä Black satin karhunvatukassa on myös ihanan mehukkaat ja makeat marjat. Mehukas Narodnoje kesä- ja syysomena on yksi omenapuu-uutuuksistamme, Marita kertoo.

Tulevaisuus tuo teknologian entistä vahvemmin kotipuutarhaan.

– Robottiruohonleikkurit leikkaavat jo monessa suomalaispuutarhassa ruohoa. Tulevaisuudessa nähdään varmaan myös Robo bee -robotteja kukkia pölyttämässä, Marita pohtii.

Hän odottaa jännityksellä, onko hänen puutarhaansa jo vuosia sulostuttanut Japanin magnolia ”vanha rouva” selvinnyt talvesta.

Puutarhanhoidossa Maritan pääperiaatteet ovat rikkaruohojen fyysinen kitkeminen, luonnonmukainen myrkyttäminen sekä ravinteiden antaminen kasveille niiden kunkin tarvitsemassa oikeassa suhteessa. Tänä kesänä Marita on päättänyt keskittyä nauttimaan kauniista, koko kesän kukkivasta puutarhastaan. Vesielementti on tarkoitus rakentaa kaivonrenkaaseen puutarhaa sulostuttamaan.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Marjo Trönberg

”– Robottiruohonleikkurit leikkaavat jo monessa suomalaispuutarhassa ruohoa. Tulevaisuudessa nähdään varmaan myös Robo bee -robotteja kukkia pölyttämässä.”

Kevät on parasta kalkitsemisaikaa. Sulamisvesin mukana kalkki pääsee syvälle maahan.

Perennojen, hedelmä- ja marjapensaiden ohella on hyvä kalkita myös nurmikkoa.

Nurmikolla oleva sammal on merkki, että nurmikon maa on liian hapanta.