Tuleeko raahelaisen Teräs-Kiekon kaksikosta nimiä myös Pohjois-Amerikan NHL:ssä?

Suomalaiset tietävät ja tuntevat raahelaisen teräsosaamisen, maailmakin tietää. Kotimainen kiekkoväki tuntee raahelaiset kaukalokärpät, Miikka Salomäen ja Joonas Donskoin.

Teksti: Ari SteniusKuvat: Anne KarjalainenPelikuvat: Sampo Anttila

Tuleeko raahelaisen Teräs-Kiekon kaksikosta nimiä myös Pohjois-Amerikan NHL:ssä?

– Voi olla, nyt olisi sen aika. Näytön aika ja paikka, molemmilla, arvioi kymmenen kautta NHL:ssä pelannut Jussi Jokinen .

Kalajokinen Jokinen tuntee reviirinsä pojat lähinnä Kärppien ajoilta ja kesätreeneistä, mutta ei pysty sanomaan mitään kaksikon raahelaisuudesta.

– Hah, no, en minä tiedä riittävästi raahelaisuudesta. Mitä se on ja tarkoittaa, mutta hyvää kasvualustaa koville pelimiehille ainakin, arvelee Jussi naureskellen.

Florida Panthersin kokenut Jokinen lähti Pohjois-Amerikkaan ensi kertaa NHL-kaukaloihin kesällä 2005 ja pelaa viidennessä NHL-organisaatiossa.

Viime kevään MM-kisoissa Leijonien kapteenina pelannut Jokinen ehti pelata Miikka Salomäen ja Jonas Donskoin kanssa liigaa Kärppien joukkueessa kaudella 2012–13 NHL:n työsulun aikana.

Donskoi tuli tutummaksi vielä viime MM-kisoissa.

– Pelaajatyyyppeinä ”Jone” ja ”Härkä” ovat aika erilaisia, mutta kumpikin osaa käyttää vahvuuksiaan, siksi he pärjäävät kovissa paikoissa, miettii Jokinen.

Jokisen omalla ja Donskoin urapoluilla on samoja askelmerkkejä.

– Yllättävän paljon. Minäkin lähdin kahden kärppämestaruuden jälkeen kohti NHL:ää. Takana oli MM-kisat ja aiemmilta vuosilta nuorten arvokisoja sekä kasvua oman seuran, Kärppien vastuunkantajaksi, hän kertaa omaa ja Donskoin tietä ison meren yli.

– Jonella on takana loistava kausi Kärpissä. Onnistuneet MM-kisat ovat nostaneet itseluottamuksen aivan tappiin. Nyt onkin pantava kaikki peliin training campilla, sanoo Jussi.

Jokinen uskoo Donskoihin, mutta muistuttaa kilpailun kovuudesta.

– NHL on maailman paras liiga. Taistelu pelipaikoista on armoton. Haaste murtautua NHL-joukkueeseen on iso. Se vaatii paljon, mutta toivon ja uskon Donskoin pystyvän murtautumaan San Josen ykkösmiehistöön ja pelaavan jatkossa pitkän uran NHL:ssä.

Salomäki aloittaa kolmannen kautensa Pohjois-Amerikassa. Edessä on totuuden hetki.

– Jone on lähtökohtaisesti taitopelaaja, mutta Härkä hyvin pohjoisamerikkainen pelaajatyyppi: lujaa luisteleva, suoraviivainen ja fyysinen pelaaja, määrittelee Jussi ”raahelaisten” pelaajaprofiileja.

Jokinen sanoo alkavan kauden olevan Salomäelle iso kausi.

– Salomäki on pelannut kaksi farmissa AHL:ää, ja nyt on lyötävä NHL-portit sisään, toteaa Jussi.

– Viime kauden piti olla se kausi, jolloin Salomäki pelaa itsensä Nashvillen paitaan. Härkä oli hyvä AHL:ssä ja käytti erinomaisesti ainoan näyttöpaikkansa päästessään pelaamaan Nashvillen riveissä viime kaudella, muistaa Jussi.

– Maali ja kymmenen taklausta sekä muutenkin juuri sellainen esitys, mitä häneltä odotettiin. Kyllä ne sen muistaa, uskoo Jokinen.

Viime kauden ensi-ilta NHL:ssä jäi ainoaksi, sillä loppukaudesta Salomäki loukkaantui.

– Tällä kaudella Härän on lyötävä itsensä läpi. Leikattu olkapää on kunnossa ja takana hyvä kesä. Toivon, että Härkä saa reilun mahdollisuuden näyttää, että viime kauden huippuilta NHL:ssä ei ollut sattuma, sanoo Jokinen.

Jokinen ei epäile, etteivätkö sekä Donskoi että Salomäki pystyisi pelaamaan NHL:ssä.

– Kummankin taso ja luonne riittää. Lopullinen läpilyönti on joskus hyvin pienestä kiinni ja onnellakin on osansa. Toivottavasti kumpikin saa tilaisuutensa ja onnistuu käyttämään sen, paaluttaa Jokinen saatteensa Donskoille ja Salomäelle.

Jokisella alkaa kausi numero 11 NHL:ssä, mutta nälkää on.

– Joka syksy uutta kautta odottaa innolla kuin pikkupoika. Tämä syksy ei ole poikkeus, hymyilee Jokinen, nykyinen pantteri, entinen kärppä ja viime kevään leijona.

Teksti: Ari SteniusKuva: Anne Karjalainen

Jääkiekkoilijan kesä on kovaa työtä ja valmistautumista tulevaan kauteen, mutta myös lepoa.

”NHL on maailman paras liiga. Taistelu pelipaikoista on armoton.”
”Lopullinen läpilyönti on joskus hyvin pienestä kiinni ja onnellakin on osansa.”
” Pitää uskaltaa levätä, huili tekee päälle ja kropalle hyvää.”

MITÄ?

Teräs-Kiekon juhla

Raahelainen, III divisioonan pohjoislohkossa pelaava, Teräs-Kiekko täytti tänä vuonna 35 vuotta.

Seuran kiekkoväki juhlisti kasvua ”ikämiesluokkaan” pelaamalla juhlapelin.

Ottelu pelattiin 15. heinäkuuta Kalajoella, jossa Teräs-Kiekko sai vastaansa seuran omista kasvateista ja kutsuvieraista kootun joukkueen.

Nimekkäimpiä raahelaislähtöisiä pelimiehiä ovat NHL-seuroihin syksyllä pyrkivät Miikka Salomäki (Nashville) ja Joonas Donskoi (San Jose) sekä liigasta tutut Markus Poukkula ja Jyri Junnila.

Raahen toinen kiekkoseura, Raahe-Kiekko pelaa sarjaa alempana.