Lempäälässä toimiva Suklaatehdas Dammenberg on perustettu 1994. Sen omistaa Marko ja Kirsi Iso-Kungaksen Gredon Invest Oy niminen perheyritys. Henkilökuntaa suklaatehtaassa on 10-14 sesongista riippuen.

Suklaatehdas Dammenberg valmistaa monenlaisia suklaatuotteita paahtamalla kaakaopapuja aina valmiiseen suklaaseen saakka.

– Valikoimaamme kuuluu levyjä, nappeja, tryffeleitä, konvehteja, suklaahahmoja, tikkareita, leivoksia, suklaakuvioita ja patukoita sekä raaka-aineita muille valmistajille, Marko Iso-kungas kertoo.

Viimeisin Suklaatehdas Dammenbergin uutuus on Tove Janssonin 75-vuotisjuhlavuoden kunniaksi valmistettu Muumi-suklaalevysarja, uutuustuotesarjassa on 8 uutta Muumi suklaalevymakua.

Kaakaopavut Dammerbergille tulevat Perusta, Kamerunista, Venezuelasta ja Ecuadorista.

– Kaakaopapujen hintaan vaikuttaa niiden lajike ja se, mistä ne tulevat, Marko kertoo.

Vuosittain Suklaatehdas Dammenberg jalostaa noin 25-32 tuhatta kiloa kaakaopapuja.

Vaikka suklaan valmistaminen on käsityötä, niin suklaatehtaassa tarvitaan kuitenkin runsas määrä koneita.

– Esimerkiksi kaakaopavun puhdistus- ja paahtolaitteita, kuorinta- ja konssauslaitteita, säilöntä- ja temperointilaitteita, valulinjoja, jäähdytyslaitteita, erilaisia muotteja ja sekoitusmassakoneita. Mutta mittakaavasta riippuen vähemmälläkin pääsen alkuun.

Parhaillaan Suklaatehdas Dammenberg suunnittelee asteittaista tuotannon laajentamista.

Suklaatehtaan tuotteita on myynnissä tehtaanmyymälässä Lempäälässä, omassa verkkokaupassa, kotimaisilla jälleenmyyjillä, kuten Kärkkäisellä sekä Viking Linen ja Tallink/Siljan laivoilla ja lentokentillä sekä kahviloissa, ravintoloissa ja hotelleissa. Tuotteita valmistetaan myös vientiin.