Ylivieskan Wetterin myyntipäällikkö Raimo Seppälä:

Tänä vuonna autokauppa on lähtenyt mukavasti käyntiin Ylivieskan Wetterissä. Myyntipäällikkö Raimo Seppälä odottaa erityisesti piristystä uusien autojen myynnissä. Samalla autokanta uudistuisi ja turvallisuus parantuisi.

Teksti: Reetta AholaKuva: Jenni Rajaniemi

Automallien uudistuessa suurimmat uudistukset kohdistuvat Ylivieskan Wetterin myyntipäällikkö Raimo Seppälän mukaan tätä nykyä tekniikkaan ja ennen kaikkea turvallisuuteen.

– Eniten uusissa automalleissa korostuu ajoturvallisuuden parantuminen. Monet ajoturvallisuutta parantavat, tekniset apuratkaisut ovat useassa merkissä nykyään vakiovarusteina. Lisävarusteina on saatavissa lisää turvallisuutta parantavia varusteita, muun muassa automaattinen jarrutusjärjestelmä ihmisten ja eläinten tunnistusjärjestelmällä.

Uusissa autoissa Wetterin päämerkkinä on Volvo.

– Volvon uusimmissa malleissa turvallisuutta parantavina uudistuksina on esimerkiksi kaistalla pitoavustin. Volvoihin on myös saatavilla isojen eläinten tunnistamistoiminto automaattisella jarrutuksella. Volvon kunnianhimoinen tavoite turvallisuuden kehittämiseen suhteen on, ettei vuonna 2020 yksikään ihminen kuole tai loukkaannu vakavasti Volvossa, Seppälä kertoo.

Liikennepäästöjen pienentämisen suhteen merkittävintä on Seppälän mukaan moottoriteknologian kehittyminen.

– Moottorien koot ovat pienentyneet, ja sitä kautta haetaan pienennystä liikennepäästöissä tehoja kuitenkaan menettämättä.

Euroopan Unionissa henkilöautojen keski-ikä on 8,3 vuotta. Suomessa henkilöautokannan keski-ikä on 12 vuotta. EU:ssa vain Latviassa on meitä vanhempi autokanta eli Suomessa on läntisen Euroopan vanhimmat autot.

– Autokannan uudistumisen myötä myös liikenneturvallisuus parantuisi ja liikennepäästöt vähentyisivät, toteaa Seppälä.

Wetterin myynnistä uusien autojen ja vaihtoautojen suhde on Seppälän mukaan karkeasti 40 prosenttia uusia, 60 prosenttia vaihtoautoja. Uusista autoista monimerkkitalo Wetterissä ovat Volvon lisäksi edustettuina Mazda, Skoda, Hyundai, Renault ja Dacia. Kaikille uusille autoille on oma merkkihuolto. Wetterin kautta järjestyy myös rahoitusta autonostajille.

Ylivieskan Wetterin uusien autojen pääasiakaskunnan muodostavat Ylivieskan ympärillä olevin 14 kunnan ja kaupungin reilut 80 000 asukasta, mutta kauempaakin tullaan, satojen kilometrien päästä.

– Vaihtoautokaupassa netin myötä koko Suomi on nykyään asiakaskuntana, Seppälä sanoo.

Ylivieskan lisäksi Wetterillä on toimipisteet Oulussa, Kajaanissa, Kemissä, Kokkolassa, Kuusamossa ja Rovaniemellä. Wetteri Yhtiöissä on henkilökuntaa kaiken kaikkiaan noin neljäsataa.

Sähköautoilun Ylivieskan Wetterin myyntipäällikkö Raimo Seppälä näkee tulevaisuudessa yleistyvän, kunhan akkujen toimintasäde saadaan pidemmäksi nykyisestä muutamasta kymmenestä kilometristä ja latausajat lyhemmiksi.

Talviteillä alle nastat vai kitkat?

– Jaa-a, tuo on ikuisuuskysymys! Toiset ovat ehdottomasti nasta-, toiset kitkaihmisiä. Itse olen tykännyt ajaa molemmilla, mutta aivan pääkallokeleillä nastat ovat kyllä pitävämmät.

”Monet ajoturvallisuutta parantavat, tekniset apuratkaisut ovat useassa merkissä nykyään vakiovarusteina.”