Jätevesiasetuksen mukaan haja-asutusalueiden jätevesijärjestelmien tulee olla kunnossa 31.10.2019 mennessä niin omakotitaloissa kuin kesämökeissä.

Teksti: Reetta Reinman

Virossa toimivan, suomalaisomistuksessa sekä -johdossa ja -laadunvalvonnassa olevan EcoTank OÜ:n tuotevalikoimasta löytyy kotitalouksille sopivat jätevesisäiliöt ja biopuhdistamot.

– EcoTankin BioC6 ja BioC10 Biopuhdistamot käsittelevät WC- ja harmaat vedet. Näihin voidaan laskea kaikki kotitalouksista tulevat jätevedet niin yksiputkijärjestelmistä kuin kaksiputkijärjestelmistä, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Kari Miettinen .

– Biopuhdistajat BioC6 ja BioC10 vastaavat Euroopan Unionin jäteveden pienpuhdistamoille asetettua standardia EN12566-3, ja ne ovat CE-merkitty, Miettinen jatkaa.

EcoTankin biopuhdistamoissa on myös fosforinerotusjärjestelmä, joka sisältää sekä ilma- että kemikaalipumpun.

Miettinen kertoo, että EcoTankilla on kuljetussopimukset eri kuljetusliikkeiden kanssa. Kuljetusliikkeet toimittavat EcoTankin jätevesisäiliöt ja biopuhdistamot sekä muut lasikuitu- ja muovisäiliöt Tallinnan Harjumaan tehtailta asiakkaan haluamaan kohteeseen Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Suomen myynti hoidetaan EcoTankin Tallinnan toimistolta. Ruotsin ja Norjan myynti hoidetaan Tukholmasta käsin.

Yritys on toiminut yli 12 vuotta Virossa suomalaisessa omistuksessa.

Mikäli kiinteistöön pitää uusia jätevesijärjestelmä, niin ensin pitää tehdä jätevesisuunnitelma. Sen voi teettää ammattilaisella tai tehdä myös itse. Uusien rakennusten rakennusluvan hakemisen yhteydessä jätevesisuunnitelma tulee tehtäväksi automaattisesti.

Kun jätevesisuunnitelma on tehty, se hyväksytetään kunnan ympäristötarkastajalla. Vasta näiden jälkeen mietitään, keneltä jätevesisäiliö ja biopuhdistamo hankitaan ja kuka sen asentaa.

– Esimerkiksi meille asiakas ottaa yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse. Yhdessä asiakkaan kanssa mietitään, millainen jätevesisäiliö ja biopuhdistamo vastaa parhaiten hänen kiinteistönsä tarpeita, sanoo Miettinen.

EcoTankilla toimitusaika vaihtelee 2-8 viikkoon.

– Hintamme ovat hyvin kilpailukykyisiä. Valmistus Virossa takaa noin 30-40 prosenttia pienemmät tuotantokustannukset kuin jos valmistus olisi Suomessa, toteaa Miettinen.

Hän myös korostaa EcoTankin korkeaa laatua tuotteissa.

Kotitalouksien jätevesijärjestelmien hintahaarukka EcoTankilla vaihtelee tuotteesta riippuen 1000-6000 euroon. EcoTankilla ei ole asennuspalvelua.

– Olemme säiliöiden toimittaja, tarkentaa Miettinen.

EcoTank toimittaa urakoiksijoille, vähittäismyyjille, tukkukaupalle sekä teollisuuteen jätevesisäiliöiden ja biopuhdistamoiden lisäksi lasikuitu- ja muovisäiliöitä Lasikuitu- ja muovisäiliöt on valmistettu HDPE, PP-H, PVDF, PVC tai PE-HVU materiaaleista.

– Käyttämiemme materiaalien ansiosta säiliöillämme on suuri jäykkyys, alhainen paino ja hyvä palonkestävyys, sanoo Miettinen.

– Lasikuidusta- ja muovista valmistetuilla säiliöillämme on myös erinomainen korroosionkestävyys, joten ne soveltuvat erityisesti kemikaalien lyhyeen tai pitkäaikaiseen varastointiin ja käsittelyyn.

Säiliöt on suunniteltu standardien DVS2205 / EN12573 mukaisesti, valmistuksessa otetaan huomioon säiliön käyttötarkoitus ja säiliömateriaalien ympäristön pitkän aikavälin vaikutukset. Säiliöitä on saatavilla tilavuudet 2000–120 000 litraan.

EcoTank toimittaa myös veden kuljetus- ja varastointisäiliöitä maatalouksille, vesilaitoksille ja urakoitsijoille ym. kokoluokassa 2000–60 000 litraa. Vesisäiliöt on valmistettu PE-muovista tai lasikuidusta.

Lasikuidusta ja PE-muovista valmistettuja EcoTankin teollisuussäiliötä käytetään erilaisten kemikaalien käsittelyyn ja varastointiin teollisuudessa ja vesilaitoksilla.

– Erityisesti olemme erikoistuneet teollisuuden käyttämiin kemikaalisäilöihin, korostaa Kari Miettinen.

Palovesisäiliöitä tarvitaan kohteisiin, joihin ei ole saatavissa riittävää määrää vettä vesilaitosten putkistoista sprinklerijärjestelmien vaatimusten mukaan. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi koulut, päiväkodit, sairaalat, vanhainkodit, teollisuuslaitokset, puutavaralaitokset ja kauppakeskukset.