Kärkkäinen järjestää lauantaina 25.5. Ase- ja ammuntapäivän Toivakan ampumaradalla

Tapahtumaan on koko perhe tervetullut.

Teksti: Reetta Reinman

Kärkkäisen Jyväskylän tavaratalon Ase&Erä -osaston lauantaina 25. toukokuuta järjestämään Ase- ja ammuntapäivään Toivakan ampumaradalle Jyväskylän kupeeseen ovat tervetulleita kaikki metsästyksestä ja luontovaelluksesta kiinnostuneet, mukaan voi tulla myös koko perheen voimalla. Vapaamuotoisessa tapahtumassa esitellään metsästysaseuutuuksia ja asetarvikkeita sekä Ultracomin koiratutkia. Ammuntaakin pääsee kokeilemaan. Nälkä pysyy loitolla nuotiomakkaralla.

Ase- ja ammuntapäivä alkaa kello 10 ja päättyy kello 16. Tapahtumaan ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Toivakan Riistanhoitoyhdistyksen omistama ampumarata sijaitsee Toivakan kunnan Huikon kylässä. Ampumaradalla on käytössä hirvi-, haulikko- ja pienoiskivääri/pistoolirata sekä kiväärin kohdistusrata. Ampumaradalle pääsee joko 4-tien suunnasta tai13-tien suunnasta. Ampumaradantielle käännytään Huikontie 635 kohdasta. Ampumaradantietä ajetaan noin 800 metriä, ja rata jää oikealle puolelle.

Kärkkäisen Ase&Eräosaston valikoimista Toivakan ase- ja ammuntapäivässä 25.5.2019 ovat esittelyssä:

Sako:Sako/Tikka kiväärit sekä Beretta/Franchi haulikot ja tarvikkeet

Teuvo Louhisola:Benellin kiväärit ja haulikot sekä tarvikkeet

Normark:Sauer, Merkel ja Remington kiväärit sekä tarvikkeet

Nordis:Blaser kiväärit

Lynxrifles:Kiväärit

Ultracom:Koiratutkat ja tarvikkeet, uusimmat mallit

Kärkkäisen tavaratalojen ja verkkokaupan, www.karkkainen.com Ase&Erä -osastojen metsästystuotevalikoimat on pyritty rakentamaan metsästyksen johtavista ja halutuimmista brändeistä.

Esimerkiksi urheilupatruunoista Kärkkäiseltä löytyy kolmelta–viideltä merkiltä samaan käyttöön tarkoitettua tavaraa. Kärkkäisen metsästysosastojen valikoimista löytyy varusteet myös eksoottisissa kohteissa metsästämiseen. Eksoottisten metsästyskohteiden patruuna- ja tarvikevalikoimat poikkeavat jonkin verran Suomessa tapahtuvasta metsästyksestä.

Määrällisesti eniten Suomessa osallistuu metsästäjiä sorsa- ja kyyhkysjahtiin.

Kärkkäisen metsästystuotevalikoimia on laajennettu eläinten ruokintaan. Ja ei suinkaan tarvitse olla metsästäjä, jokainen voi toteuttaa omalle kotijärvelleen tai peltotilkulleen riistanruokintapaikan. Maanomistajan luvalla ruokintapaikkoja voi järjestää omien tarpeiden ja mieltymysten mukaan.

Koirien seurantalaitetekniikka lienee kehittyvin osa-alue metsästyskoiratuotevalikoimissa. Jahdissa voidaan käyttää useita eri koiria, siksipä samalta laitteelta voi seurata useamman, jopa 20 koiran työskentelyä maastossa. Koiratutkan avulla myös metsästyksenjohtajan on helpompi hallita metsästysporukkaa sekä siirtää ja suunnitella esimerkiksi passiketjuja eläinten käyttäytymisen mukaan.

Seurantalaitteiden avulla on pystytty lisäämään myös tieliikenneturvallisuutta. Hirven tai peuran nopea liikkuminen esimerkiksi vilkkaasti liikennöityä tietä kohti voidaan estää havainnoimalla sen liikkeet koiratutkan avulla.

Riistakamerat ovat nykyisin merkittävässä roolissa osana toimivaa metsästystä ja riistanhoitoa. Riistakameroiden avulla voidaan seurata eläinten liikkeitä ruokintapaikoilla ja lisätä ruokavalikoimaa alueella liikkuvien eläinten mukaan: Hirvieläimille esimerkiksi nuolukivet ja kyyhkylle kyyhkyn eväät. Useille eläimille kelpaavat monesti samat riistaruuat, tarvemäärissä vaan on suuria eroja.

Metsästäjät ja vaeltajat sekä kaikki luonnossa liikkujat pukee Kärkkäisen valikoimissa oleva, huippusuosion saavuttanut, syksyllä 2018 uudistuneena lanseerattu Anar-mallisto, johon kuuluvat kuorivaatteet, väli- ja alusasut sekä hanskat ja päähineet. Metsästysasuja mallistossa on sekä miehille että naisille. Uutuusmalliston suunnittelutyössä johtavana ajatuksena on ollut suunnitella metsästysvaatemallisto, josta jokainen metsästäjä löytää itselleen sopivan, niin hirvieläinten kuin vesilintujen metsästykseen.

Anar-metsästyspukujen takki ja housut myydään erikseen, joten puvun saa istumaan mahdollisimman hyvin. Ihmiset eivät ole standardikokoisia, joten on ensiarvoisen tärkeää, että voi valita juuri omaan kokoon ja muotoon sopivan ylä- ja alaosan. Malliston vaatteet sopivat myös vaellukseen ja toki kaikille luonnossa liikkuville. Anar-malliston on suunnitellut malliston pääsuunnittelija Maarit Pihlajamaa yhdessä tiiminsä kanssa.

Metsästysvaatteen toiminnallisuus ohjasi Maarit Pihlajamaan Anar-malliston suunnittelutyötä.

– Vaatteissa pitää olla erinomainen istuvuus, joustavuus ja käyttömukavuus. Materiaalin on oltava hyvin hengittävä ja tarpeen mukaan vedenpitävä. Metsästyksessä on tärkeää myös se, että vaate on mahdollisimman äänetön. Tuuletuksen on vaatteessa toimittava. Vahvikkeita tarvitaan esimerkiksi polvissa ja kyynärpäissä. Taskuja pitää olla riittävästi ja erikokoisia. Taskujen yksi tärkeä ominaisuus on vedenpitävyys, jotta esimerkiksi radiopuhelimet ja panokset pysyvät kuivina. Metsästysasun housun lahkeessa on tärkeää, että lahkeen sisään mahtuu vaelluskenkä tai muu metsällä käytettävä jalkine. Suunnittelussa on otettava huomioon satoja pieniä yksityiskohtia, joita vaatteen käyttäjä ei edes huomaa. Mutta niiden puuttuminen huomataan.

Anar-metsästyspuvuissa on vedenpitävän kuorikerroksen eli kalvomateriaalin ja päällikankaan lisäksi rakenteeseen laminoitu tai ommeltu verkkovuori. Verkkovuori on erittäin tärkeä. Sen tehtävä on toimia iholta kosteutta siirtävänä kerroksena sekä saada vaate tuntumaan miellyttävältä. Verkko myös pitää hirvikärpäset ja hyttyset loitolla vaatteen käyttäjän iholta ventilaatioaukkojen kohdalla.

Kärkkäisen Ase&Erä -osastojen valikoimista vastaavat ostajat sekä osaston asiantuntevat myyjät seuraavat aktiivisesti metsästyksen ja retkeilyn kentillä tapahtuvaa kehitystä ja päivittävät valikoimia asiakkaiden toivomusten ja kysynnän mukaan. Kärkkäisen Jyväskylän tavaratalon Ase&Erä -osaston viiden asiantuntevan myyjän tiimissä on myös julkisuudenhenkilö: Riikka Aaltonen , joka toimii Kärkkäisen Jyväskylän tavaratalon Ase&Erä -osaston myyjänä ja asevastaavana. Riikka on tuttu Ylen Eränkävijät ohjelmasta, hän oli yksi ohjelman neljästä päähenkilöstä. Eränkävijät palkittiin Kultainen Venla -pakinnolla vuoden 2017 parhaana tv-sarjana.

Kalastamaan 30-vuotias Riikka on oppinut pappansa kanssa jo pikkutyttönä. Tätä nykyä Riikka käy talvisin pilkillä Keski-Suomen järvillä. Kesäaikaan hän uistelee ja jigaa kuhaa Lievestuoreen järvellä. Järvilohi nousee pintaan keväällä ja syksyllä; niitä on Riikan mielestä myös mielekästä uistella.

Riikka on harrastanut myös metsästystä jo useamman vuoden ajan. Kipinä harrastukseen syttyi, kun hän pääsi ensimmäistä kertaa mukaan jänismetsälle. Heti tämän reissun innoittamana Riikka suoritti Metsästäjätutkinnon ja sai aseenkantoluvan omalle haulikolle.

Riikka metsästää pääasiassa pienriistaa, mutta viime syksyn kiväärinhankinnan myötä myös suurempi riista kiinnostaa. Hän kuuluu kahteen metsästysseuraan: Lievestuoreen kala- ja metsämiehiin sekä Niemisjärven Erään. Riikka pitää ammuntatarkkuutensa metsästyskausien ulkopuolella hyvässä vireessä treenaamalla kiekon ammuntaa muun muassa Lievestuoreen haulikkoradalla sekä kivääriammuntaa Toivakan ampumaradalla.

Riikalla on kaksi metsästyskoiraa, joiden kanssa hän käy jänismetsällä: 4-vuotiaat narttukoirat Taiga ja Hippu. Taigassa on puolet venäjänajokoiraa ja puolet flattia. Hippu on puhdas suomenajokoira.

Metsästyskaudella Taigalla ja Hipulla on tuhdit eväät. Kuivaruoka on runsasrasvaista ja -proteiinista. Lisäksi Riikka antaa koirilleen naudan jauhelihaa, Hipulle myös puhdasta possun rasvaa. Vitamiinitäydennyksiä Riikka ei koirilleen anna.

– Kuivaruoassa on kaikki tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet, hän sanoo.

Metsästyskausien ulkopuolella Riikka pitää koiransa hyvässä kunnossa.

– Käymme päivittäin juoksulenkillä tai maastopyörälenkillä. Ruoasta vähennän rasvan ja proteiinin määrää.

Ahkera metsällä kävijä on myös Kärkkäisen Jyväskylän tavaratalon Ase&Erä -osaston myyjä, 42-vuotias Harri Piesanen . Harri metsästää pääsääntöisesti pienriistaa, erityisesti metsäkanalintuja, kyyhkysiä ja sorsia. Kyyhkys- ja sorsajahdissa Harri käy asuinpaikkakuntansa Jyväskylän seudulla. Metsäkanalintujahdissa hän käy Keski-Suomen lisäksi Itä- ja Pohjois-Suomen riistamailla, joissa pääsee nauttimaan kunnolla luonnon rauhasta.

MITÄ?

Tärkeimmät tavarat vaellukselle

Kärkkäisen ase- ja tarvikevalikoimista löytyvät aseet, tähtäimet, patruunat, asekaapit, ilma-aseet, airsoft-aseet ja jousiammuntaan tarvittavat välineet.

Tähän luetteloon on koottu vain tärkeimmät, jokaisella vaeltajalla on varmasti omat suosikkituotteensa.

* Aluskerrasto, merinovillainen tai tekokuituinen sekä alushousut

* Väli- ja päällysvaatteet sekä sadeasu (kuoriasu)

* Ohuet liner-sukat sekä yhdet varasukat

* Paksummat vaellussukat sekä yhdet varasukat

* Vaelluskengät ja taukosandaalit

* Päähine

* Käsineet

* Retkikeitin ja kattilat

* Polttoainetta keittimeen ja tulitikut

* Tiskausvälineet

* Puukko

* Muki, juomapullo ja ruokailuvälineet

* Ruokatarvikkeet

* Teltta

* Makuupussi ja makuualusta

* Otsalamppu

* Kartta ja kompassi

* Rinkka

* Henkilökohtaiset lääkkeet

* Hygieniatarvikkeet