Kestävät ja tyylikkäät ulkoiluvaatteet sopivat entistä useammin myös kaupunkikäyttöön. Hillityn tyylikäs ruskateema on omiaan niin eräpoluille kuin urbaaniin vilinäänkin. Mallia näyttää Fjällräven.

Teksti: Tapio Pelkonen

Autumn leaf -nimellä kulkeva sävy tuo lämpöä kylmään talvisesonkiin, ja yhdistyy tyylikkäästi niin harmaaseen, mustaan, tummansiniseen kuin luumun väriinkin.

– Tuotteet ovat huippulaatua vaativaankin ulkoiluun, mutta täysin salonkikelpoiset myös kaupunkiin. Kaupunkikäyttöön kaivataan yhä enemmän laadukkaita ja eleettömän tyylikkäitä vaatteita, jotka ovat hengeltään luonnonläheisiä, kertoo Jouni Rajala Fjällräveniä maahantuovasta Fenix Outdoor Finland Oy:stä.

Mitä uutta on tarjolla syksyn viimoihin?

– Kaupunkikäyttöön sopii hyvin kovaakin keliä kestävä, kevyesti topattu Sarek Winter Jacket -vaellustakki. Se on klassinen malli, jonka pitkänmallinen leikkaus suojaa hyvin selkää. Tekninen tunnelihuppu irrotettavalla karvakauluksella tuo lisäsuojaa.

Kevyt, mutta lämmin Keb Loft Jacket on monikäyttöinen kevyttoppa, joka sopii käytettäväksi myös toisena kerroksena kuoritakin alla.

– Takin eristeenä on käytetty erittäin laadukasta itävaltalaista G-Loft Supreme -vanua. Ontto eristevanu mahdollistaa lämpimän takin keveyden päällä.

Fjällräven keskittyy materiaalivalinnoissaan omaan G1000-kankaaseen, jonka yritys on kehittänyt yli 50 vuotta sitten. Vettähylkivien tuotteiden osuus retkeilykaupassa on kasvanut viime aikoina, kertooNoora LindgrenFenix Outdoor Finland Oy:stä.

– G1000 on puuvilla-polyesterisekoite, joka on mukava päällä, hengittää ja suojaa eri olosuhteissa. Kangasta voi vahvistaa Greenland-mehiläisvahalla, jolloin kangas hylkii vettä ja kestää kulutusta paremmin. Vettähylkivä materiaali tuntuu mukavalta päällä ja hengittää, toisin kuin kalvollinen, vedenpitävä tuote. G-1000-kangas myös kuivuu nopeasti kastuttuaan, Lindgren selvittää.

Kestävä kehitys on nyt in kaikessa kuluttamisessa. Fjällräven pyrkii käyttämään paljon ekologisia vaihtoehtoja, kuten luomupuuvillaa sekä kankaanvärjäysmenetelmää, jossa minimoidaan rasitusta luontoa kohtaan ja nahan käsittelyä, jossa käytetään mahdollisimman vähän vettä. Oman brändiperinteen vaaliminen on kuitenkin etusijalla.

– Uusien teknisten materiaalien kehittelyn sijaan pyrimme vaalimaan sitä, mikä toimii, ja valmistamaan kestäviä, ajattomia ja toimivia tuotteita retkeilyyn.

”Kaupunkikäyttöön kaivataan yhä enemmän laadukkaita ja eleettömän tyylikkäitä vaatteita, jotka ovat hengeltään luonnonläheisiä.”

Mikä brändi?

Fjällräven:

-Fjällräven on vuonna 1960 Ruotsissa perustettu ulkoiluvaatteita ja -varusteita valmistava ja markkinoiva yritys. -Fjällrävenin tuotteet ovat tunnettuja kulutuskestävyydestä ja ympäristöystävällisyydestä. Fjällräven kuuluu Fenix Outdoor -konserniin, joka on kansainvälinen ulkoilutuotteisiin keskittyneiden yritysten rypäs.