Kati Isojämsä pyöräilee syöpää sairastavien lasten hyväksi Oulusta Pariisiin

Tässä hyväntekeväisyysprojektissa kaikki elementit ovat kohdallaan: varojen kerääminen vakavasti sairaille lapsille, omasta kunnosta huolehtiminen ja yhdessä tekeminen. Siksi osallistumispäätös oli helppo, toteaa Kati Isojämsä.

Teksti: Reetta Reinman

Oulussa asuva Kati Isojämsä , 44, päätti viime syksynä, että seuraavana kesänä hän pyöräilee Pariisiin Team Rynkeby - God Morgon -hyväntekeväisyyspyöräilyprojektissa, jossa kerätään varoja syöpään sairastuneille lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille. Kati on mukana Team Rynkeby - God Morgon Oulun joukkueessa. Yhteensä Oulun joukkueessa on nelisenkymmentä pyöräilijää. Kati starttasi matkaan maanantaina 24.6. Oulun rotuaarilta.

Päälähtö kaikilla Suomen Team Rynkeby joukkueilla on perjantaina 28.6. Kansalaistorilla Helsingissä. Osa Suomen joukkueissa pyöräilevistä pyöräilee kotipaikaltaan ensin Helsinkiin, kuten Kati; hänellä lisämatkaa tulee Oulu-Helsinki -väliltä 600 kilometriä.

– Oulun joukkueesta meitä pyöräilee Oulusta saakka 13, kutsumme tätä vaihetta ”Prologiksi”.

Virallinen pyöräilymatka Helsinki-Pariisi on 1200 kilometriä. Helsingistä Saksan Travemündeen Suomen joukkue menee laivalla ja siitä sitten jatketaan pyöräillen Pariisiin. Perillä Eiffel-tornin juurella ollaan lauantaina 6. heinäkuuta.

– Kuulin työkaveriltani Team Rynkeby -hyväntekeväisyyspyöräilystä. Siinä kaikki elementit ovat kohdallaan: hyväntekeväisyys, omasta kunnosta huolehtiminen ja yhdessä tekeminen. Siksi osallistumispäätös oli helppo, Kati sanoo.

Valmistautuminen alkoi viime syksynä.

– Me Oulun-joukkuelaiset aloitimme silloin kolme kertaa viikossa pidettävät yhteiset harjoitukset, jotka ensin olivat yhteisiä sauvakävelylenkkejä ja spinning-treenejä. Lisäksi olemme järjestäneet erilaisia tapahtumia: pyöräilytapahtumia ja arpajaisia. Olemme kokoontuneet myös yhteiselle harjoitusleirille. Sylvan kevätpäivillä olimme hoitamassa syöpään sairastuneita lapsia ja heidän sisaruksiaan, että vanhemmat saivat rauhassa kokoustaa, Kati kertoo. Sylva ry on Suomen syöpäsairaiden lasten ja nuorten valtakunnallinen yhdistys.

Oulun joukkue aloitti pyöräilytreenit huhtikuussa, kolmesti viikossa.

– Aluksi kelit olivat todella kehnot! Kati naurahtaa.

Pyöräilytreenit ovat olleet matkoiltaan 20 kilometristä 250 kilometriin. Lisäksi jokainen harjoittelee omatoimisesti. Kati esimerkiksi tekee päivittäin perheen kahden koiran kanssa lenkkejä ja käy kehonhuoltoharjoituksissa.

Katilla on kaksi lasta: 21-vuotias tytär ja 14-vuotias poika.

– Lapset ovat koko ajan upeasti kannustaneet minua tässä pyöräilyprojektissani, vaikka se on tarkoittanut harjoitusten ja tapahtumien vuoksi paljon poissaoloja kotoa, hän toteaa.

Hän työskentelee Kärkkäisellä projektipäällikkönä. Yrityksen omiin tarpeisiin olevien hankintojen tekeminen on Katin vastuulla.

Team Rynkebyn Suomen joukkueen 1200 kilometrin matka Pariisiin taittuu noin 180 kilometrin päiväpyöräilymatkoin.

– Aamuherätys on kuudelta. Seitsemältä tsekataan pyörät, että kaikki on kunnossa. Puoli kahdeksalta on startti. Perillä majapaikoissa ollaan illalla kuuden maissa. Sitten on ruokailu ja lepoa, Kati kertoo päiväohjelmasta.

Pyörät kaikilla joukkuelaisilla ovat samanlaiset, keltaiset Bianchi Team Rynkeby -pyörät.

Ravinnon suhteen Kati luottaa perusruokaan.

– Tärkeintä on, että muistaa syödä riittävästi. Pyöräillessä kuluu runsaasti kaloreita, esimerkiksi 250 kilometrin matkalla jopa pari tuhatta.

Perusruoan lisäksi Kati käyttää Hig5-energiageelejä, joista saa pitkillä matkoilla nopeasti energiaa kropan hyötykäyttöön. Nesteytyksen tukena hän käyttää Dominus Nutrition Firmitas -nesteytysjuomaa; ja näin ei tarvitse juoda niin paljoa suorituksen aikana.

– Kuurina olen ottanut Mivitotal Sport nestemäistä monivitamiinivalmistetta sekä maitohappobakteereita ennen lähtöä.

Toukokuussa , lauantaina 18.5. Kati osallistui kahden työkaverinsa kanssa Oulussa Terwamaraton-tapahtuman puolimaratoniin. Työnantaja Kärkkäinen Oy vastasi kolmikon puolimaratonin osanottajamaksusta tykytoimintana.

– Juoksin maanantaina 13.5 ensimmäisen lenkin koko vuonna, ja sitten saman viikon lauantaina puolimaratonin; jaksoin juosta koko ajan. Olen treenannut hyvin pyöräilyä, kestävyyskuntoa ja panostanut kehon huoltoon. Kyllä pystyn Team Rynkeby -pyöräilyyn. Pariisissa tavataan 6. heinäkuuta! Kati toivottaa tervetulleeksi Eiffel-tornin juurelle.

Seuraa tiimin matkaa Facebook Team Rynkeby - God Morgon Oulu, Instagram TRGMOulu #trgmoulu #pientenpuolesta #pyörälläpariisiin

”– Pyöräillessä kuluu runsaasti kaloreita, esimerkiksi 250 kilometrin matkalla jopa pari tuhatta. ”