Erityisryhmät käyttävät innokkaasti kalastusopas Juha Happosen palveluja

Nykylapsille kalastuksen tärkein anti on kalastusopas Juha Happosen mielestä se, että kalastaessa lapset ovat poissa tietokoneiden ja muiden älylaitteiden ääreltä. Harrastekalastajia Happonen muistuttaa kohtuullisuudesta.

Teksti: Reetta Reinman

Luontoon. Järvelle, joelle, merelle. Kalastaminen on loistava keino saada lapset ulos ja pois digilaitteiden ruuduilta. Kalastaminen opettaa lapselle myös monia tärkeitä taitoja ja vastuullista kalan käsittelyä, sanoo kalastusopas Juha Happonen .

– Saaliin käsittelyä opettelemme lasten kanssa aina ihan kädestä pitäen: eli miten kala tainnutetaan, verestetään ja perataan.

Keuruulla syntynyt ja asuva kalastusopas Juha Happonen, 56, aloitti kalastusharrastuksen 2-vuotiaana. Kalastusoppaan työt hän aloitti vuonna 1991. Hän on ainoa Kansainvälisen Urheilukalastusjärjestön eli IGFAn kapteeni Suomessa.

– 1990-luvun alussa suomalaiset suhtautuivat vielä vähän naureskellen kalastusoppaan hommiin. Ääni on muuttunut kellossa. Ihmiset ovat oivaltaneet, miten paljon lisäarvoa kalastusharrastukseen saa kalastusoppaan palveluiden avulla, esimerkiksi oppii uusia kalastustekniikoita, oppii hyödyntää kalastusvälineitä oikein, ja saattaapa löytää uusia kalalajejakin, joita kalastaa. Kalastusoppaan avulla kalastajat saavat myös merkittävää tietoa Suomen ja maailman kalavesistä, Happonen toteaa.

Juha Happonen pitää Suomen kalavesiä pääsääntöisesti hyvälaatuisina ja kalakantaa rikkaana.

– Eritoten sisävesiltämme löytyy puhtaat ja kalakannoiltaan monipuoliset sekä kauniit kalastusvedet. Kalasto on monimuotoista. Koskipaikoilta on mahdollisuus kalastaa niin istutettua kuin luonnontaimenta. Järvi- ja lampikohteilta voi kalastaa loistavaa, valkolihasta luonnonkalaa; kuhaa, ahventa ja haukea. Avovesikalastus onnistuu lähes ympärivuotisesti.

Happosen yritys, Kalastusohjelmapalvelut Happonen Ky tarjoaa palveluita pääsääntöisesti Pohjoisen Näsijärven reitillä.

– Näillä vesialueilla vesistö on hapekasta ja puhdasta pääosiltaan.

Happosen kalastusopaspalveluita hyödyntävät yksityiset, yritykset, harrastusryhmät ja yhteisöt sekä monet erityisryhmät. Noin viiden tunnin jigikalastusreissu 4-5 hengen ryhmälle maksaa 120 euroa henkilöltä. Hintaan sisältyvät kalastusluvat kalastusvälineet, kalastusoppaan palvelut ja pelastusliivit, päälle tulee arvonlisävero. Viitisen tuntia kestävä vetouisteluretki ryhmältä maksaa 500 euroa, hintoihin lisätään arvonlisävero.

Erityisryhmille suunnatut kalastusopaspalvelut kasvattavat Happosen mukaan koko ajan suosiotaan.

– On huomattava, että erityisryhmiin kuuluu monenlaisia ihmisryhmiä, esimerkiksi liikuntarajoitteisia, pieniä lapsia ja vanhuksia. Heille kaikille kalastus antaa valtavan mielekkään ja virikkeellisen harrastusmahdollisuuden. Kalustoni ja kalastuspaikkojeni ansiosta myös liikuntaesteiset pystyvät kalastamaan mukavasti ja tehokkaastikin.

Happonen tekee runsaasti yhteistyötä vammaisurheiluliiton kanssa. Hän myös opettaa tulevia kalastusoppaita Koulutuskeskus Salpauksen Asikkalan koulutusyksikössä. Juha Happonen on ensimmäisiä pedagogisesti päteviä kalastusoppaita Suomessa.

– Kalastusoppaat sijoittuvat työelämässä esimerkiksi kylpylöiden ja erilaisten elämyskeskusten yhteyteen niin Suomessa kuin ulkomailla, moni myös perustaa oman kalastusopastoimintaan keskittyvän yrityksen, Happonen kertoo.

Tänä kesänä Happosen asiakkaina on suomalaisten yksityisten, työporukoiden ja ryhmien lisäksi ollut runsaasti ulkomaisia kalastuksen harrastajia, kaukaisimmat Intiasta ja Kiinasta.

Juha Happonen käy itse sekä kalastusoppaan työssä että virikkeitä hakemassa myös runsaasti ulkomailla, erityisesti Kanadassa. Kanadan lisäksi Happoselle tärkeitä ulkomaankohteita ovat Pohjoismaista Ruotsi ja Norja, Venäjä, Irlanti, USA ja myös Egypti.

Harrastekalastajia kalastusopas Juha Happonen haluaa muistuttaa kohtuullisuudesta.

– Miksi pitäisi ahnehtia, ottaisimmeko vain sen, minkä syömme? hän kysyy.

Erityisesti häntä surettaa joidenkin henkilöiden tapa jättää kaloja jäälle tai maalle mätänemään niin talvi- kuin kesäaikaan.

Juha Happonen on valikoiva kalastaja, ja kehottaa sitä tapaa muillekin.

– Miksi en tapa kookkaita yksilöitä? No siksi, että ne ovat kutuntuottokykynsä huipulla, ne pitää säästää jatkamaan lajia. Esimerkiksi yli 60-senttiset kuhat lasken aina takaisin vesistöön, ja toisaalta yli 10-kiloiset ovat hommansa luonnossa tehneet. Silloin esimerkiksi opastuskeikalla asiakas saa ottaa tuon yli 10 kilon kuhan, jos se päätyy esimerkiksi seinälle muistoksi. Jos asiakas ei kerro, miten tuon ison hauen kanssa toimii, niin silloin se aina vapautetaan.

Saaliskalana Happosen mukaan parhaita ovat 1,5-3 kilon painoiset kalat.

Kaikkein tärkeimmäksi kalamiehen ja -naisen tiedoksi hän nostaa oman kalastusvesialueen tuntemuksen.

– Kaikuluotaintekniikan kehittyminen on viime vuosina merkittävästi monipuolistanut kalastusharrastusta ja tehnyt siitä entistä mielekkäämpää, kun kaikuluotaimen avulla on mahdollisuus seurata sekä kalaparvien liikkeitä että muuta vedenalaista maailmaa.

Happosen järjestämillä kalastusretkillä hyödynnetään monipuolisesti kaikuluotaintekniikkaa.

– Tosin itse olen saanut suurimmat saaliini tavallisella soutuveneellä ilman minkäänlaista tekniikkaa! naurahtaa Happonen.

Hän suurin pyytämänsä hauki on painanut 12 kiloa ja suurin kuha reilut 9,5 kiloa.

Juha Happosen kalastusopasretkistä voi pirauttaa hänelle numeroon 0400-547 098.

”– Saaliin käsittelyä opettelemme lasten kanssa aina ihan kädestä pitäen: eli miten kala tainnutetaan, verestetään ja perataan.”