Pohjalaistuote niittää mainetta maailmalla

ELOZO Oy kehittää ja myy otsonipuhdistusjärjestelmiä, jotka nitistävät hajut tehokkaasti. Suomalaiseen, patentoituun ELOZO OY:n keksintöön luottavat maailmalta muutamina esimerkkeinä Lontoon National Theatre, Opera de Paris sekä Ruotsissa Göthenburg Opera House. Suomessa asiakkaina on teattereita, pelastuslaitoksia, jätteenkäsittelylaitoksia ja sairaaloita. Viimeisin sairaala, joka on ottanut Elozo puhdistusjärjestelmän käyttöön, on Oulun yliopistollisen sairaalan välinehuolto. Myös jääkiekkojoukkue Jokereiden peliasut ja -varusteet puhdistuvat otsonilla.

Teksti: Reetta Reinman

Esimerkiksi Lontoon National Theatressa ja muissa oopperataloissa otsonipuhdistusjärjestelmäämme käytetään hankalasti vesipestävien teatterivaatteiden puhdistuksessa, esimerkiksi sellaisten vaatteiden, jossa on runsaasti koristeita, kuten sulkia ja paljetteja. Esiintymisvaatteissa ei useinkaan ole konkreettista likaa. Puhdistuksen tehtävänä on viedä pois hajut ja niitä aiheuttavat bakteerit, kertoo otsonipuhdistusjärjestelmiä kehittävän ja valmistavan ELOZO Oy:n toimitusjohtaja Petri Hakomäki.

ELOZO Oy toimii Vaasan lähellä Tervajoella; yritys suunnittelee, kehittää ja valmistaa tuotteensa Suomessa. Suomen lisäksi yrityksellä on toimipisteet ja jälleenmyyntiorganisaatiot Kiinassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä ja Puolassa sekä Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa.

– Suomessa esimerkiksi Suomen Kansallisooppera, Tampereen Teatteri ja Artistiasu Oy käyttävät otsonipuhdistusjärjestelmäämme esiintymisvaatteiden raikastamiseen. Puhdistusjärjestelmämme on käytössä myös monilla siivous- ja jätealan yrityksillä.

Voisiko se korvata kotona pyykinpesukoneen?

– No ei kuitenkaan, Hakomäki naurahtaa.

– Otsonipuhdistusjärjestelmä ei tepsi konkreettiseen, näkyvään likaan, vaan nenällä tunnistettavaan ” hajulikaan ”, hän tarkentaa.

Mihin otsonin hajuja poistava teho perustuu?

– Koska otsoni on molekyylinä (3-atominen happi O3) epästabiili verrattuna happikaasuun (2-atominen happi O2), se luovuttaa helposti yhden happiatomin ja on siksi hyvä hapetin. Tämän ominaisuuden takia otsonia käytetään muun muassa ilmanpuhdistukseen, vedenpuhdistukseen, valkaisuun ja desinfiointiin, Hakomäki vastaa ja jatkaa:

– Hyvin epästabiilina aineena otsoni pyrkii reagoimaan ympäröivien aineiden, esimerkiksi juuri epämiellyttäviä hajuja aiheuttavien mikrobien kanssa. Otsoni rikkoo mikrobin solukalvon ja tuhoaa koko solun. Otsoni tuhoaa hajun lähteen, ei vain peitä hajua, kuten esimerkiksi ilmanraikastimet tekevät.

Laitteessa on useita ohjelmavaihtoehtoja.

– Perusohjelma poistaa tavallisimmat tartuttajat ja hajut. Täyspuhdistava ohjelma eliminoi pahat hajut ja jopa bakteerit ja virukset sekä homeitiöt ja allergeenit lähes totaalisesti.

– Otsonipuhdistuslaite soveltuu erinomaisesti esimerkiksi laboratorio- ja sairaala-ammattilaisten käyttöön, sekä kaikille yleisille työpaikoille; teatteripuvuston, urheilijoiden vaatteiden ja välineiden sekä esimerkiksi liikennekeskusten tai ostoskeskusten huoltohenkilökunnan työasujen ja työkalujen desinfiointiin, Hakomäki kertoo.

SeiLab:n tekemien tutkimusten mukaan ELOZO-otsonipuhdistusjärjestelmä on pystynyt tuhoamaan salmonella- ja listeriabakteereja sekä jopa sairaalabakteeri MRSA:n. Linköpingin yliopistossa Ruotsissa on tehty lopputyö liittyen otsonin käytöstä sairaaloissa. Kyseinen tutkimus on luettavissa linkistä http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-152686

Puhdistavana aineena käytettävä otsoni luodaan otsonikaapin sisällä olevan generaattorin avulla ilman hapesta.

– Eli laitteen käyttöä varten ei tarvitse ostaa, kuljettaa tai varastoida mitään aineita, Petri Hakomäki sanoo.

Hän lupaa, että otsonikaapin käyttö on helppoa.

– Vaatteet asetetaan laitteen sisälle ruostumattomasta teräksestä tehtyjen tai muovisten henkareiden kanssa. Irrotettavat hyllyt voidaan laittaa kaapin sisään pienempien tavaroiden (esim. kengät, hatut, työkalut) käsittelyä varten.

Laitteen käsittelykammion otsonipitoisuutta ja käsittelyn pituutta voidaan kontrolloida ohjauspaneelista.

– Tarvittava otsonipitoisuus ja käsittelyn pituus riippuvat käsiteltävien vaatteiden ja muiden tavaroiden materiaalista sekä haittaavan hajun luonteesta. Usein 45 minuutin käsittely on riittävä, Hakomäki kertoo.

Ulkonäöltään otsonipuhdistusjärjestelmä muistuttaa vaatekaappia. Laite on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Otsonikaapilla on pyörät alla, joten sitä voidaan kuljettaa ja siirtää helposti. ELOZO Oy valmistaa erikokoisia otsonipuhdistusjärjestelmiä pääsääntöisesti ammattilaiskäyttöön, malleista pienikokoisimpia voisi ajatella myös kotikäyttöön.

Malliston isokokoisten laitteiden hintaluokka lähtee 12 000 eurosta (alv 0%).

Esimerkiksi ELOZO® H800 on ulkomitoiltaan 1000x595x1900 mm ja sisämitoiltaan 800x600x1580 mm, kyseinen laite painaa 140 kiloa ja on puhdistettavien tuotteiden käsittelyalan tilavuudeltaan 758 litraa.

Toimiakseen ja luodakseen otsonia otsonipuhdistusjärjestelmä tarvitsee sähkövirtaa. Toiminnot ohjataan ohjauspaneelista Twist & Click -menetelmällä.

– Sähköä laite kuluttaa noin 0,35 kWh, eli saman verran kuin tehokas tietokone, Hakomäki sanoo.

Järjestelmä kytketään tavalliseen pistorasiaan.

Onko pelkoa, että otsonia pääsee huoneilmaan?

– Ei ole. Otsonipuhdistusjärjestelmä liitetään ilmanvaihtojärjestelmään, jota kautta käytetty otsoni-ilma- yhdistelmä johdetaan pois, Hakomäki vastaa.

Hän vakuuttaa, että myöskään kaapin saumauksista huoneilmaan ei pääse hengitysteitä ärsyttävää otsonikaasua. Lisätietoja: www.elozo.fi

”– Sähköä laite kuluttaa noin 0,35 kWh, eli saman verran kuin tehokas tietokone.”
”– Tarvittava otsonipitoisuus ja käsittelyn pituus riippuvat käsiteltävien vaatteiden ja muiden tavaroiden materiaalista sekä haittaavan hajun luonteesta. Usein 45 minuutin käsittely on riittävä.”