Erä’s Peten Petri Korhonen nauttii heittokalastuksesta järvillä ja koskilla. Kalastusmatkapalveluita järjestäessä hän panostaa toimivaan ja luotettavaan kalustoon.

Korhonen vie ryhmiä myös jahtiin.

Teksti: Reetta Reinman

Keski-Suomen koskista Konnevedeltä ja Keitele-Päijännereitiltä nousee taas nättiä järvitaimenta, iloitsee kalastus- ja metsästysmatkoja järjestävä eräopas Petri Korhonen .

– Verkkokalastusrajoitukset ovat helpottaneet taimenen matkaa vaellusreiteillä, mutta siltikin uhanalaisen järvitaimenen tilassa on paljon parantamisen varaa.

Esimerkiksi Konnevedellä uhanalaista järvitaimenkantaa on onnistuttu kohentamaan parantamalla lajin kutuolosuhteita. Rautalammin reitin koskiin on lisätty sorapaikkoja kutua varten, ja kivikkoa pienille poikasille. Myös istutuksissa on painotettu pienpoikasistutuksia pyyntikokoisen kalan sijaan, ja tulokset ovat hyvät.

– Tärkeää kannan elpymiselle on myös ns. pyydä-päästä -kalastus eli luonnon taimenet vapautetaan, sanoo Korhonen.

Petri Korhosen Erä´s Pete -yrityksen järjestämien kalastusmatkojen pääkalastusalueet sijaitsevat Hankasalmella ja Konnevedellä sekä Keitele-Päijännereitin Vatiajärvellä.

– Pääsaaliskaloina järvillä heitto- ja jigikalastuksessa ovat hauki, kuha ja ahven.

– Useiden vesireittien yhtymäkohdassa olevat Keski-Suomen järvet ovat hyvälaatuisia, esimerkiksi levää on hyvin vähän, toteaa Korhonen.

Petri Korhosen isännöimä ohjattu kalastus sisältää Tracker Pro Guide -heittokalastusveneen, opastuksen, kalastusvälineet, tarvittavat luvat sekä vakuutukset. Vieheinä Korhonen suosii suomalaisia Rapalan vieheitä.

– Panostan suuresti kalustooni, niin kalastusveneisiin Minn kotan keulamoottoreilla kuin isonäyttöisiin Hummingbird kaikuluotaimiin. Kaikuluotaintekniikka tuo merkittävää lisäarvoa kalastukseen, kun vedenalaisia tapahtumia ja kalojen liikkeitä sekä vesistön pohjan rakennetta voi seurata reaaliaikaisesti.

Kalastusmatkoille mennään ryhmissä: perheet, isä-poika -porukat, yritykset ja harrasteporukat suosivat Erä´s Peten palveluita. Paljon käy myös ulkomaisia porukoita. Kalastusretki kestää muutamasta tunnista useisiin päiviin. Se maksaa ryhmältä palveluiden mukaisesti noin 450 eurosta alkaen. Koskikalastusmatka maksaa alkaen 80 eurosta henkilöä kohti riipuen koskikohteesta.

Keski-Suomen vesistöjen ja kalaston ohella Petri Korhosen mukaan myös Keski-Suomen riistakanta on rikasta.

– Metsästysseurojen ja yksityisten ylläpitämät riistapellot takaavat, että riistalle riittää ruokaa myös talvella. Vesilintukannan säilymiseksi on riittävästi kosteikkoja.

Erä’s Pete järjestää ryhmille hirvi-, peura- ja kaurisjahteja sekä sorsa- ja fasaanijahteja ja metsäkanalinnustusta.

– Suomalaiset yritysporukat suosivat eniten hirvijahteja. Ulkomaalaiset haluavat jahtimatkan kohdistuvan yleensä peura- ja hirvijahtiin sekä metsäkanalinnustukseen, Korhonen kertoo.

Hänen mukaansa ulkomaalaiset ovat ihastuneita Suomen jahtimaiden runsauteen; ulkomailla niitä rajataan tiukemmin.

– Vapaus liikkua luonnossa ja metsien määrä hämmästyttää ulkomaalaisia, Suomessa jahdissa saa todella kävellä!

Ulkomaalaisia metsästäjiä Korhosen jahtimatkoille tulee eniten Saksasta ja Italiasta.

Petri Korhosen yritys vie myös ulkomaille jahtireissulle, lähinnä Keski-Eurooppaan ja Latviaan, pääsääntöisesti villisika- ja saksanhirvijahtiin.

Hankasalmella asuva , 45-vuotias Korhonen on kalastanut koko ikänsä ja metsästänyt nuorukaisesta metsästyskortin saatuaan. Kalastus- ja metsästysmatkailutoimintaa hän on järjestänyt parikymmentä vuotta.

Korhonen metsästää ruutiaseen lisäksi myös jousella. Kohteena ovat sorkkaeläimet ja villisika.

Erä’s Peten kalastus- ja metsästysmatkoista voi tiedustella Petri Korhoselta, puh. 040-536 8830.

”– Verkkokalastusrajoitukset ovat helpottaneet taimenen matkaa vaellusreiteillä, mutta siltikin uhanalaisen järvitaimenen tilassa on paljon parantamisen varaa.”
”– Metsästysseurojen ja yksityisten ylläpitämät riistapellot takaavat, että riistalle riittää ruokaa myös talvella. Vesilintukannan säilymiseksi on riittävästi kosteikkoja.”