Frisbeegolf eli liitokiekkoilu on hauska seurapeli ja mainio urheilulaji kenelle tahansa. Lajin huiput voi nähdä Ylivieskassa heinäkuun alussa jännittävässä kilpailussa.

Teksti: Ari Stenius Kuvat: Pasi Törmälehto

Ylivieskan Frisbeekarhujen puheenjohtaja Pasi Törmälehto puhkuu intoa puhuessaan frisbeegolfista.

– Tähän jää koukkuun. Monet lajia kokeilleet, jotka eivät ole millään lailla kilpailuhenkisiä, ovat innostuneet kerrasta. He ovat halunneet heti uusinnan ja paremman tuloksen, kertoo Törmälehto, joka on nähnyt lajin nappaavan harrastajia sieltä, täältä ja tuolta.

Törmälehto on itsekin innokas pelaaja, mutta Ylivieskassa heinäkuun alussa pelattavan ison kilpailun, Kärkkäinen Openin, hän seuraa kilpailun johtajana. YFK vastaa kisan järjestelyistä. Kisat ovat viime vuosien tapaan tasokkaat, sillä mukaan on kutsuttu useita suomalaisia huippupelaajia. Openiin ei enää pääse ilmoittautumaan, sillä mukaan mahtuneet varasivat paikkansa muutamassa minuutissa.

Kilpailut heitetään Ylivieskan keskustan frisbeegolfradalla, jonka varteen on järjestetty kaksi katsomoa. Katsojat voivat seurata myös loppukilpailun kärkikvartettia ohjatusti väylä väylältä.

– Tämä on hieno laji katselijoillekin. Pelistä saa paikan päällä hyvän käsityksen, lupaa Törmälehto.

Moneen tavalliseen kesäliikkujaankin frisbeegolf on jo tarttunut, eikä ihme, se tarjoaa ulkoilmassa olemista hyvässä seurassa ja kilometrejä liikuntaa. Laji on levinnyt nopeasti ympäri Suomen. Kenttiä on jo lähes 400 ja harrastajia tulee koko ajan lisää.

– Radoilla pelaaminen on yleensä ilmaista. Mitään sellaisia tekniikoita ei ole, etteikö voisi kokeilla ja pelata, kertoo Törmälehto.

Frisbeegolfissa on paljon samaa kuin golfissa, mutta liitokiekkoilu on rennompaa. Perinteisessä golfissa on tarkat etiketit. Aivan säännöittä ei mennä liitokiekossakaan. Lajiliiton kisoissa ei saa olla esimerkiksi hihattomassa paidassa eikä ilman kenkiä. Äänenkäytön hillitseminen toisen suorituksen aikana on ennemminkin yleinen käyttäytymissääntö. Muiden suoritusta ei myöskään häiritä turhalla liikkumisella.

– Hyvä yleissääntö on se, että kannattaa seurata muita pelaajia. Ennen heittoa pitää varmistaa, ettei ketään ole väylällä. Takaa tulevat odottavat edellisellä korilla olevien suoritukset loppuun ja edellä menijät eivät jää rupattelemaan suorituspaikalle heittojensa jälkeen, selvittää Törmälehto väylätapoja.

Kärkkäinen Openin pääkilpailu on lauantaina 5. heinäkuuta. Jo perjantai-iltana voi käydä seuraamassa osallistujien parikilpailua.

– Rata on loistavalla paikalla, mutta tilaa on aika vähän. Väylät ovat lyhyitä, mutta niissä on omat niksinsä, vaikka rata on useimmille kilpailijoille tuttu.

Oulun Frisbeeseuran Mikko Ylätalo , 30, on pelannut frisbeegolfia kuutisen vuotta. Toukokuu on mennyt loistavasti, voitto on tullut voiton perään. Ylivieskastakin on haussa mestaruus. Kisaan hän ilmoittautui itse.

– Parhaat yleensä kutsutaan. Sen verran hyvin aion heittää, että kutsukortti tulee ensi kesäksi, Ylätalo toteaa.

Ylätalolla on mukavat muistot aiemmista kisoista.

– Järjestelyt ovat olleet täydelliset. Kilpailijat tuntevat itsensä todella tervetulleiksi. Puistomaisemissa oleva hieno rata on mielekäs kilpailla, Ylätalo kehuu.

Mikä laji?

Frisbeegolf

• Frisbeegolfissa pelataan radoilla, joissa on väyliä 9, 18 tai 36.

• Peli alkaa avauspaikalta eli tiiltä ja päättyy maalikoriin. Tarkoitus on saada kiekko mahdollisimman vähillä heitoilla koriin.

• Yleensä väylät ovat 50-200 -metrisiä ja ne pelataan järjestyksessä ykkösestä alkaen. Kilparadan väylät ovat mitaltaan vaihtelevia.

• Radat ovat puustoisilla ja vaihtelevilla maastoalueilla, jolloin heittäjille tulee luonnollisia esteitä.

• Hyvät heittäjät saattavat heittää kiekon ohi esteen, mutta useat tyytyvät lähestymisheittoihin, jotta pääsevät yhden lisäheiton ”hinnalla” ohi vaikean esteen.

• Peliväline on liitokiekko, jonka halkaisija on noin 21-22 senttiä ja paino 150-180 grammaa.

• Kiekot voi jaotella kolmeen pääluokkaan: pitkälle lentävät kiekot eli draiverit, lähestymiskiekot ja lähipelikiekot eli putterit.

• Harrastelija pääsee edullisesti alkuun, sillä ratoja on kaikkialla ja ne ovat yleensä ilmaisia.

• Aloittelijan paketti eli kolme kiekkoa ja kori maksaa 100–150 euroa.

• Peli on kehitetty Yhdysvalloissa, jossa ovat myös maailman huippupelaajat. Euroopan huippupelaajat ovat useimmiten suomalaisia ja ruotsalaisia.