Energiasisustus auttaa saamaan kodista esiin kaikki sen parhaat ominaisuudet

Marika Borgin mielestä jokainen on ansainnut kodin, joka elvyttää mieltä, kohentaa terveyttä ja ruokkii sielua. Vähempään ei kannata tyytyä, sillä koti on hyvinvoinnin avaintekijä.

Teksti: Tarja Lehtola

Unelmien koti voi kuulostaa kalliilta. Meillä ei kuitenkaan tarvitse olla kartanoa meren äärellä voidaksemme kotona hyvin. Tarvitsemme vain vähän innostusta, viitseliäisyyttä ja aikaa. Energiasisustuksen oppeja voi soveltaa niin vuokrayksiöön kuin omakotitaloon. Asenne ratkaisee enemmän kuin kukkaron sisältö.

– Kaikki ihmiset eivät ole intohimoisia sisustajia, joitakin se ei voisi vähempää kiinnostaa. Eikä tarvitsekaan. Energiasisustuksessa on kyse paljon enemmästä kuin tuolien veivaamisesta paikasta toiseen ja tyylin muuttamisesta sesongin trendien hengessä, Marika Borg sanoo.

Monikaan ei tiedä, mitä on energiasisustus, siksi Marika Borg haluaa tuoda sen kaikkien ulottuville. Sana energiasisustus ei jostain ihmeen syystä saa miesten sydämiä sykkimään nopeammin, vaan Borgin vetämät kurssit täyttyvät yleensä naisista.

– Energiasisustuksella kodista tehdään voimaannuttavampi. Koti voi olla todellakin paljon enemmän kuin akkujen latauspaikka.

– Koti ei parhaimmilllaan ainoastaan lataa akkuja, vaan tekee meistä voimaantuneempia. Ei täytä sitä, mikä on vajaata, vaan meistä tulee energeettisesti enemmän. Kehitin 15 vuotta sitten energiasisustuksen kiinalaisen fengshui-systeemin pohjalta. Mielestäni oli tärkeää saada itämaiset opit sopimaan nykyaikaan ja suomalaiseen kotiin. Energiasisustus on kokoelma järkevia ja innostavia toimenpiteitä muokata kotia ja tietenkin myös työympäristöä sellaiseksi, että siinä voi hyvin. Energiasisustusta voikin hyvällä syyllä kutsua kodin akupunktioksi.

Tavarassa sinänsä ei ole mitään vikaa, eikä tyhjyys itsessään tuo mitään lisäarvoa. Kyse on tasapainosta eli siitä, onko kotonamme olevilla tavaroilla merkitystä meille, vai ovat ne turhia ja tarpeettomia.

– Ansaitsemme sellaisen kodin, että sinne on hyvä tulla ja siellä on mukava olla. Tarpeettoman tavaran keskellä sellaiseen olotilaan ei välttämättä pääse. Tuleeko koskaan sellaista aamua, jolloin ajattelemme: Tänään haluan katsoa niitä kurssimuistiinpanoja vuodelta 1978. Tuskin.

Sisustuslehdissä mennään se edellä, mikä näyttää hyvältä. Se kuvaa nykyaikaa muutenkin. Se, miltä näyttää ei ole kuitenkaan yhtä tärkeää kuin se, miltä tuntuu. Kodin ilmapiirin voi aistia heti, kun astuu ovesta sisälle.

– Jokaisen maku on loistava, energiasisustukseen ei kuulu ulkonäön arvioiminen, vaan se mitä haluat kodiltasi ja elämältäsi. Onko se sama asia? Miten sinun unelmasi näkyvät sinun kotonasi? Terveellisessä kodissa on hyvät energiat.

Borgin mukaan ihmiset pitää kiinni lumpuistaan niin kuin heidän elämänsä olisi kiinni niistä.

– Mutku katohei, emmää voi, emmää pysty....Kato mies ei tykkää, jos mä muutan kotona jotakin...Älkää tyytykö siihen, että joku sanoo, että ei voi. VOI! Sisustuksella on turhaan eliittimaine.

Kirjat ovat Borgin mukaan hyvä esimerkki siitä, miten elämämme tavaroiden ehdoilla. Kaikki on kiinni siitä, ovatko tavarat tärkeämpiä kuin ihmiset. Likaiset, rikkinäiset tai tarpeettomat esineet sitovat ja vievät energiaa.

– Koti voi myös olla niin hieno, että mies ja lapset ovat lakanneet hengittämästä jo ajat sitten. Toisissa kodeissa ei tapahdu latautumista, vaan maatuminen.

Koti on ulkoinen iho meille ja perheellemme. Työkalu parempaan elämään. Koti vaikuttaa kaikkeen ja paljon. Marika Borg kiinnostui aiheesta jo aikana, jolloin ei länsimaisia kirjoja aiheesta juurikaan ollut olemassa. Kun hän muutti Irlantiin, hänellä oli aikaa ja mahdollisuus opettaa energiasisustamista, hän kävi sadoissa kodeissa ja työpaikoissa.

– Kylmä totuus on, että lähes kaikilla meistä on liikaa tavaraa kotonaan. Kotiin ei kertakaikkiaan mahdu mitään uutta. Ei edes uusia mahdollisuuksia, tunteita tai ideoita. Tavarat eivät ole neutraaleja. Ne joko nostavat tai laskevat omia energioitasi. Huonekaluja saa olla tilassa korkeintaan yksi kolmasosa käytettävissä olevasta tilasta maksimissaan. Sen tärkeys korostuu Suomessa, jossa joudutaan olemaan paljon sisällä, Borg korostaa.

Irlannissa lähes kaikissa tapauksissa sohvan paikkaa vaihdettiin, että energia pääsee kiertämään.

– Olen lukemattomien vastahankaisten miesten kanssa sohvaa siirtänyt ja sitten on yhdessä todettu, että sehän on parempi näin.

Oletko ympäröinyt itsesi tavaroilla, jotka palvelevat sinua tai antavat hyvän mielen? Tavarat, joista et pidä, aiheuttavat alitajuisen tunnereaktion. Ne kaikki laskevat elinvoimaasi. Koko ajan. Joka päivä. Jokaisen esineen tulee ansaita paikkansa kodeissamme. Suomalaiset asuinneliöt ovat niin kalliita, että niitä kuluttavien tavaroiden on Borgin mukaan oltava hyvin perusteltuja.

– En missään nimessä suosittele, että hankkiudut eroon itsellesi rakkaista esineistä. Nyt puhun vain niistä kapineista, jotka vievät tilan unelmiltasi.

Liian tyhjässä kodissa taas puolestaan hyvälle energialle ei ole laskeutumispintaa.

– Kysyin eräässä tyhjyyttään humisevassa talossa, missä vaiheessa huonekalut tulevat. Koti oli kuulemma valmis. Ei ihmekään, että he eivät viihtyneet siellä. Aika harvalla on se ongelma, että tavaraa olisi liian vähän, mutta heitäkin on. Silloin tekisi mieli sanoa, että hankkikaa elämä. Muuten tyhjää ja sitten Aallon maljakko ikään kuin muka radikaalina repäisynä.

Energiasisustus on tietoisuuden käyttöä valinnoissa. Valitsematta jättämiset maksavat meille liikaa.

– Keittiönkaapit ovat monen naisen turvavarasto. Kuka käyttää mausteita, jotka osti Tunisiasta vuonna 1995 ja lautasia, jotka otti perinnönjaossa vain siksi, että veli ei saisi niitä. Onko keittiössä vanhoja ruokia ja käyttämättömiä kodinkoneita viemässä tilaa?

Väreillä kotona on väliä. Värit ruokkivat meitä. Mustavalkoinenkin koti voi olla hyvä, jos kaipaa selkeyttä ja on kovin levoton elämä, ruskea rauhoittaa. Jos on väsynyt, kannattaa hankkia jotain punaista kotiin. Punainen energisoi ja virkistää.

– Nyrkkisääntönä voi sanoa, että jos haluat rauhallista elämää, suosi rauhallisia värejä, kuten pastellisävyjä, ruskean eri sävyjä ja luonnonvalkoista. Kun taas kaipaa uusia tuulia, energiaa ja luovuutta, anna räiskyvämpien värien luovuttaa sinulle iloista energiaansa.

Makuuhuone on kodin tärkein huone, vietämme siellä kolmaosan päivästämme. Makuuhuoneessa värien käyttö on erityisen tärkeää. Borg antaa ohjeeksi eri ihonvärien suosimisen vaaleasta tummaan.

– Myös symboliikkaan kannattaa kiinnittää huomiota. Jos haluaa parisuhteen, ei ehkä kannata pitää seinällä taulua, jossa yksinäinen joutsen lipuu joella. Tai haluatko oikeasti päättömän tai kädettömän miespatsaan kotiisi? Energiasisustuksessa uskotaan, että valo vetää puoleensa hyvää onnea. Siksi minulla on kotona ollessani päällä aikamoinen lamppujen kirjo. Ja eteisessä on erityisen valoisaa, varsinkin kun vieraat astuvat sisään. Olen nimittäin kompuroinut riittävän monessa, hämärässä eteisessä ollakseni tekemättä sitä omille vierailleni.

Marika Borg huomauttaa , että pahimmillamme asumme vuosikausia kodissa, joka saa meidät voimaan huonosti jo ulko-ovella.

– Todellista energiasisustusta on rakkauden asettaminen aina kodin tärkeimmäksi elementiksi. Se saa huoneet säihkymään ja tunnelman hehkumaan. Ilman rakkautta koti on vain säilytystila.

Kun olet käynyt kotisi tavarat ja sisustuksen läpi, energia pääsee kiertämään ja jää tilaa onnea tuovalle energialle. Rakkaudelle, ilolle, unelmille ja rauhalle.

”– Kun olet käynyt kotisi tavarat ja sisustuksen läpi, energia pääsee kiertämään ja jää tilaa onnea tuovalle energialle. Rakkaudelle, ilolle, unelmille ja rauhalle.”
”– Likaiset, rikkinäiset tai tarpeettomat esineet sitovat ja vievät energiaa.”

MITÄ?

KUKA?

Marika Borg

- se miltä näyttää, ei ole niin tärkeä kuin se, miltä tuntuu

- vähemmän on enemmän

- turhat ja rikkinäiset esineet sitovat ja vievät energiaa

- kodin tulee näyttää asukkailtaan

- väreillä on väliä

- valo vetää puoleensa hyviä asioita

- rakkaus on energiasisustuksen tärkein elementti

-kansaivälisesti arvostettu hyvän elämän kouluttaja ja inspiroiva puhuja

-Elämäntaidon Valmennusakatemian perustaja

-Pitkä ura Voi Hyvin lehden päätoimittajana

-blogi www.marikaborgblogi.fi