Array Lighting -valaistusteknologiassa valon lähde mukailee aurinkoa; pandat Ähtärissä nauttivat tästä keinotekoisesta auringosta

Array Lighting -valaistustekniikassa valo tulee yhdestä valopisteestä, siksi se on yhtenäistä. Valonkantama on suuri. Varjoja on vain yksi, kuten auringon valolla. Materiaaleja valaisimissa on ainoastaan kolme, ne voidaan kierrättää sataprosenttisesti. Pitkäikäisen valaisimen voi korjata.

Tekniikka on kehitetty ja jokainen valaisin valmistetaan Vaasassa.

Teksti: Reetta Reinman

Panaman kanavan valaiseminen on ollut meille tähän saakka vaativin ja merkittävin valaistuskohde. Korkein paikka, mihin Array LeS™ -valaisimme on asennettu, on Panaman kanavan 56 metrin korkeudessa oleva masto. Panaman kanavan valaisemisessa vaativuutta lisäsi se, että laivan ja kanavan väliin jää joskus noin viiden sentin rako. Vesi täytyy näkyä koko ajan, ja on nähtävä tarkasti, miten laiva kulkee kanavassa, tässä tarvitaan suurta valonkantamaa. Naarmut maksavat! Laivan kulku on oltava äärimmäisen hallittua. 82 kilometriä pitkän, Tyynenmeren ja Atlantin toisiinsa yhdistämän Panaman kanavan läpi laivaa, veturien vetäminä, ohjaa luotsi. Näin kertoo Vaasassa toimivan LumiTar Array Lighting Technology Finland Oy:n toimitusjohtaja Igor Rodet yrityksen pilottikohteesta.

Rodet on kehittänyt Array Lighting -valaistusteknologian, joka mahdollistaa valaisimien toimintavarmuuden miinus 40 Celsius-asteen olosuhteista jopa plus 105 asteen olosuhteisiin. Array LeS ™- valomoduulien elinikä on Rodetin mukaan 200 000 tuntia normaalissa käytössä, eli 8 333 päivää jatkuvassa käytössä.

Energiansäästöksi luvataan jopa 92 prosenttia. Array LeS ™- valaisimet valmistetaan sataprosenttisesti kierrätettävistä materiaaleista.

Array Lighting -valaistusteknologia on maailmalla arvostettua. Esimerkiksi Australian energiaviranomaiset (Australian Institute of Energy) ovat riippumattomassa julkaisussa korostaneet, että LEDiin verrattuna Array LeS™ -valaistustekniikan avulla tuotetaan valoenergiaa yli 40 prosenttia tehokkaammin ja pitkäkestoisemmin.

Intiassa, Australiassa, Kiinassa ja monissa muissa maissa on arvosteltu Array Lighting -valaistusteknologia maailman huipuksi. Ähtärissä kiinalaiset pandat paistattelevat vaasalaisen LumiTar Oy:n auringonvaloa mukailevassa valossa, keinoauringossa.

Persianlahden lounaisosassa sijaitsevassa, öljyrikkaassa Bahraihin kuningaskunnassa sen prinssi halusi rakennuttamaansa uuteen kauppakeskukseen valon, joka ulottuu valaisemaan koko 22 metriä syvyydeltään ja 12 metriä halkaisijaltaan olevan kauppakeskuksen sisällä olevan akvaarion. Prinssi päätyi ”Vaasan valoon”, se läpäisee koko 22 metriä syvän altaan veden.

– Valmistamme myös erikoisia biotopes Array LeS™ -valasimia meriakvaarioihin, eläintarhoihin, kalafarmeille ja kasvihuoneille yhteistyökumppani eli PROVolitans huipputiimin kanssa, Rodet kertoo.

Vaasassa toimiva LumiTar™ Array Lighting Technology Finland Oy perustettiin vuonna 2011. Yrityksen toimitusjohtaja, visionääri Igor Rodet kehitti alkuperäisen idean Array Lighting -valaistusteknologiasta vuonna 2009 rakentaessaan järeitä äänentoistoratkaisuja (Line Array). Vuosina 2011–2013 yritys keskittyi tuotekehitykseen, koemarkkinointiin ja haasteellisiin referensseihin.

Positiivisten palautteiden ja tarjouspyyntöjen myötä LumiTar käynnisti varsinaisen Array Lighting -valaisimien myyntitoiminnan ja tuotemarkkinoinnin vuonna 2014. Nyt vaasalaisyritys valloittaa valaistusmarkkinoita erityisesti ulkomailla, ja ennen kaikkea ääriolosuhteiden valaisemisessa. Ulkomaille – pääasiassa ns. kolmansiin maihin – myynnistä menee yli 90 prosenttia.

V alaistuskohteina ovat esimerkiksi satamat, lentokoneiden huoltohallit, mastot ja isot urheilustadionit, kuten jalkapallokentät, kuplahallit ja teollisuus sekä hotellit.

– Suuri valonkantama on yksi valaisimiemme merkittävä ominaisuus. Vertailun vuoksi perinteisen LED-teknologian yhdeksi ongelmaksi mainitaan juuri pieneksi jäävä valonkantama. LEDit, jotka kehitettiin jo vuonna 1927, ovat erittäin hyviä valonlähteitä, mutta ongelma LED-teknologian kanssa tulee silloin, kun valoa tarvitaan todella paljon. LED-valaisimien varsinainen koko ja paino jopa ylittävät vastaavan kaasupurkausvalaisimen luokassa 750W; 1000W; 2000 wattia, toimitusjohtaja Rodet toteaa.

– Yleensä meidän valaisimillamme korvataan 150, 400, 750, 1000 tai 2000 watin monimetallilamput, hän jatkaa.

– Array Lighting -valaisimiin olemme rakentaneet tuulettimen, joka hyödyntää ilmavirtausta, kestää rajuja lämpötilan vaihteluita ja joka on erittäin hiljainen. Tuulettimien avulla valaisimet puhdistavat optiikkansa ja huoltavat itse itsensä. Esimerkiksi Intiassa, jossa hyönteiset pörräävät valaisimien ympärillä, keinotekoisen ilmavirran avulla tapahtuva itse huollettavuus on erittäin tärkeä ominaisuus, sanoo Rodet.

Suomessa Array Lighting -valaisimet ovat käytössä muun muassa Toyota-autoliikkeissä. Muita yrityksen asiakkaita ovat esimerkiksi Vattenfall, Vaasanseudun areenat, kuten Botnia-urheiluhalli, Konecranes, Vantaan Energia, Helsingin seudun ympäristöpalvelut, Outokumpu, SCA ja UPM sekä lukuisat muut.

– Olemme tehneet myös hienostuneita, design- ja arkkitehtuurivalasimia esimerkiksi Marriott-, Concordia- ja Scandic-hotelleihin. Suomessa monissa julkisissa hankinnoissa on se harmittava puoli, että hinta on aina ykkönen, laatu ja kestävyys tulevat vasta sen jälkeen, harmittelee Rodet.

LumiTar -valaisimet suunnitellaan ja valmistetaan Vaasassa.

– Kaikki suunnittelu ja valmistus tapahtuvat yrityksessämme, eli teemme jokaisen vaiheen alusta loppuun saakka itse, korostaa Rodet.

Suunnittelussa LumiTar Oy:ssä on seitsemän insinööriä, korkeasti koulutettuja alansa asiantuntijoita kaikki. Valaisimien kokoonpanijoita on kahdesta neljääntoista.

– Tilausten mukaan; eli meillä ei ole työntekijöitä, vaan yhteistyökumppaneita; kukin ansaitsee sen, mitä kulloinkin tekee, Rodet kertoo.

Hän kehuu ja kiittää muun muassa eläkeikäisiä miehiä ja naisia luotettaviksi ja sitoutuneiksi työntekijöiksi, jotka auttavat silloin, kun sitä tarvitaan haastavassa yritystoiminnassa.

Valaisimien osia LumiTar Oy:lle tekevät sopimusvalmistajat Vaasassa, Vantaalla, Oulussa ja Turengissa. Osia ja käyttäviä materiaalia tulee myös ulkomailta, kuten esimerkiksi Norjasta, Ranskasta, Saksasta, Iso-Britanniasta, USA:sta ja Taiwanista.

Edistyksellisen valaistusteknologian lisäksi kestävä kehitys ja materiaalien täydellinen kierrätettävyys ovat tärkeitä arvoja Igor Rodetille. Esteetikkona hän nauttii siitä, että Array Lighting - valaisimet on saatu fyysisiltä mitoiltaan ja rakenteiltaan pienikokoisiksi.

– Valaisimemme tehdään alumiinista, lasista ja ruostumattomasta teräksestä, mitään muita materiaaleja emme käytä kuin näitä kolmea, Rodet kertoo.

– Esimerkiksi alumiinin kohdalla toteutunee niin, että valaisimen ostettaessa alumiinin hinta on pienempi kuin valaisimen poistuessa käytössä, kun alumiini palautuu kierrätyksen kautta uudelleen käytettäväksi. Tämä on merkittävä ekologinen tekijä.

Rodet on asiantuntijatiiminsä kanssa kehittänyt valontuottoon ja valonheijastukseen valaisinkohtaisia ratkaisuja, joista osan he ovat mallisuojanneet ja patentoineet.

– Käytetyt ratkaisut takaavat pitkän käyttöiän erilaisissa käyttöympäristöissä, aina jääkylmästä äärimmäiseen kuumuuteen.

Hän korostaa, että mikäli valaisimissa käytettäisiin muovia, pitkäikäisyys ei toteutuisi.

– Suuri määrä valoa on aina lämpöä, muovi ei kestäisi kymmentä vuotta kauempaa?

LumiTar -valaisimien valo tuotetaan Rodetin kehittämällä Array LeS™ -moduulilla. Array Lighting -teknologiassa valo tulee yhdestä, yhtenäisestä valonlähteestä, joka Rodetin mukaan muistuttaa aurinkoa.

– Koska valo tulee yhdestä pisteestä, yhtenäisestä lähteestä, se voidaan kohdentaa paremmin optiikan avulla, eli suunnittelemamme monipuolisen optiikan avulla valaisimissamme valo jakautuu tasaisesti laajalle alueelle tai niin halutessa sen voi keskittää tiettyyn kohteeseen, toteaa Rodet.

– Valaisinteknologiamme tuottaa ainoastaan yhden varjon; kuten aurinko. Tämän mahdollistaa se, että valo tulee yhdestä yhtenäisestä valopisteestä. Esimerkiksi moni LED-valaisimissa valo tulee useista pisteistä, ja varjoja tulee niin paljon kuin valopisteitä on. Silmä hakee varjoja; monesta valopisteestä tuleva valo koetaan pirstaleiseksi.

Rodet korostaa Array LeS™-valaisimien valon olevan välkkymätöntä.

– Tämä on erittäin tärkeä ominaisuus esimerkiksi satamien valaisimissa. Jo vuodesta 2014 valaisimemme ohjattiin DMX 512 -ohjausprotokollan kautta. Sitä käytetään TV- ja kaikissa konserttitoteutuksissa.

– Tämän typpiset valaisimet himmenevät 100% ja täysin nollaan, sekä portaattomasti – kuten hehkulamppu!

– Hukkalämpö pystytään siirtämään tästä alustasta tehokkaasti jäähdytysprofiiliin. Huolellisesti suunniteltu ja toteutettu kaksoisjäähdytys varmistaa valaisimen toimivuuden korkeissakin ympäristölämpötiloissa. Kehittämämme jäähdytysjärjestelmä toimii valaisimissamme itsenäisesti ja aktiivisesti riippumatta valaisinta ympäröivän ulkoilman lämpötilavaihteluista, Rodet kertoo.

Lämmönhallinta on olennaisen tärkeää valaistuksessa: tuottaakseen luvatun määrän valoa eri lämpötiloissa valaisin ei saa lämmetä eikä kuumentua.

1990-luvulla insinööriopinnoissaan Igor Rodet innovoi mielessään, miten saisi kehitettyä teknologian, jonka avulla valaisimista saisi sen käyttäjälle kaikki mahdolliset positiiviset ominaisuudet ja kestävyyden.

– Array Lighting -valaistusteknologia tarjoaa sellaisen mahdollisuuden, teknologian kehittäjä ja toteuttaja hymyilee Vaasassa Hovioikeudenpuistikon työhuoneessaan.

”- Lämmönhallinta on olennaisen tärkeää valaistuksessa. Tuottaakseen luvatun määrän valoa eri lämpötiloissa valaisin ei saa lämmetä eikä kuumentua.”

MITÄ?

Miksi valita Array LeS™ -valaisimet?

Tässä LumiTar Oy:n toimitusjohtaja Igor Rodetin mukaan yritysasiakkaiden mainitsemat muutamat perusteet:

* Valo muodostaa vaan yhden varjon – kuin aurinko.

* Värintoistoindeksi CRI on jopa 99,8.

* Valon himmennys toimii 0–100 % portaattomasti.

* Array Lighting -teknologian hyötysuhde jopa 220 lm/W

* Array LeS -valomoduulin elinikä on 200 000 tuntia normaalissa käytössä eli 8 333 päivää jatkuvassa käytössä

* Tuotteet valmistetaan sataprosenttisesti kierrätettävistä materiaaleista.

* Array Lighting -valaisimen käyttöalueena -40 ºC tai jopa +105 ºC lämpötilat