Lapsi oppii turvallisen liikkumisen seuraamalla aikuisten esimerkkiä ja harjoittelemalla itse. Pienen ja isommankin koululaisen liikennetiedot ja -taidot karttuvat kokemuksen myötä.

Teksti: Liikenneturva

Koulumatka on tie lapsen itsenäiseen liikkumiseen.

Liikenneturva, Vanhempainliitto ja Liikkuva koulu muistuttavat, että koulumatkaa tulee harjoitella yhdessä lapsen kanssa.

Reitin opettelun lisäksi harjoittelussa näytetään lapselle turvalliset tavat toimia tämän päivittäisessä liikenneympäristössä.

– Parhaiten toimintaohjeet jäävät lapsen mieleen, kun ne yhdistyvät tiettyyn paikkaan ja tilanteeseen, Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski kertoo.

Vanhemman tehtävänä on katsastaa lapsensa tuleva koulumatka sekä suunnitella sopivin ja turvallisin reitti kouluun. Turvallisin reitti ei aina kuitenkaan ole se lyhin.

– Vanhemman kannattaa kannustaa lasta liikkumaan koulumatkat jalan, pyörällä tai vaikkapa potkulaudalla. Koulumatkan harjoittelu yhdessä ajoissa ennen koulun alkua lisää lapsen turvallisuutta ja lieventää myös vanhemman huolta. Koulu voi osaltaan tukea lasten koulumatkaliikuntaa huolehtimalla siitä, että koululta löytyy toimivat säilytysratkaisut pyörille, pyöräilykypärille ja potkulaudoille, toiminnanjohtaja Ulla Siimes Suomen Vanhempainliitosta toteaa.

Koulumatkojen kulkeminen kävellen on usein merkittävä osa lapsen päivittäistä ulkoilua ja liikuntaa. Koulumatkojen kulkemisen omin lihasvoimin on huomattu parantavan oppilaan virkeyttä ja keskittymiskykyä koulussa.

– Koulumatkan kävely voi olla myös lapselle tärkeää, kavereitten kanssa vietettyä aikaa, Liikkuvan koulun ohjelmajohtaja Antti Blom muistuttaa.

Auton takapenkiltä liikennetaidot eivät kartu samalla tavalla kuin itse liikenteessä kulkevalla. Jos koulun ja kodin välinen matka on liian pitkä, voi lapsen päästää autosta ulos turvallisessa paikassa vaikka kilometri ennen koulua.

Kävelemällä kouluun edes osan matkaa, lapsi pääsee nauttimaan ulkoilun hyödyistä eikä koulun ympäristöön synny ylimääräistä autoliikennettä.