Skin suksissa pito tulee mohair- tai nailonkarvasta. Pitovoitelua ei tarvita.

Teksti: Reetta Reinman Kuva: Marjo Tornberg

Viitisen vuotta sitten markkinoille tullut skin suksi eli ns. karvapohjasuksi on Peltonen Racing Teamin tallipäällikkö Petteri Poutasen mukaan kotiutunut hiihtoharrastajien suosikkisukseksi.

Skin suksessa pito perustuu pitoalueen olaksen molemmin puolin sijoitettuihin mohair- tai nailonkarvanauhoihin. Nousukarvat on upotettu pitoalueen etuosasta syvemmälle pohjaan, joka mahdollistaa jouhevamman hiihdettävyyden liu’un aikana, mutta takaa luotettavan pidon suksella potkaistaessa. Tämä toimii kaikilla keleillä.

– Helppous on ennen kaikkea se, mikä skin suksessa innostaa hiihtäjiä. Suksien voitelussa ei tarvita pitovoidetta lainkaan, Poutanen sanoo.

Sen sijaan kilpahiihtäjät suosivat voideltavaa suksea skin suksen sijaan.

– Voideltava kilpasuksi mahdollistaa ehdottomasti paremman luiston. Voidellun suksen pito ei ole niin aggressiivinen kuin skin suksen esimerkiksi tilanteessa, jossa kilpailija on vaikka jyrkässä laskussa ja joutuu jostain syystä pois latu-uralta, skin suksi nappaisi lumeen kiinni.

Suomalaisia kilpahiihtäjiä Peltosen talli palvelee kiertämällä kaikissa arvokisoissa Suomessa: auttamassa suksivalinnassa, mahdollisissa ongelmatilanteissa sekä samalla saamassa palautetta, miten sukset toimivat kilpailutilanteissa ja miten niitä mahdollisesti pitäisi parantaa. Suomalainen suksitehdas pystyy reagoimaan nopeasti suomalaisten kilpahiihtäjien suksien muutostarpeisiin.

Kilpatason hiihtäjällä on Petteri Poutasen mukaan yleensä 40-60 suksiparia.

Toivo Peltosen vuonna 1945 perustama Peltonen valmistaa sukset pääsääntöisesti Suomessa, Heinolassa sijaitsevalla tehtaalla. Esimerkiksi kaikki skin sukset ja vaativat kilpahiihtosukset tehdään Suomessa. Venäjällä yritys valmistuttaa edullisemmat perussukset sekä lasten ensisukset.

Peltosen suksituotannosta noin 40 prosenttia menee vientiin. Tärkeimmät vientikohteet ovat Ruotsi ja Norja sekä Keski-Euroopan maista etenkin Saksa ja Sveitsi. Peltosen suksia viedään kuitenkin ympäri maailman, aina Kiinaa myöden.

Suksiteollisuuden käyttämä pohjamateriaali tulee yleensä Keski-Euroopasta, niin myös Peltosen suksitehtaalle.

Kuituina suksissa käytetään pääsääntöisesti hiili- ja lasilaminaatteja, mutta yksittäinen suksi koostuu monesta eri materiaalista ja kuiduista.