Fluorilisäaineettomien PURE-suksivoiteiden viiden vuoden tuotekehitys on valmis

Suomalainen suksivoidevalmistaja Vauhti on sivakoimassa fluorilisäaineista vapaiden suksivoiteiden markkinajohtajaksi maailmalla. Kansainvälisen Hiihtoliiton päätökset mullistavat suksivoidevalmistuksen.

Teksti: Reetta Reinman

Kansainvälinen Hiihtoliitto on kieltämässä fluorilisäaineita sisältävien suksivoiteiden käytön kansainvälisissä hiihdon arvokilpailuissa. Kielto astuu voimaan jo kaudella 2020/2021, mikäli saadaan kehitettyä luotettava menetelmä, joka osoittaa, ettei suksen pohjaa ole käsitelty kilpailuissa fluorilisäaineita sisältävillä voiteilla.

– Tämä on mullistava uutinen fluorittomille suksivoiteille, toteaa Vauhti Speed Oy:n toimitusjohtaja Esa Puukilainen.

Fluorilisäaineita sisältäviä suksivoiteita on ollut markkinoilla reilut 30 vuotta. Niillä on merkittävä osuus suksivoidemarkkinoista.

– Fluorilisäaineiden tärkein funktio suksivoiteissa on niiden vettä ja likaa hylkivä ominaisuus, mistä syystä ne toimivat erinomaisesti märällä kelillä, toteaa Puukilainen.

Euroopan Unionin Kemikaalivirasto on jo asettanut tuotanto- ja markkinoille saattamiskiellon osalle terveydelle haitallisia fluoriyhdisteitä. Toisaalta kuluttajat hakevat nykyään ympäristöä vähemmän kuormittavia tuotteita. Ympäristötietoisuus näkyy myös suksivoidevalinnoissa. Suksivoideteollisuus onkin pitkään pyrkinyt löytämään voitelutuotteissa ympäristölle ja ihmisille haitalliseksi todetuille fluorilisäaineille korvaavia raaka-aineita.

Vauhti Speed Oy:n toimitusjohtaja, kemian tohtori Esa Puukilainen on kehittänyt korvaavia raaka-aineita sisältämän tuotesarjan suksivoidemarkkinoille: kokonaan fluorivapaan Vauhdin PURE-suksivoide- ja hoitotuotemalliston. Mallisto käsittää tuotekategoriat harrastehiihtäjille tarkoitetuista tuotteista aina kilpahiihtäjän vaatimustasoon asti.

Nestemäiset PURE-voiteet on pakattu sutipulloihin, joista voiteen levittäminen onnistuu helposti suksen pohjaan. Ne imeytyvät tehokkaasti ilman sulatusrautaa.

PURE-mallisto käsittää neljä hintakategoriaa. Edullisimman harrastehiihtäjän tarpeisiin sopivan PURE-voiteen hinnaksi tulee noin 50 senttiä suksiparin voitelukerralta. Kilpahiihtotason voiteen voitelukerta suksiparilta maksaa parin euron luokkaa. Purkillisista voitelee noin 30 suksiparia.

Esa Puukilainen on ollut Vauhdilla viitisen vuotta.

– Aluksi fluorilisäainevapaa suksivoidesarja oli teoreettinen ajatus, mutta nyt se on konkretisoitunut pitkän tuotekehitystyön ja testausten jälkeen loppuvuodesta 2019 markkinoille tulleiksi tuotteiksi, hän kertoo.

Fluorilisäaineiden korvaajaksi Puukilainen kehitti kaksi tuotelinjaa: sinkkistearaatti-pitoinen suksivoide toimii erityisesti kylmässä säässä ja kovalla ladulla.

– Sinkkistearaatti kovettaa ja tiivistää voidetta.

Märälle kelille hän kehitti vettä hylkivän, silikonivahaa sisältävän voidesarjan.

– Käytettäviä, korvaavia lisäaineita testattiin pitkään ja monella eri tuotteella. Kehitystyön alaiset voiteet olivat kokeellisessa testikäytössä niin lumiolosuhteissa kuin myös yliopistojen laboratorioissa sekä Suomessa että ulkomailla. Niitä testattiin laboratorioissa liikutusalustoilla, joista pystyttiin mitata kitkakerroin ja saatiin näin tuotekehittelyn perustaksi numerodataa, Puukilainen kertoo.

Peruspohjana Vauhdin PURE-voiteissa on parafiini-hiilivetyvaha.

Kaikki Vauhdin suksivoiteet valmistetaan yrityksen tehtaalla Joensuussa. Tuotteista kolmasosa menee kotimaan markkinoille, ja kaksi kolmasosaa vientiin. Vientimaista tärkeimmät ovat Norja, Ruotsi ja Venäjä.

– Erityisesti norjalaiset hiihdon harrastajat ja kilpahiihtäjät ovat innostuneet uusista PURE-voiteista, Puukilainen kertoo.

Fluorilisäainevapaiden Vauhti PURE-suksivoiteiden suorituskyky on osoittautunut tietyissä olosuhteissa fluorivoiteita ja pinnoitteita selkeästi paremmaksi.

– Olen positiivisesti yllättynyt voiteiden toiminnallisuudesta, toteaa Puukilainen.

Maailman vanhin suksivoiteiden valmistaja, joensuulainen Vauhti Speed Oy työllistää 12 henkilöä.

Vauhti Speed Oy on jättänyt uusista lisäaineista patenttihakemuksen, joka takaa Vauhdille yksinoikeuden PURE-mallistossa käytettyihin fluoria korvaaviin raaka-aineisiin suksivoideteollisuudessa.

Vauhti PURE-suksivoiteet ovat Kärkkäisen valikoimissa.