Kun valon määrä lisääntyy, on aika huonekasvien

Myös huonekasvien lannoituksen aloittaminen on paikallaan helmikuun lopulla. Valon lisääntyessä kasvit alkavat kasvaa, ja tarvitsevat siihen lisävoimaa. Yrttejä ja versoja voi kasvattaa ikkunalaudalla ympäri vuoden.

Teksti: Reetta Reinman

Tämä talvi on ollut vaativa huonekasveille, koska viime vuoden marraskuusta alkaen aina helmikuun alkuun saakka on ollut poikkeuksellisen pimeää, sateista ja sumuista. Ikkunalaudallakaan huonekasvit eivät juuri ole saaneet valoa, mikäli kotona ei ole kasvivaloja, analysoi Biolan Oy:n puutarhaneuvoja Riikka Kerttula kevättalveen ja toivottavasti aurinkoon kääntyvää sydäntalvea.

Valon vähäisyydestä huonekasvit viestivät esimerkiksi siten, että lehtien kärkien reunat tulevat ruskeiksi ja kuivia lehtiä on runsaasti.

– Mutta myös liika lannoitus saa lehtien kärjet ruskistumaan, toteaa Kerttula, ja huomauttaa, että talvisin huonekasvien suurin riski on liikakastelu.

– Talvella kasteluksi riittää kerran viikossa. Keväällä kastellaan enemmän, kun kasvit kasvavat, ja mitä isompilehtinen huonekasvi on, sen enempi se tarvitsee vettä.

Altakasteluruukku toimii Kerttulan mielestä hyvin sellaisille huonekasveille, jotka tykkäävät tasakosteasta. Tällaisia ovat esimerkiksi peikonlehti, kodinonni, kultapalmu ja köynnösviikuna.

– Toiset huonekasvit viihtyvät paremmin siten, että ne pääsevät kuivumaan kastelukertojen välissä. Tällaisia ovat esimerkiksi pullojukka, rahapuu ja anopinkieli.

Orkideat vaativat tasaista kastelua ympäri vuoden. Orkideat kasvavat luonnossa useimmiten kiinnittyneinä puiden oksistoihin. Vaikka tropiikissa sataakin paljon, ilmavirtaukset kuivattavat orkideoiden juuret nopeasti sateiden välillä. Siksi kasvualustan tulee olla ilmavaa.

Talvella orkideoita kastellaan kerran viikossa. Kesällä voi joutua kastelemaan joskus parikin kertaa viikossa.

Orkidea ei hätkähdä, vaikka se pääsisi välillä kuivumaan. Kastelutarpeen näkee juurten ulkonäöstä.

– Juurten tarkkaileminen onnistuu, kun orkidea on läpinäkyvässä ruukussa tai jos sen laittaa muunlaiseen suojaruukkuun, niin antaa kasvin olla suojaruukun sisällä omassa, läpinäkyvässä muoviruukussa eli siinä missä orkidea on, kun sen ostaa kaupasta.

Kasteltu orkidean juuri on pinkeä, vaalea ja vihreä. Mikäli juuri on harmaa ja ryppyinen, kasvia ei kastella tarpeeksi.

– Joskus orkidean voi tehokastella myös niin, että laittaa sen vartiksi pesuvatiin, joka on täynnä vettä. Näin juuri saa varmasti kauttaaltaan vettä.

Kevättalvella orkideaa voi alkaa antaa lannoittaa, mutta lannoittaessa täytyy käyttää orkideoille tarkoitettua nestemäistä kastelulannoitetta, ei ravinnepuikkoja.

– Hyvässä hoidossa, kasvilampun tai valoisan ikkunalaudan ansioista orkidean voi onnistua saada kukkimaan läpi talven. Jos on käytössä kasvivalot, niin orkideoita lannoitetaan ympäri vuoden.

Muutkaan huonekasvit eivät puutarhaneuvoja Riikka Kerttulan mukaan kaipaa lannoitusta sydäntalven pimeään aikaan, jolloin yhteyttämistä ei tapahdu ja kasvi ei kasva.

– Heti kun valon määrä helmikuun lopulla lisääntyy, ja kasvi alkaa kasvamaan ja tuottamaan uusia lehtiä, sille on paikallaan antaa lannoitusta.

– Lannoitustapoja on kaksi: multaan laitettavat ravinnepuikot tai kasteluveden mukana annettava ravinneneste. Multaan työnnettäviä ravinnepuikkoja lisätään kuukauden välein. Kasteluveteen lisättävää ravinnetta annetaan pakkauksen ohjeen mukaan, yleensä jokaisella kastelukerralla.

Sopiva mullanvaihtoaika huonekasveille koittaa helmikuun lopulla, ja koko maaliskuu on Kerttulan mukaan erinomaista mullanvaihtoaikaa. Valon lisääntyessä kasvi alkaa kasvaa: uusia lehtiä pukkaa, ja mullanvaihto tulee silloin ajankohtaiseksi.

Mullanvaihtopuuhaan Kerttula kehottaa valmistautumaan edellisenä päivänä. Silloin huonekasvi kastellaan huolellisesti.

Kasvi otetaan varovaisesti pois ruukusta. Yläpinnalle muodostuneet kalkki- ja lannoitekertymät rapsutetaan pois. Mikäli juuret ovat lähteneet kiertymään ruukun pohjalla, niitä aukaistaan varovaisesti väljemmälle. Juurissa olevat ruskeat kohdat otetaan kokonaan pois.

– Se multa, mikä helposti varisee juurista pois, saa varista. Missään nimessä juuria ei pestä, neuvoo Kerttula.

Mullanvaihdon yhteydessä huonekasvin ruukku on hyvä vaihtaa parisen senttiä halkaisijaltaan suuremmaksi.

– Uuden ruukun pohjalle laitetaan multaa ja juuripaakku ruukkuun. Sitten juuren väleihin ja pinnalle tiivistetään kevyesti uutta multaa.

Puutarhaviljelijöiden sormia alkaa viimeistään maaliskuun alussa syyhytä: on taimikasvatuksen aika.

– Meillä Biolanilla on valmistuotteina valikoimissa taimikasvatusalustaksi erinomaisesti sopivat rahkasammalnappi tai pienoiskasvihuone, jossa on 12 rahkasammalnappia. Niissä voi kasvattaa siemenistä taimiksi niin vihannekset ja yrtit kuin myös kesäkukat.

Yrttejä ja versoja sekä vaikkapa vihanneskrassia voi Kerttulan mukaan kasvattaa kasvatusalustoissa ikkunalaudalla ympäri vuoden.

Mikäli kotona on lämmin ja valoisa viherhuone, niin itse siemenestä saakka voi kokeilla kasvattaa myös sitruksia ja eksoottisia hedelmiä, kuten avokadoja ja passionhedelmää.

”– Mullanvaihdon yhteydessä huonekasvin ruukku on hyvä vaihtaa parisen senttiä halkaisijaltaan suuremmaksi. ”
”– Joskus orkidean voi tehokastella myös niin, että laittaa sen vartiksi pesuvatiin, joka on täynnä vettä. Näin juuri saa varmasti kauttaaltaan vettä.”