Talvisodan leipä on noussut Leipomo Puustellin myydyimmäksi tuotteeksi.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Leipomo Puustelli

Isä tuli rintamalta. Kolmevuotias tyttö juoksi polvelle istumaan. Pikkuneiti alkoi kaivella isän taskuja: Olisiko mitään tuliaisia. Taskun pohjalta löytyi vanikan palanen. Vielä nytkin 80 vuoden takainen makumuisto on tarinan pikkutytölle parasta, mitä hän on elämässään maistanut.

Puolustusvoimien määräyksestä lotat valmistivat sodan aikana, viiden vuoden ajan rintamalle leipää runsaat 100 000 kiloa päivittäin. Rintamalle leipäkuljetukset hoidettiin 17,5 kilon pahvilaatikoissa.

100 000 päivittäisen leivän leipomisen onnistumiseksi koko maa oli kartoitettu ja haettu talot, missä oli hyvät ja suuret uunit.

Leipojille jaettiin neliskulmaiset muotit. Työ voi alkaa: Otetaan sata litraa vettä ja hehto ruisjauhoja.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vuonna 2017 Kuopion Lottaperinneyhdistys ry halusi muistuttaa suomalaisia, miten korvaamattomassa asemassa vanikka oli sota-aikana rintamalla miesten voimistajana ja miten valtavan vastuun Suomen naiset ottivat elintarvikehuollossa. Lähes viiden vuoden ajan koko maamme elintarvikehuolto oli naisten vastuulla. Kunnialeipä on kiitos maamme veteraaneille ja lotille.

Kuopion Lottaperinneyhdistys ry toi Talvisodan leivän maun unohtumattoman nykyihmisten ulottuville. Pielavedellä toimiva Leipomo Puustelli Oy valikoitui sen leipojaksi.

– Alkuvuodesta 2017 kehittelimme parisen kuukautta Talvisodan leivän leipomista. Resepti pysyi täysin samana kuin lotilla sodan aikana, mutta taikinan koostumuksen ja paiston kanssa piti tehdä kokeiluja. Liian kovasta taikinasta tuli liian kova leipä. Taikinasta piti saada sopivan pehmeä. Myös paistoaika ja lämpötila ovat tärkeitä seikkoja tuotteen lopputuloksen kannalta, kertoo Leipomo Puustellin omistaja Pekka Savolainen .

Talvisodan leivän taikina syntyy leivänjuuresta, ruisjauhoista, vedestä, suolasta ja kuivahiivasta.

– Juurella saadaan säädeltyä leivän happamuutta sekä sen koostumusta ja ulkonäköä. Juurena meillä on ruisleivän leivonnassa käyttämämme juuri, kertoo Savolainen.

Neliskulmainen Talvisodan leipä pakataan paperipusseihin kuten sodanaikana.

– Se pakataan heti tuoreeltaan. Paperipussissa leipä kovettuu näkkileipämäiseksi - vanikaksi. Vanikkana se säilyy miten pitkään tahansa, Savolainen sanoo.

Leivän voi laittaa reiästään vartaaseen roikkumaan.

Ensi alkuun Leipomo Puustelli leipoi Talvisodan leipää Kuopion Lottaperinneyhdistyksen tarpeisiin yhdistyksen antaman reseptin mukaisesti. Vuodenvaihteessa 2017-2018 Talvisodan leipä tuli kauppoihin myyntiin. Tällä hetkellä Talvisodan leipä on Leipomo Puustellin myydyin tuote. Sitä halutaan ympäri Suomen.

Talvisodan leipätuotannon aluksi Leipomo Puustelli sai siihen paikallista ruista Pielavedeltä.

– Pari viimeisintä syksyä on ollut niin märkiä, että rukiin kylvö ei täällä ole onnistunut riittävässä mittakaavassa, ja olemme joutuneet ostamaan ruista myös muualta kuin paikalliselta rukiin viljelijältä. Joka tapauksessa Talvisodan leivässä ruis on aina sataprosenttisesti suomalaista, kuten muissakin ruisleivissämme. Myös käyttämämme kaurahiutaleet sekä vehnä- ja ohrajauhot ovat kotimaisia, sanoo Savolainen.

Leipomo Puustelli Oy:n historia ulottuu vuoteen 1965. Osuuskaupan leipomona toiminut leipomo loppui, kun Pielaveden Osuuskauppa meni konkurssiin 1990-luvun alussa. Leipomolle löytyi kuitenkin uusi omistaja. Pekka Savolaisen omistukseen se siirtyi 2005. Leipomo työllistää kymmenen henkilöä, kesäsesongissa muutaman enemmän.

Savolainen on toiminut aiemmin rakennusalalla. Hän oli mukana rakentamassa 1999 Leipomo Puustellin uuden noin 550 neliön toimitilan.

– Leipomo oli tuolloin vaimoni veljen omistuksessa.

Rakennuspuolella tuli hiljaisempaa. Lankomies kysyi Pekkaa leipomoon töihin.

– Opettelikin sitten taikinantekijäksi!

Vuonna 2002 veri veti taas rakennusalalle. Pitkät työmatkat veivät miestä ympäri Savoa.

– Lankomiehen astma paheni, ja leipomotyö alkoi olla hänelle hankalaa, niinpä hän houkutteli minua pois rakennustyömailta ja ostamaan leipomon. Pääsimme hinnasta hyvin sopuun. Kaupat tehtiin kesällä 2005, nyt 49-vuotias Pekka Savolainen kertoo.

Leipomo Puustelli leipoo leipää, pullaa, kakkuja ja konditoriatuotteita maanantaista lauantaihin. Leipomon yhteydessä on myymälä ja kahvila, jossa tarjotaan arkisin myös keittolounasta.

Leipomo Puustellin kotipaikka Pielavesi sijaitsee Pohjois-Savon maakunnan länsiosassa. Pielavedellä sijaitsee presidentti Urho Kekkosen syntymäkoti, Lepikon torppa.

Talvisodan leipää on myös mahdollista tilata suoraan Leipomo Puustellista matkahuollon tai postin kuljetuksella, www.leipomopuustelli.com, puh. 0207 924778, asiakaspalvelu@ leipomopuustelli.com

Kyseisen suoran tilauksen hinta neuvotellaan aina tapauskohtaisesti.

Kaupoissa Talvisodan leipä maksaa noin 4 euroa kappale.