Kiekkoliiga kaudella 2019-20 huipentuu viikolla 12 alkavilla

pudotuspeleillä. Katseet kohdistuvat kärkijoukkueiden tehopelaajiin ja maalivahteihin. Millä joukkueella on Liigan tehokkaimmat ketjut ja torjuvimmat maalivahdit?

Teksti: Ari Stenius Kuvat: Tomi Hänninen

Kärppien Jesse Puljujärvi , 22, varasti liigasyksyn otsikot palatessaan Liigaan kolmen Pohjois-Amerikan kauden jälkeen. Kovien menetysten rokottaman Kärppien hyökkäykseen palasi tykkimies, joka tiedettiin ja tunnettiin.

Odotukset olivat kovat, mutta Puljujärvi on pystynyt vastaamaan odotuksiin. Ketju Mika PyöräläJuho Lammikko – Puljujärvi on ollut runkosarjan tulivoimaisin.

Onko se paras? Todennäköisesti. Kovimpana haastajanaan Helsingin IFK:n viime kevätmarkkinoilta hankkima kolmikko Jere SallinenOtto PaajanenTeemu Turunen .

IFK:n kolmikossa oli lähtökohtaisesti varmempi tuloskunto. Mestaruuden voittaneessa Hämeenlinnan Pallokerhossa loistaneet Turunen ja Paajanen tiedettiin työteliäiksi tuloksentekijöiksi.

Kevään 2019 maailmanmestari Sallisen IFK kaappasi Ruotsista. Esimerkillinen kapteeni ja joukkuepelaaja, joka pystyy ratkomaan pelejä henkilökohtaisella kovuudellaan.

Kärppien maailmanmestarihankinta samasta leijonatiimistä oli Lammikko. Häneen pätee samat määreet kuin Salliseen: parempi kuin odotettiin.

Lammikko oli tuntematon tulija. Kärppien fanikatsomossa tiedettiin hänen olevan maailmanmestari nuorista ja miehistä – ja porilainen. Porilaisuus (tarkemmin Noormarkku) käy Oulussa hyvästä käyntikortista, kiitos Kärpissä kulttipelaajan maineen saaneen maalivahdin Jussi Rynnäksen .

”Hullumpaa porilaista ei tule”, naureskelivat jotkut lähellä Kärppien koloa elävät, ja ”Rynkyn” tunteneet.

Enää eivät hekään ole varmoja. Lammikon hampaaton hymy ja hurja asenne jäällä ovat lumonneet kärppäfanit.

Puljujärven sanottiin palanneen Kärppiin hakemaan kadonnutta hymyään. Se on löytynyt.

Ikitehokas ja kaiken osaava Mika Pyöräläkään ei pysy pokkana, kun hän katselee ketjunsa kahta nuorta hurjapäätä.

Viime keväänä Pyörälä istui ratkaisupelit loukkaantuneena ja vakavana katsomossa, joten Kärppien kärkikolmikko ryntää playoffs -kevääseen innoissaan kuin varsat laitumelle.

Ykkösketjujen perusteella syksyn ennakkosuosikit Kärpät ja IFK ovat valmiita kevätjäille.

Kolmas ennakkosuosikki Tampereen Tappara nojaa tehossaan enemmän laajaan rintamaan, vaikka kirkas kärki on Tapparassakin terässä: Kristian Kuusela, Jere Karjalainen, Charles Bertrand, Niko Ojamäki…

Kannujahdissa tarvitaan paljon muutakin kuin tehoketjut. Takana on tehtävä töitä sydän vereslihalla ja kroppa mustelmilla, jotta tähdet voivat kimmeltää…

Vanha sanonta pätee: Hyökkäys on joukkueen näyteikkuna, mutta puolustus sen sydän.

Ja maalivahdit. He ovat paljon vartijoina. Kaikilla kärkijoukkueilla on hyvät maalivahdit, jopa kaksikot.

Kärkisuosikkien maalivahtiranking on Kärpät, Ilves, Tappara, IFK ja Lukko.

Runkosarjan yllätysjoukkue oli ehdottomasti Kouvolan KooKoo ja sen selkärankana Liigan maalivahtien nollapelikuningas Henrik Haukeland.

”– Hyökkäys on joukkueen näyteikkuna, mutta puolustus on sen sydän.”