Lämpökäsittely 180 asteessa nitistää haapapuusta bakteerit

Ylivieskassa suunniteltu ja valmistettu Nero hierontakaari on kotimainen avainlipputuote.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: FinnWarma ja Kaisu Niiranen

Pidä Nero hierontakaari työpöydälläsi ja aina kun lihaksia jumittaa, hiero kipupisteitä kipukaarella, niin saat lihasjännitystä laukeamaan, kannustaa luontaishoitaja, koulutettu hieroja ja perinteinen jäsenkorjaaja Kaisu Niiranen etätöissä usein vähän huonossa asennossa työpöytänsä ääressä keikkuvia suomalaisia - ja miksei kaikkia muitakin.

– Tätä ylivieskalaista huipputuotetta ja vielä kotimaista avainlipputuotetta on ilo suositella, toteaa ylivieskalainen Kaisu.

Nero hierontakaari on ylivieskalaisen Pasi Sillanpään keksintö. Se valmistetaan Ylivieskassa käsityönä. Pasi on poikansa Jaakon kanssa kohta pikaa siirtämässä Nero hierontakaarien valmistuksen sorvin ääreen, jolloin tuotantoprosessi automatisoituessaan nopeutuu huomattavasti. Tämä heijastuisi tuotantokustannuksiin ja sitä kautta hierontakaaren hintaan. Nyt perusmalli maksaa 40 euron kieppeillä.

Nero hierontakaaret ovat Kärkkäisen valikoimissa, Karkkainen.com

Sillanpään miehillä , isällä ja pohjalla on muitakin innovatiivisia keksintöjä, esimerkiksi FinnWarma yrityksensä kehittämän ja valmistaman, takkaan sijoitettavan LumoXEkoAir -lisäilmajärjestelmän avulla luvataan merkittävä vähennys pienhiukkaspäästöihin. FinnWarman LumoX tuoteperheeseen kuuluvat myös patentoitu LumoX pellettipoltin.

Maaliskuussa 2019 FinnWarma toi markkinoille pelletillä toimivan LumoX monitoimiuunin. Rst-teräksestä valmistetulla uunilla voi paistaa pizzaa, savustaa kalaa sekä grillata.

FinnWarman Nero hierontakaari valmistetaan kotimaisesta lämpöpuusta, kuten haapapuusta. Lämpökäsiteltyä haapaa ovat monessa kodissa saunanlauteet.

– Lämpökäsitelty puu on hygieninen materiaali. Lämpökäsittelyssä esimerkiksi haapa käy läpi 180 asteen kuumennuksen, joten siinä bakteerit, virukset ja sienet kyllä kuolevat. Lämpökäsitelty, täyspuinen haapa on helppo pitää puhtaana. Hierontakaarta voi vaikkapa pyyhkäistä käsidesillä tai laimeaan fairyveteen kastetulla, nihkeäksi kuivatulla pyyhkeellä ja joskus öljytä. Käyttöikä on hyvin pitkä, toteaa Pasi Sillanpää.

Idean Nero hierontakaareen Sillanpää sai omasta selkäkivustaan kymmenisen vuotta sitten. Nykyään kevyempään ammattiin kouluttautuva mies toimi tuolloin palomies-sairaanhoitajana. Lisäksi oli monenlaista keksintöä ja metsätöitä riitti omassa metsässä. Selkää usein jomotti.

Ensihuoltotehtävissä hän vielä loukkasi selkänsä pahasti. Lääkäriltä mies sai tylyn tuomion: joko leikkaus tai syvät vatsalihakset kuntoon.

– Kipulääkepiikkeihin en turvautunut, vaikka olin yli 30-vuotisen työurani aikana pistänyt niitä toisiin liiankin kanssa, hän kertoo.

– Mielessäni alkoi kehittyä idea yksinkertaisesta laitteesta, jolla voi laukaista lihasjännitystä, painella kipupisteitä ja hieroa. Syntyi hierontakaari, jonka avulla sain selkäni kuntoon, Sillanpää kertoo.

Juoksijoita varten Sillanpää kehitti hierontakaarta lyhyemmän version, Nero Juoksijan.

– Nero Juoksija on kehitetty nimenomaan jalkojen lihashuoltoon. Voit käsitellä väsyneet jalat vaikkapa tuolilla istuen. Erityisesti urheilijat ja aktiiviliikkujat ovat tykästyneet Nero Juoksijaan.

Nero Juoksija on testattu Testing Labissa, jossa se sai erinomaiset tulokset.

Uusimmat innovaatiot ovat Nero Päkiä ja Nero Kätevä.

– Nero Päkiä on hyvä esimerkiksi jalkapohjien hieronnassa. Kun sillä painelee ja hieroo jalkapohjia, joissa on runsaasti akupisteitä, on käsittelyn jälkeen virkeä kuin sähköjänis, Pasi Sillanpää kertoo omasta kokemuksestaan.

– Pienikokoinen Nero Kätevä mahtuu vaikka käsilaukkuun, ja niin hieroja on aina mukanasi.

Nero hierontakaarella voi hieroa lihaksia sekä vaatteiden päältä että paljaalta iholta.

– Kun hierontakaaren lämmittää saunassa, sillä saa aikaan todella tehokkaan hoitovaikutuksen. Monet urheilijat ovat tykästyneet omatoimisessa lihashuollossa Nero hierontakaareen ennen kaikkea sen lihaksia rentouttavan vaikutuksen vuoksi, vinkkaa Sillanpää.

Paljaalla iholla hierottaessa hierontakaaren kanssa on hyvä käyttää hierontaöljyä, esimerkiksi rypsiöljy sopii yleensä kaikille. Hierottaessa on tärkeää, että hieroo aina sydämeen päin suuntautuvin hierontakaaren vedon, eli laskimoverenkierron suuntaisesti.

Kaisu Niiranen hyödyntää Nero hierontakaarta hoitotyössään asiakkailleen ja suosittelee jatkohoito-ohjeena kaaren käyttöä kotona. Itse hän käyttää sitä säännöllisesti omassa kehonhuollossaan. Erityisen hyvän hoitovasteen hänen mukaansa saa, kun hierontakaaren avulla käsittelee vartalon lihakset saunan jälkeen, jolloin ne ovat lämpimät ja rentoutuneet.

Miehensä nauttii, kun Kaisu vapauttaa Nero hierontakaarikäsittelyllä hänen kipeän alaselkänsä lihaksia. Kaisu kannustaa työpaikkoja hankkimaan hierontakaaren taukojumppavälineeksi.

– Hierontakaaren avulla pääsee nopeasti ja tehokkaasti lihasjumien ytimeen ja saa avattua lihaskalvoja. Pinteessä olevat lihaskalvot ovat usein lihassärkyjen taustalla, kun lihas ei pääse normaalisti liikkumaan ja venymään. Kireä kalvo pitää lihaksen pinkeänä, aivan kuin liian pienessä kuoressa.

Kalvokäsittelyssä pyritään parantamaan lihaskalvon aineenvaihduntaa ja saamaan kalvo venymään hyödyntämällä hierontakaaren kitkaa ja sen rauhallisia lihaskalvoihin kohdistuvia liikkeitä. Hengityksen mukaan ottaminen tehostaa käsittelyn vaikutuksia.

Kaisu Niirasella on ollut kymmenisen vuotta oma luontaishoitola. Neljä vuotta hän on ollut päätoiminen yrittäjä.

Sitä ennen vuonna 2000 sairaanhoitajaksi valmistunut Kaisu työskenteli terveyskeskuksessa päivystyksessä. Monipuolinen työ motivoi, mutta kiire harmitti. Asiakkaille oli liian vähän aikaa.

Haapajärveläissyntyisen Kaisun äiti usein hieroi heitä perheen lapsia. Kaisun äidin isä puolestaan oli itseoppinut kansanparantaja, joka omien töidensä ohessa helpotti naapureiden ja tuttuja kipuja ja kolotuksia jäsenkorjauksella.

Terveyskeskustyössä Kaisu pohti usein, että olisi upea saada auttaa ihmistä kokonaisvaltaisemmin, vaikka koululääketiede onkin meillä Suomessa korkeatasoista.

Hän lähti opiskelemaan täydentäviä hoitomuotoja. Hän valmistui luontaishoitajaksi Annikki Kulmalan luontaisterapiaopistosta Käviältä vuonna 2007.

– Annikki Kulmalan koulutus oli näkökulmia avaava kokemus. Siinä ihmisen hyvinvointia tarkasteltiin kokonaisvaltaisesti mieltä ja sielua unohtamatta. Koulutukseen kuului muun muassa kiinalaista lääketiedettä, ravitsemustietoutta, homeopatiaa, aromaterapiaa ja shiatsua.

Ravitsemustietämystään hän on laajentanut muun muassa Paula Heinosen funktionaalisin metodein.

Annikki Kulmalan luontaisterapiaopistosta valmistuttuaan Kaisu jatkoi opiskelua perinteiseksi jäsenkorjaajaksi Etelä-Pohjanmaan opistossa Perinteisen jäsenkorjauksen pääkouluttaja Leila Kattilakosken opissa. Perinteiseksi jäsenkorjaajaksi Kaisu valmistui toukokuussa 2012. Nykyään hän myös kouluttaa perinteisiä jäsenkorjaajia Ylivieskassa Raudaskylän opistossa yhteistyössä kahden muun jäsenkorjauksen opettajan kanssa.

Koulutetuksi hierojaksi Kaisu valmistui joulukuussa 2015 Keskipohjanmaan koulutusyhtymästä Kokkolasta.

Stressi on tämän päivän ihmisten lähes vaivan kuin vaivan juurisyy. Viime vuonna Kaisu täydensikin palvelutarjontaansa opiskelemalla Jouko Kivimetsän kehittämässä koulutusohjelmassa Brain Relief -hoitajaksi. Tästä aivoja aktivoivasta ja syvästi rentouttavasta hoidosta on saatu hyviä hoitotuloksia pitkäaikaisen stressin katkaisussa, ja sitä kautta helpotusta muun muassa kroonisesta kivusta ja levottomista jaloista kärsivillä. Brain Relief -hoito on yhdistelmä vuosituhantisia aasialaisia ja suomalaisia painallus- ja hierontatekniikoita sekä musiikkia.

Tänä keväänä Kaisu aloitti luontoiltojen järjestämisen.

– Villiyrtit ovat nykyään suuri kiinnostuksen kohteeni. Puhdasta superfoodia suoraan luonnosta, ja vielä ilmaiseksi!

44-vuotiaan Kaisun perheessä on Matti -aviomiehen lisäksi kaksi poikaa, 13-vuotias Tuukka ja 12-vuotias Luukas . Tallissa asustelee 12-vuotias suomenhevostamma Irkkuliina eli ”Irkku” ” ja vastasyntynyt orivarsa sekä kaksi lammasta. Lisäksi tallissa touhuaa kolme kissaa. Reviiriä vahtii seropi Taiga.

Kaisun vastaanotto on kodin yhteyteen rakennetussa erillisellä hoitotilassa luonnon rauhassa.

Lisätietoja:

www.nerohierontakaari.fi

www.luontaishoitolakaisuniiranen.net

”– Pinteessä olevat lihaskalvot ovat usein lihassärkyjen taustalla, kun lihas ei pääse normaalisti liikkumaan ja venymään.”