Liigakauden paras joukkue on Tampereen Tappara, joka pudotti keväthuipennuksessa hallitsevan mestarin Oulun Kärpät välierissä voitoin 4-3 ja voitti loppuottelusarjassa runkosarjavoittajan Helsingin IFK:n voitoin 4-2.

Teksti: Ari SteniusKuva: Sampo Anttila

Tapparan isku kultasuoneen oli kirvesrinnoille suuri ilo ja helpotus, sillä edellinen mestaruusviiri oli keväältä 2003. Helpotus siksi, että Tappara oli kolmena edellisenä keväänä joutunut taipumaan Liigan loppuottelussa ja jäämään hopealle. Keväällä 2013 Porin Ässät ja keväinä 2014 ja 2015 Kärpät nosteli mestaruusmaljaa viimeisenä liigailtana.

Tappara ansaitsi mestaruutensa. Erityisesti kulta maistui kahdeksan kertaa mitaleilla ennen täysosumaa olleelle Teemu Aallolle .

– Monena keväänä olen niellyt pettymystäni ja ajatellut, että ensi keväänä. Nyt oli se kevät, huokaili Aalto, joka lempinimensä ”Majuri” oikeuttamana pääsee mestaruusaunaan töihin.

– Saunamajuri, se on kolmen perättäisen hopeakevään jälkeen mieluinen kunniatehtävä, naureskeli Aalto kultalauteilta viime viikolla.

Liigamestareitten joukkue oli kevään paras ja ansaitsi kaiken kunnian minkä sai, mutta myös taustan pelimiehen toimitusjohtaja Mikko Leinosen pelisilmälle voi antaa arvostusta. ”Mikki” poimi Ässien kevään 2013 mestaruuden kultahampaan Veli-Matti Savinaisen ja Tapparan keväällä 2014 torjuneen kärppävahdin Tomi Karhusen riveihinsä. Kumpikin oli jälleen kevään pelaaja ja tärkeä osa tamperelaisten mestaripalapeliä.

Kiekkoliigan 2015–16 historiallisena tapahtumana oli liigan perustajajäsenen Helsingin IFK:n runkosarjavoitto. HIFK on pelannut Liigaa sarjan perustamiskaudesta 1975-76 viime kevääseen ilman runkosarjamestaruutta.

Playoffeissa IFK on pelannut itsensä neljästi mestaruuteen, mutta tänä keväänä runkosarjavoitto ei auttanut stadilaisia ”päätyyn asti”.

Liigakausi sai valtavan lisäbuustin vuodenvaihteen 20-vuotiaiden koti-MM-kisoista, joista nuoret maailmamestarileijonat palasivat aivan uudelle tasolle. Nimet Aho , Laine , Puljujärvi , Roope Hintz , Aleksi Saarela ja kumppanit säilyttivät kisaroihunsa ja vetovoimansa täyttäen jäähalleja ympäri Suomen. Liigatulokas Kouvolan KooKoo paljastui kelvoksi liigalaiseksi ja edellisen kevään tulokas Vaasan Sport kasvoi playoff-joukkueeksi. Kärpät oli kokonaisuutena kauden paras jääkiekkoseura Suomessa ja pelasi liigapronssin ohella Mestareitten liigan, CHL:n finaalissa.

MITÄ?

Kiekkovuosi 2016

Jääkiekkovuoden 2016 kiinnostavimmista tapahtumista 20- ja 18-vuotiatten MM-kisat on pelattu ja päättyneet suomalaisiin juhliin.

Nuoret leijonat ärjyivät vuoden alkajaisiksi ja maailmanmestaruuskisojen paras ketju Jesse Puljujärvi- Sebastian Aho – Patrik Laine hurmasi suomalaiset.

Huhtikuun puolivälin jälkeen pikkuleijonat seurasivat isompiensa tassunjälkiä ja Suomi huuhtoi kultaa Grand Forksista Yhdysvalloista.

Nyt Leijonat matkaa Venäjälle, jossa Suomi tavoittelee historiansa kolmatta aikuisten maailmanmestaruutta.

Kiekkovuosi huipentuu jääkiekon emämaassa Kanadassa pelattavaan World cupiin syyskuun puolivälissä.

Kesällä kiekkoväen katseet kohdistuvat Buffaloon, jossa juhannusviikonloppuna maailman parhaat 1998-syntyneet jääkiekkoilijat ”varataan” NHL:ään.