Hiustutkija Annikki Hagros-Koski on kohta 50 vuotta jatkuneella urallaan kokenut suuria onnistumisia ja suurta vastustusta. Kiitolliset asiakkaat, joiden hiukset Annikki on saanut pelastettua, ovat valaneet uskoa työhön.

Teksti: Reetta Reinman

Neljä markkaa ja kahdeksankymmentäviisi penniä. Sen verran 28-vuotiaalla Annikki Hagros-Koskella oli tilillä rahaa, kun hän meni vuonna 1971 pankinjohtajan puheille pyytämään lainaa kampaamon ostamista varten.

– Matemaatikko kampaajan omistajana, pankinjohtaja nauroi, mutta jatkoi, että antaa tytön hakata päätään seinään. Laina tuli, Annikki muistelee.

Hiustutkimuksen uranuurtajana tunnetulla, HiusAkatemia Oy:n omistaja-yrittäjä Annikki Hagros-Koskella on tätä nykyä Helsingissä Mannerheimintiellä päätoimipiste, jossa on kampaamo, hiustutkimuskeskus sekä Annikin yhdessä neljän kemistin kanssa suunnittelema ja kokoama hiusapteekki. Hiusapteekissa on sisäisesti ja ulkoisesti käytettäviä hiustenhoitotuotteita ja hiusten hyvinvointiin vaikuttavia ravintolisiä. Valikoimissa on esimerkiksi runsaasti suomalaisen Hankintatukun ravintolisiä sekä LehtoPeatin HiusAkatemialle valmistamaa, hiusten ja päänahan hoitoon käytettävää hoitoturvetta. Hoitoturpeen LehtoPeatin yrittäjä Heikki Ruha nostaa Ähtäristä Lehtosuolta. Hankintatukun ja LehtoPeatin tuotteet ovat myös Kärkkäisen valikoimissa.

– Hankintatukun hiusten hyvinvointiin kehitetyn Evonia-ravintolisätuotesarjan tuotekehitystiimissä olen saanut olla mukana, Annikki iloitsee.

Yksi tärkeä tuoteryhmä HiusAkatemian hiusapteekissa ovat Oulun yliopistossa kehitetyt BTB13-sarjan hiusten ja hiuspohjan puhdistus- ja hoitotuotteet. BTB13-sarja on tunnettu täsmähoitavista ihon- ja hiustenhoitotuotteista.

HiusAkatemialla on 19 jäsenliikettä eri puolilla Suomea ja yksi Ruotsissa. Tarkoitus on laajentua myös Viroon. Suoraan HiusAkatemia työllistää nyt viisi henkilöä.

Ikää Annikilla on 76 vuotta. Töitä hän tekee joka päivä.

Työssään Annikki on saanut olla melkoinen ”puskutraktori”. Ensimmäinen henkien taistelu käytiin isän kanssa.

– Isä hyväksyi minulle joko maatalon emännyyden naapurin pojan kanssa tai opettajan työn. Isän mielestä olisi ollut mukava yhdistää meidän maatilamme sekä varakas naapurin tila! Minä olisin halunnut lääkäriksi, mutta olin luvannut isälleni, että minusta tulee matematiikan opettaja. Koulussa minua ei juurikaan kiinnostanut muut kuin matematiikka, kemia ja fysiikka. Maatalonemännyys naapuritalossa oli kauhistus. Valinta oli minulle päivänselvä: yliopistoon!

Laukaan Vatian kylän tyttö lähti ylioppilaaksi päästyään Helsingin yliopistoon opiskelemaan luonnontieteelliseen tiedekuntaan matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa.

– Pikkukylän tyttö huomasi, että yliopisto avaa sellaisia ovia, joille en olisi ikinä uskonut olevan mahdollista päästä edes koputusetäisyydelle.

Annikki osti aikoinaan kampaamon, koska lääkärit eivät osanneet auttaa häntä hiustenlähdössä. Pian hän huomasi, että hoidot ja hiustenhoitotuotteet eivät juuri voineet mitään hiustenlähdölle. Syy täytyy olla pintaa syvemmällä.

Annikki oli 17-vuotias, kun hän otti elämänsä ensimmäisen permanentin. Tuolloin hänen puoleen selkään ulottuva tukkansa leikattiin lyhyeksi.

– Permanentin ottamisen jälkeen huomasin, että uusi kasvu oli hiuksissani merkittävästi ohuempaa ja vähäisempää aikaisempaan verrattuna. Uusi kasvu oli myös tummempaa. Minulla oli aina ollut vaalea tukka.

Annikki syytti permanenttia.

– En ollut pannut merkille, että hiustenlähtö oli alkanut minulla jo parisen vuotta permanentin ottamista aikaisemmin, kun olin muuttanut koulupaikkakunnalleni ja ruokavalioni oli surkea, maito kaupan maitoa. Maatalon tyttönä olin kotona tottunut juomaan maitoa ”suoraan lehmästä”.

Hiusten lähtö jatkui. Lisäksi Annikkia vaivasivat toistuvat kurkkukivut.

– Juoksin parinkymmentä vuotta kurkkulääkäreillä. Ensin leikattiin nielurisat, sitten kitarisat, kurkkua penslattiin.

– Vapaammista mielipiteistään tunnettu kurkkulääkäri Tahkokallio ehdotti, että olisin kolme viikkoa ilman maitotuotteita, sitrushedelmiä ja olutta, jota en juuri muutoinkaan juonut. Kolmen viikon kuluttua kurkkuni oli moneen vuoteen terve.

Annikki oli tuolloin 39-vuotias.

– Kun kokeilin juoda lasillisen maitoa, kurkku tuntui turpoavan ja minun oli vaikea hengittää. Samoin kävi muiden maitotuotteiden ja oluen kanssa. Ainoastaan voi ja pitkään kypsytetyt eli laktoosittomat juustot eivät aiheuttaneet kurkussani tuntemuksia. Tukkakin alkoi pikku hiljaa kasvaa takaisin, Annikki kertoo.

Aloittelevana kampaamoyrittäjänä Annikki selvitti 1970-luvulla hiustenlähtöä myös kampaamoalan tuotevalmistajien kanssa.

– Eniten sain apua yhdysvaltalaiselta kampaamotuotevalmistaja Redkeniltä. Kävin Los Angelesissa Redkenin laboratoriossa mielenkiintoisia keskusteluja laboratoriojohtajan kanssa ja sain valtavasti tietoa hiustenlähdöstä.

Annikki osti mikroskoopin ja alkoi selvittää hiustenlähdön syitä hiusjuuren ja päänahan hyvinvoinnista käsin.

– Yhteistyössä eri alan tutkijoiden, lääkäreiden, proviisorien, ravitsemusalan ammattilaisten sekä ravintolisien valmistajien kanssa olen saanut selville hiusten lähdön eri tyyppejä, syitä niihin sekä olen saanut rakennettua toimivan ohjelman hiustenlähdön hoitamiseksi. Siinä olennaista on yksinomaan HiusAkatemialle erikoismenetelmällä valmistettavalla maitoherapohjaisella kapillaari-hoitonesteellä tehtävä hoitokuuri, hoitoturpeen käyttö päänahkaan ja hiuspohjaan, ruokavaliohoito sekä tietyt ravintolisät ja hyvät rasvahapot, joita saa muun muassa suomalaisesta camelina-öljystä sekä voista. Merkittävänä apuna hiustenlähdön hoitamisessa on mikroverenkiertoa eli ääreisverenkiertoa myös pienen pienissä hiusverisuonissa edistävä Bemer-hoito. Hyvän ääreisverenkierron ansiosta ravintoaineet saadaan perille hiusjuureen saakka. Tärkeää on saada stressi kuriin.

Toisen kerran Annikki itse järkyttyi hiustenlähdöstä, kun hän sairastui vuonna 2018 aivokasvaimeen. Se oireili näköhäiriöinä. Hyvänlaatuinen kasvain saatiin kiireellisessä leikkauksessa lähestulkoon kokonaan pois.

– Aivan koko kasvainta ei voitu leikata. Se oli niin lähellä näköhermoa, että sokeutumisen riski oli liian suuri, hän kertoo.

Leikkauksen jälkeen Annikin paksut, tummat hiukset tippuivat lähestulkoon kokonaan pois.

– Se oli minulle hiustutkijana kova paikka, uskottavuusongelma. Myös naiseus kärsi ja itsetunto mureni.

Annikki turvautui itse kehittämänsä hiustuksimuksen menetelmiin, ja sai avun. Nyt hänellä on paksut, tummat, puolipitkät, sormikiharaiset hiukset.

– Aivokasvainleikkauksen jälkeisessä hiusjuuritutkimuksessa selvisi, että minulla oli runsaasti hiustenlähdölle altistavia haittatekijöitä. Hiuspohjassani oli talipunkin aiheuttama tulehdus. Ennen leikkausta olin saanut liian suuren annoksen kortisonia, se lähdettää hiuksia. Kasvain ja leikkaus aiheuttivat kovan stressin. Leikkauksen jälkeen kärsin myös anemiasta sekä hapottomasta mahasta, lisäksi ääreisverenkiertoni oli huono. Tekemiseni lukuisten hiustutkimusten myötä olen huomannut, että aika monella hiustenlähdöstä kärsivillä on hapoton maha.

Annikki otti omat keinonsa käyttöön. HiusAkatemian kapillaarihoitoa tekevä työntekijä teki Annikin päänahkaan säännölliset hoidot kapillaarihoitonesteellä. Ääreisverenkiertoa vauhditettiin Bemer-hoidolla. Maitotuotteita Annikki ei ollut juuri käyttänyt, nyt jäivät kaikki pois. Kahvi vaihtui yrttiteeksi. Kaikki pikaruoka ja sokeri jäivät pois, vehnäjauhotuotteet putosivat minimiin. Ruokavaliossa on runsaasti vihreää ja kotimaisia marjoja.

– Ravintolisistä otin tehokuurit muun muassa Hankintatukun Evonia-sarjan tuotteista, lisäsin magnesiumin annostusta, tulehdusta taltutin betaglukaania sisältävällä Hankintatukun Immufix-tuotteella sekä Hankintatukun vahvalla kurkumiini-valmisteella. Tuoreita vihanneksia, hedelmiä ja marjoja valtavia määrin tiivistekapseleina sisältävä Juice Plus -sarja on minulle aivan ehdoton. Omega-3-rasvahappoja saan kotimaisesta camelinaöljystä sekä huippulaadukkaasta uusiseelantilaisesta Frezzor-omega 3-valmisteesta, jossa on 32 eri omega-rasvahapon lisäksi muun muassa maailman vahvinta antioksidanttia eli astaksantiinia sekä kaikkea kahdeksaa luonnollista E-vitamiinia ja Pycnogenolia.

– Frezzor-sarjassa on myös luonnon oma antibiootti, eli Manuka-hunaja. Jos sinulla on flunssan oireita, saat nopean avun Manuka-hunajasta, Annikki vinkkaa.

”– Terve ja puhdas hiusjuuri, siihen elämäntyöni tähtää.

MITÄ?

Annikki Hagros-Kosken TOP 5 kotimaiset marjat

karpalo

lakka

mustikka

mustaherukka

tyrni