Stressikierteen katkaisemisen, uuden työn ja ruokavalion puhdistamisen jälkeen Anu Rosenberg huomasi olevansa raskaana.

Teksti: Reetta Reinman

A nu Rosenberg , 46, kärsi jo lapsena kovista päänsäryistä. Aikuisuudessa rajut migreenikohtaukset vievät monesti sairalaan nesteytykseen, ja sairaalassa pistettiin myös kipulääkettä suoraan lihakseen. Anulla migreenikohtaukset oireilivat äärimmäisen kovana, toispuoleisena päänsärkynä sekä voimakkaana pahoinvointina. Puutumisia ja näköhäiriöitä hänellä ei ollut.

– Kokeilin migreeniin kaikkia sekä lääkkeellisiä että luontaisia hoitomuotoja. Mikään ei auttanut. Olen tuonnollinen suorittaja. Migreeni kaatoi yleensä aina viikonloppuisin sänkyyn, eli se oli selvästi sidoksissa työstressiin sekä myös hormonikiertoon, Anu kertoo.

Hän on työskennellyt taloushallinnon tehtävissä sekä perheen maahantuontiyrityksessä.

– Vuosi 2013 oli minulla käänteentekevä. Se oli monenlaisten kriisien vuosi, niin terveydellisesti kuin henkisen jaksamiseni suhteen. Tuolloin päätin, että muutan elämäni suunnan ja myös työelämäni suunnan.

Ensimmäisen irtiottonsa Anu teki vuonna 2007 ja lähti työn ohessa opiskelemaan. Metsäluonnonhoitajan – metsurin – opinnoista ei virinnyt uutta ammattia, mutta ne toivat harrastuspuolelle paljon mielekkyyttä. Jo ennen opintoja Anu harrasti metsästystä, nyt mukaan tuli myös metsänhoito.

– Muistan varmaan ikuisesti, miten mahtava tunne minulle vuosikaudet toimistotyötä tehneelle oli, kun metsäluonnonhoitajan ensimmäisen opintoviikonlopun aikana Paimion metsäkoulussa purimme moottorisahan ja opettelimme huoltamaan sen. Sain tehdä jotain konkreettista käsilläni!

Ajatukset luontoon liittyvästä alanvaihdosta jäivät kytemään Anun mieleen. Mielessä pyöri ajatus luonnon ja hyvinvoinnin yhdistämisestä. Hän googlasi sanoja luonto ja sauna, ja löysi Mervi Hongiston ja Merja Pihlajamäen kehittämän saunaterapia-koulutuksen.

– Ajattelin, miten mageeta hommaa. Voisipa tuollaista tehdä työkseen.

Anu ilmoittautui keväällä 2013 saunaterapiakoulutukseen, mutta perui sen, kun työpaikalla hänelle tarjottiin projektipäällikön sijaisuutta.

– Ego vei vielä voiton! hän naurahtaa.

Kesän 2013 jälkeen Anu joutui pitkälle sairauslomalle. Loppuvuodesta 2013 hän päätti, että nyt ihan oikeasti hän alkaa tehdä jotain elämälleen.

– Kysyin Mervi Hongistolta, koska alkaa seuraava saunaterapiakoulutus. Tammikuussa 2014. Vastasin, että nyt tulen.

Puolitoista vuotta kestävien saunaterapiaopintojen aikana Turussa Mervi Hongiston Forum Saunassa oli läpiopetusviikonloppu keskimäärin kerran kahdessa kuukaudessa. Välissä tehtiin harjoitushoitoja. Lähiopetusviikonloppuihin Kempeleessä asuva Anu meni perjantai-iltapäivällä junalla Oulusta Turkuun ja tuli sunnuntaina yöjunalla takaisin. Mervi oli rautatieasemalla vastassa ja vei sunnuntaina Anun iltajunalle.

– Mieheni sanoi minulle monesti, että miten aioit tehdä saunaterapeutin töitä, eihän sinulla ole edes saunaa. Mervi ja Merja sekä saunaterapiaopiskelijakollegat vakuuttivat minulle, että aivan varmasti sauna järjestyy.

Ja järjestyihän se. Anu sai Leaderin investointituen saunajurtan hankkimiseen vuonna 2016, jolloin hän aloitti saunayrittäjyyden. Ympärivuotiset saunatilat hän sai Oulun keskustasta alkuvuodesta 2020.

Vajaan parikymmenen ihmiseen saunottamiseen sopiva, suomalaisvalmisteinen saunajurtta tuoksuu lampaanvillalle. Jurtan seinät on ulkopuolelta puuvillapolyesterisekoitetta, joka on käsitelty homesuojalla. Sisäpuoli on kokonaan villaa. Jurtta on ollut Keski-Aasian paimentolaisten perinteinen asumus.

Saunaterapeutiksi valmistumisen sekä saunajurtan hankkimisen jälkeen opiskellessaan luonnonvaratuottajaksi Anua kohtasi iloinen yllätys. Hän huomasi 42-vuotiaana olevansa raskaana. Anulla on 22-vuotias tytär. Toista lasta perheeseen ei kuulunut. Keskenmenoja Anu on saanut esikoisensa jälkeen lukuisia.

– Kehoni ja mieleni kokonaisvaltainen vapautuminen vaikutti varmasti myös hormoneihin, ja tulin raskaaksi. Elämänmuutokseni jälkeen myös migreeni on minulta kadonnut.

Tällä hetkellä Anu elää ilman lääkkeitä ja ilman migreenikohtauksia hoitaen itseään luonnonmukaisin keinoin. Hän uskoo, että kuuntelemalla kehoaan osaa valita itsellensä oikeat hoitomuodot sekä pysähtyä lepäämään silloin, kun se on tarpeen.

– Nyt ymmärrän, että migreenillä oli minulle selkeä viesti: Pidin itseäni liian ahtaalla.

Anu pyrkii syömään puhtaasti. Välttämään sokeria ja valkoisia vehnäjauhoja, suosimaan kasviksia ja kotimaisia marjoja. Eineksille hän sanoo ehdottoman ei:n niin omassa kuin perheensä ruokavaliossa. Heillä kaikki ruoka valmistetaan itse tuoreista raaka-aineista.

– Raskauden aikana ja sen jälkeen karkkihiiri minussa on kuitenkin nostanut päätään, mutta tiedostan sen, ja itseäni kohtaan armollisesti pyrin siitä eroon.

Ruokavaliotaan Anu täydentää kuuriluonteiseti erilaisilla vitamiineilla ja ravintolisillä. Hän käyttää esimerkiksi B-, C- ja D-vitamiinia, kalaöljyä, magnesiumia, kaliumia ja MSM:ää.

– Pakuria keräämme omasta metsästämme, kuivaamme sen ja jauhamme teeainekseksi. Pakurin sekaan lisään teehen yleensä myös inkivääriä. Juomme pakuri-inkivääriteetä säännöllisesti ja olemme koko perhe hyvin terveitä, flunssat eivät ole vaivanneet, hän iloitsee.

Eteerisiä öljyjä ja homeopatiaa Anu käyttää myös perheen 3,5-vuotiaan pojan hoitamisessa.

– Totta kai, jos jotain vakavampaa ilmenee, menemme lääkäriin, mutta monissa pikku vaivoissa ja haavereissa sekä hyvinvoinnin ylläpidossa eteeriset öljyt toimivat erinomaisesti koko perheellä, sanoo Anu.

Osassa saunaterapiahoidoistaan Anu käyttää hoitoturvetta. Hänellä on käytössään Heikki Ruhan Ähtäristä Lehtosuolta nostama LehtoPeatin hoitoturve.

– Moni asiakkaani on saanut turvehoidoista apua stressiin sekä kehon ja mielen rauhoittamiseen, myös unen laatu on monella parantunut turvehoitojen myötä. Yksi vähän iäkkäämpi rouva sai kerrasta turvehoidosta selkeän avun vuosia jatkuneeseen olkapääkipuunsa.

Anu suosii hoidoissaan myös suolaa. Suolana hän käyttää puhdistamatonta, Atlantin merisuolaa. Yksi suolaa hyödyntävä Anun Luonnokas-yrityksen hoitomuoto on Hiljaisuuden sauna, joka koostuu hiljaisuudessa toteutetusta suolalakanahoidosta sekä villiyrttijalkakylvystä.

– Suolalakanahoito tukee kehon omia elintoimintoja sekä poistaa kuona-aineita, happoja ja myrkkyjä ihon kautta. Villiyrttijalkakylpy tehostaa aineenvaihduntaa, hoitaa sekä pehmittää ihoa. Hoito toteutetaan hiljaisuudessa, mikä tehostaa läsnäoloa ja pysähtymistä tähän hetkeen.

Hiljaisuuden saunan jälkeen nautitaan villiyrttitee, jonka äärellä on mahdollisuus jakaa kokemuksia hiljaisesta hoidosta ja omista tuntemuksista. Hiljaisuuden saunan villiyrttijalkakylvyssä voi olla vaikkapa naiseutta tukevia ruusua, poimulehteä ja piharatamoa tai vahvistavaa nokkosta.

– Kotona suolaa voi käyttää suolahuuhteluissa. Moni atooppisesta ihosta kärsivä onkin saanut apua suolahuuhtelusta. Suihkun tai saunan jälkeen iho huuhdellaan suolavedellä, eikä enää huuhdella suolavettä pois, vaan iho taputellaan kuivaksi. Suolahuuhtelussa litraan vettä ruokalusikallinen Atlantin merisuolaa on sopiva määrä, sanoo Anu.

Hänen hoitovalikoimiinsa kuuluu myös kuppaus. Anulla on lisäksi oma Luonnokas-luontaiskosmetiikkasarja, jonka suunnitteluun ja lanseeraamiseen hän sai Leaderilta kokeilutukea.

”– Moni atooppisesta ihosta kärsivä on saanut apua suolahuuhtelusta. Suihkun tai saunan jälkeen iho huuhdellaan suolavedellä, eikä enää huuhdella suolavettä pois, vaan iho taputellaan kuivaksi.”

KUKA?

Anu Rosenberg

Ikä: 46 vuotta.

Syntymäpaikka: Korso.

Asuinpaikka: Kempele.

Ammatti: Saunaterapeutti, luonnonvaratuottaja, turvehoitaja, yrittäjä.

Perhesuhteet: Naimisissa, 22-vuotias tytär ja 3,5-vuotias poika.

Harrastukset: Metsästys, metsänhoito, eräily.

Elämän motto: Pysähtymällä voi löytää vastaukset.