Ilo on kuntosaliyrittäjä Mika Gustafssonin mielestä paras motivaattori liikkua ja tehdä muitakin terveyttä tukevia valintoja.

Hyvinvointianalyysien ja geenitestien avulla saa tietoa valintojensa tueksi.

Teksti: Reetta Reinman

Voi, miten iloinen olen 87-vuotiaasta hyväkuntoisesta asiakkaastamme, joka käy säännöllisesti viikoittain kuntosalillamme harjoittelemassa. Tämä iäkäs rouva on aina iloinen ja hymyssä suin, toteaa Jyväskylän Kuntomaailman yrittäjä ja pääomistaja Mika Gustafsson .

Hän iloitsee siitä, että yhä useampi suomalainen ikäihminen on löytänyt liikunnan osaksi elämäänsä, ja aktiivisesti ponnistelevat sen eteen, että terveitä vuosia olisi mahdollisimman pitkään.

– Seniorit ovat merkittävä kohderyhmä niin meille kuin muillekin kuntosaleille, toteaa Gustafsson.

Jyväskylän Seppälässä toimiva Kuntomaailma oli 1990-luvun alussa ensimmäinen Jyväskylän kaupallinen kuntokeskus. Alusta saakka Kuntomaailmassa on ollut naisille oma kuntosali. Naisten Kuntomaailma on Jyväskylän keskustassa Torikeskuksessa.

– 2000-luvun alussa kuntosalibusiness muuttui voimakkaasti, kun ulkomaiset saliketjut tulivat Suomeen. Ala samalla kasvoi voimakkaasti, kuntosaliharjoittelusta tuli koko kansan harrastus ja erityisesti työhyvinvoinnissa alettiin panostamaan kuntosaliharjoitteluun, pohdiskelee 22 vuotta Jyväskylän Kuntomaailman toiminnassa mukana ollut Gustafsson.

Tänä vuonna 25 vuotta täyttävä Jyväskylän Kuntomaailma tarjoaa työtä suoraan ja välillisesti noin 50 työntekijälle.

– Meillä toimii kymmenkunta yrittäjää, palkkalistoillamme on noin 35 työntekijää.

Kuntomaailman yhteydessä toimivat yrittäjät ovat esimerkiksi ryhmäliikuntaohjaajia, personal trainereita, fysioterapeutteja ja kauneudenhoitopalveluita tarjoavia.

Jyväskylän Kuntomaailmaan voi mennä harjoittelemaan salille tai ohjattuun ryhmäliikuntaan kertaluonteisesti, valtaosalla on kuitenkin jäsenyys.

Pohjanmaalta syntyisin oleva, viisikymppinen Mika Gustafsson on asunut Jyväskylässä kolmisenkymmentä vuotta. Hän on aikoinaan harrastanut liikuntaa kilpatasolla, yleisurheilussa kymmenottelua. Pesäpalloa hän pelasi superpesistasolla saakka.

Gustafsson on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri, joten hän lähestyy liikuntaa, eritoten terveysliikunta aina myös oppimisprosessin näkökulmasta.

– Haluamme tarjota asiakkaillemme ammattitaitoista ohjausta, sekä ennen kaikkea auttaa heitä oivaltamaan liikunnan ilo. Ilo liikkua on paras motivaattori säännölliseen ja elinikäiseen liikuntaharrastukseen, pohdiskelee Gustafsson.

Kuntomaailman asiakas saa myös konkreettista, mittaustuloksiin perustuvaa tietoa hyvinvoinnistaan, esimerkiksi liikunnan vaikutuksesta elimistöön, palautumisen nopeudesta tai stressitasosta.

– Palveluvalikoimissamme oleva, jyväskyläläisten liikuntatieteilijöiden kehittämä Firstbeat Hyvinvointianalyysi auttaa löytämään keinot – henkilökohtaisen työkalupakin – hyvinvoinnin rakentamiseen henkilökohtaisten tavoitteiden mukaisesti. Jollekin se tarkoittaa liikunnan lisäämistä, palauttavien hetkien löytämistä arjen keskellä, toiselle taas henkilökohtaisten voimavarojen tunnistamista.

Hyvinvointianalyysin mittausten perusteella asiakas saa konkreettiset tulokset ja suositukset hyvinvoinnin parantumiseen sekä henkilökohtaisen palautteen esimerkiksi eri stressitekijöistä, palautumisen riittävyydestä ja unen laadusta sekä liikunnan vaikutuksista terveydelle ja kunnolle. Firstbeat Hyvinvointianalyysin tieteellinen perusta on sydämen sykevälivaihtelussa ja fysiologiassa.

Firstbeat-mittaus suoritetaan sykevälimittarilla, joka sisältää kaksi elektrodia. Elektrodit kiinnitetään suoraan iholle, jonka jälkeen laite käynnistyy automaattisesti. Laite on kevyt ja huomaamaton. Hyvinvointianalyysia varten suoritetaan yleensä kolmen vuorokauden mittausjakso. Jotta arjesta saataisiin mahdollisimman luotettava kuva, suositellaan mittauspäiviksi yhtä vapaapäivää ja kahta työpäivää.

Geeneille ja sattumalle emme voi mitään, mutta elämäntavoille ja muille valinnoille voimme paljonkin.

– Geenitestien avulla on mahdollisuus saada tietoa siitä, millaisia mahdollisia terveysrasitteita geeneissään kantaa, ja sitten on helpompi elämäntavoillaan pyrkiä joko hillitsemään terveydelle epäsuotuisten geenien vaikutuksia ja vahvistamaan terveyttä tukevia geenejä. Tieto toivottavasti motivoisi terveyttä tukeviin valintoihin. On huomattava, että geenit eivät ole kohtalomme. Tutkimusten mukaan geenien vaikutus sanelee terveydentilastamme 1/3, mahdollisuuksille vaikuttaa terveyteemme jää siis 2/3, sanoo Gustafsson.

Kuntomaailman valikoimissa olevat geenitestit ovat suomalaisen Evogenomin.

Gustafsson painottaa, että ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Siksi hyvinvoinnissa kokonaisuus ratkaisee.

– Viikkorytmi, ihmissuhteet, työn ja levon vaihtelu, unen laatu ja määrä, ravinto. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kuntomaailmassa meillä on päämääränä, että yhdessä asiakkaidemme kanssa pyrimme löytämään jokaiselle yksilöllisesti motivoivan liikuntaohjelman.

Yksityisasiakkaiden ohella Kuntomaailmalla on runsaasti tarjontaa yritysasiakkaille, muun muassa ryhmäliikuntatuokioita työporukoille, työhyvinvointipalveluita sekä erilaisia testauksia, esimerkiksi peruskuntotason ja lihaskunnon testauksia.

Lue lisää palvelutarjonnasta ja hintatasosta: kuntomaailma.fi

”– Tänä vuonna 25 vuotta täyttävä Jyväskylän Kuntomaailma tarjoaa työtä suoraan ja välillisesti noin 50 työntekijälle.”
”– Seniorit ovat merkittävä kohderyhmä niin meille kuin muillekin kuntosaleille.”