Veljekset Wahlstenilla kuunnellaan tarkasti, mitä hevoset, ratsastajat ja ohjastajat viestittävät yrityksen valmistamista ja maahantuomista ravi-, ratsastus- ja hevostarvikkeista. Yli 40 % liikevaihdosta menee vientiin. Yritys on vahvasti paikallinen, lahtelaisen monialakonsernin omistama. Tehdas on Jokimaan ravikeskuksen kupeessa Lahdessa.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Veljekset Wahlsten Oy

Lahdessa toimivan hevostarvikeyritys Veljekset Wahlstenin tietotaito on peräisin reilun sadan vuoden takaa. Yritys aloitti toimintansa vuonna 1918. Tuolloin tehtiin valjaita työhevosille. Raviurheilua ei Suomessa vielä ollut. Veljekset Wahlsten Oy oli Wahlstenin suvun omistuksessa vuoteen 2017, jolloin yritys myytiin lahtelaiselle monialakonserni WestStar Oy:lle.

Veljekset Wahlsten Oy:n hevosvarusteet ovat tunnettuja ja arvostettuja ympäri Eurooppaa. Viennin osuus liikevaihdosta on noin 40 prosenttia.

– Merkittävimmät vientikohteemme ovat Pohjoismaiden lisäksi Venäjä ja Ranska, kertoo Veljekset Wahlsten Oy:n avainasiakasjohtaja Riina Haikonen .

Yrityskaupan jälkeen Haikonen toimi vuodesta 2017 Veljekset Wahlsten Oy:n toimitusjohtajana tämän vuoden elokuuhun, jolloin toimitusjohtajana aloitti Petri Katajamäki .

Haikonen keskittyy yhteistyöhön yrityksen isojen asiakkaiden kanssa Suomessa ja ulkomailla.

Viime vuonna yrityksen liikevaihto oli noin 5,4 miljoonaa euroa. Henkilökuntaa Veljeksen Wahlsten Oy:llä on 26. Alihankkijoita on 3–4.

Omistajanvaihdoksen myötä Veljekset Wahlstenin toimintakonseptiin ei ole tullut juurikaan muutoksia.

– Merkittävin muutos on tämän vuoden toukokuussa käyttöön otettu uusi toiminnanohjausjärjestelmä. Vuoden sisällä sen käyttöönotosta pääsemme varmasti lähestulkoon kokonaan pois . paperisesta maailmasta., mikä rationalisoi monin tavoin toimintaamme, toteaa Haikonen.

– Esimerkiksi nahan ja muiden vahvojen materiaalien työstämisessä käytettävät koneet ovat perinteisiä ja sitä myöten pitkäikäisiä, mutta toki niissäkin on investointi- ja kehitystarpeita, hän sanoo.

Ravivaljaiden , suitsien ja muiden ratsastusvarusteiden lisäksi Veljekset Wahlsten Oy tuo maahan raviohjastajien treeniasuja, jalkineita, vaatteita ja asusteita ratsastajille, loimia ja kengitystarvikkeita hevosille, tallituotteita sekä myös hevosten hyvinvointituotteita, kuten vitamiineja, ja toimii tukkukauppana.

Lisäksi yritys valmistaa ja markkinoi private label -valmistuksena lemmikkieläinruokia.

– Suomessa sunnittelemamme ja Kaukoidässä valmistuttamamme raviohjastajien treeniasut ovat erityisen kiitettyjä. Mallistossamme on erikseen treeniasut kesä- ja talvikauteen sekä välikausiin, kertoo Haikonen.

Yritys myös toimittaa kilpailuihin tapahtumien yhteistyökumppaneiden logoilla varustettuja palkintoloimia. Loimet tulevat valmiina, mutta logot painetaan käsityönä Lahden tehtaalla.

Veljekset Wahlsten Oy:n Lahden tuotanto-, toimisto- ja tukkuvarastotilojen yhteydessä Jokimaan ravikeskuksessa toimii ravi- ja ratsutarvikemyymälä. Jälleenmyyjiä on Suomessa noin kolmesataa: tavarataloista ja maatalouskaupoista pieniin ratsastustarvikeputiikkeihin. Yksi jälleenmyyjistä on Kärkkäinen.

Lahden toimitilojen läheisyydessä sijaitsevien ratsastus- ja ravitallien kanssa yritys tekee jatkuvasti tuotekehitysyhteistyötä.

– Teemme merkittävää tuotekehitysyhteistyötä myös Ruotsissa toimivan, torniolaislähtöisen ravivalmentaja Timo Nurmoksen kanssa, Haikonen kertoo.

Nurmos oli viime vuonna Ruotsin eniten ansainnut ravivalmentaja.

Veljekset Wahlsten Oy:n tuotekehitystyön helmi, W-Profile-sarja on ainoa hevosvarustesarja, joka on saanut avainlipputunnuksen merkkinä kotimaisesta käsityöstä ja laadusta.

W-Profile tuotteita on tarjolla sekä este- että kouluratsastajien tarpeisiin. W-Profilen tuotevalikoimaan kuuluvat käsintehdyt nahkatuotteet, kuten esimerkiksi suitset, satulavyöt, juoksutusvälineet ja jalustinhihnat.

– W-Profile tulee uudistumaan tulevaisuudessa, kertoo Haikonen.

.– Merkittävimmät vientikohteemme ovat Pohjoismaiden lisäksi Venäjä ja Ranska..