Pinnan alla kuhisee luonnon järjestystä, sotahistoriaa sekä informaatiota ympäristön tilasta.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Mari ja Aku Myllylä sekä Sukellusseura Ahti

Korallit hehkuvat kirkkaissa väreissä, meritähdet sädehtivät kuin timantteina. Merivuokot ovat kuin pieniä aurinkoja.

– Norjassa vedenalainen maailma on todella värikäs ja monilajinen. Vedet ovat niin kirkkaat, että värit ja pohjan muodot näkyvät hyvin, Mari Myllylä toteaa.

Hän aloitti sukellusharrastuksen vuonna 2014 perheen nyt 20- ja 18-vuotiaiden tyttärien vanavedessä. Marin aviomies oli käynyt sukelluskurssit jo 1990-luvulla.

Sukellusseura Ahdin Nivalan Uikossa järjestämälle peruskurssille osallistuminen imaisi Marin vahvasti .veden alle.. Tätä nykyä hän toimii vuonna 1978 perustetun, lähemmäs satajäsenisen seuran sihteerinä ja rahastonhoitajana.

– Seuramme on hyvin aktiivinen, esimerkiksi Norjassa kesäisin järjestettävillä sukellusleireillä on yleensä yli 60 osallistujaa, moni on mukana perheen kanssa. Sukeltamisen lisäksi patikoimme ja kalastamme, Mari kertoo.

Laitesukeltamiseen keskittyvän Sukellusseura Ahdin hallituksen jäsen ja kouluttaja Tapio Kunelius on tyytyväinen siihen, että sukellusharrastuksen Ahdissa aloittaneet yleensä pysyvät seuran jäsenenä, vaikka he muuttaisivat pois Keski-Pohjanmaalta. Haapajärvellä perustettu Sukellusseura Ahti kokoaa jäseniä muun muassa Nivalasta, Ylivieskasta, Oulaisista ja Sievistä.

– Kurssien järjestämiselle Nivalan uimahallissa on erinomaiset puitteet. Neljämetrinen allas on riittävän syvä. Uikossa on toimivat kokoustilat teoriaosuuksien pitämiseen. Seuramme saa hyvin vuoroja, ja uimahallin sijainti on jäsenistömme kannalta keskeinen, toteaa Kunelius.

Sukellusseura Ahdin järjestämä peruskurssi alkaa Nivalan uimahallissa helmikuussa 2021. Peruskurssille pääsevät kaikki perusterveet yli 15-vuotiaat, jotka osaavat uida 200 metrin matkan. Peruskurssi maksaa 500 euroa.

– Perusvälineet eli maski, räpylä ja snorkkeli pitää olla kurssilaisilla itseltään, muut välineet saa seuraltamme lainaksi, Kunelius kertoo.

Peruskurssiin kuuluu teoriaopintoja, laitteiston käytön harjoittelua sekä allastaitojen opettelua, myös ongelmatilanteita käydään läpi. Sukeltamista harjoitellaan lisäksi ulkovesissä. Märkäpuvulla pärjää harrastuksen alussa. Kun syvyydet kasvavat, kuivapuku tulee ajankohtaiseksi.

Loppuvuodesta Kärkkäisen henkilökuntaa oli tutustumassa Nivalan Uikossa sukeltamiseen Sukellusseura Ahdin introssa. Monesti tutustuminen innostaa peruskurssille. Moni innostuu myös kaverin suosituksesta.

Sieviläinen Olli Hankkila kertoo, että hän on nuoruudessaan harrastanut uintia, ja sitä kautta kiinnostunut sukeltamisesta.

– Kävin useamman kerran Ahdin introissa, niiden myötä innostuttiin kaverin kanssa ilmoittautumaan peruskurssille helmikuussa 2020. Maaliskuussa koronarajoitukset katkaisivat allasharjoitukset. Ne tehtiin loppuun tiukalla aikataululla, kun uimahalli avautui toukokuussa. Avovesisukellusharjoittelut toteutettiin heinäkuisena helleviikonloppuna Kettukallion louhosmontussa Ylivieskassa.

– Kesällä sukellettiin parini kanssa Ylivieskassa ja Sievissä olevilla louhoksilla ja hiekkamontuilla. Ensi kesänä olisi hieno lähteä Sukellusseura Ahdin matkalle Norjaan, ja kiertää kotimaan sukelluskohteita, esimerkiksi kirkasvetisiä lampia. Etelän maiden lämpimät vedet ja merenpohjien hyvä näkyvyys kiehtovat. Niitä varten pitää kurssittaa lisää, että saan sukeltaa 20 metriä syvemmälle, johon peruskurssi antaa luvan, pohdiskelee Olli.

Hän työskentelee Ylivieskan Kärkkäisen tavaratalon palvelukeskuksessa. Kärkkäisellä 31-vuotias Olli on ollut töissä reilun vuoden.

Tapio Kunelius kävi sukellusintron vuonna 2006 Thaimaassa lomamatkalla.

– Se oli menoa! Suomessa menin heti sukelluskurssille.

Thaimaan lisäksi hän on ulkomaankohteista sukeltanut Balilla ja Turkissa. Suomessa häntä innostaa erityisesti Ahvenanmaan edustalla olevat hylyt.

– Ahvenanmaan edustalla on paljon hylkyjä, matalimmillaan kymmenessä metrissä ja siellä merenpohjassa on hyvä näkyvyys. Ison purjelaivan hylky on vaikuttava näky, hän toteaa.

Suomessa Tapio käy sukeltamassa myös entisillä kaivoksilla, louhosmontuilla ja luonnonjärvissä.

– Esimerkiksi Kuusamossa Hossan luonnonjärvi on hyvä sukelluspaikka. Alavudella on noin 30 metriä syvä kaivos ja luolasto siellä on 40 metrissä. Pieksämäellä Montolan entisessä kalkkikivilouhoksessa pääsee sukeltamaan aina 200 metriin saakka.

Mari Myllylän mielestä sukeltaminen on turvallinen laji, kunhan tekniikka on kunnossa ja noudattaa tarkasti ohjeita.

– Ennen sukellusta laaditaan sukellussuunnitelma, missä otetaan huomioon pullon koko, oma kulutus ja käytettävä kaasu tai kaasut. Ranteessa oleva tietokone ilmoittaa, millaisia turvapysähdyksiä täytyy nousussa pitää, ettei nouse liian nopeasti ja tule vaaraa sukeltajantaudista. Mutu-tuntumaan ei sukeltaessa saa koskaan luottaa. Sukellamme aina pareittain, Mari kiteyttää.

Hänellä on lupa 30 metrin syvyisiin sukelluksiin.

– 40 metrin sukellukset innostaisivat, niihin olen parhaillaan käymässä kolmostason kurssia, Mari kertoo.

Ulkomaankohteista hän on sukeltanut Norjan lisäksi Viron ja Egyptin vesissä. Indonesian, Meksikon ja Galapagossaarten vedenalaiseen maailmaan tutustuminen kiehtoisi.

– Egyptissä on meressä paikoittain runsaasti muovia. Se on ikävän näköistä, toteaa Mari.

Suomessa vesistöt ovat hänen mukaansa vielä aika lailla puhtaat. Suomessa hän käy sukeltamassa Ylivieskan Kettukallion ohella esimerkiksi Kuortaneella olevassa louhoksessa sekä Pieksämäen Montolassa ja Rokualla Saarijärvellä. Veden alla Marilla on mukanaan muovikalvolla suojattu, pokkarikokoinen järjestelmäkamera. Tämän artikkelin vedenalaiset kuvat ovat Marin ja hänen miehensä ottamia.

Ylivieskassa asuva, 48-vuotias

Mari on töissä Kärkkäisen

taloushallinnossa.

.– Ison purjelaivan hylky on vaikuttava näky..