Suomalaisyritys kehitti koronaviruksen tuhoavan suojan kosketuspinnoille

Suomalaisinnovaatio kiinnostaa ympäri maailmaa.

Riippumattomat tutkimuslaboratoriot ovat todenneet CovidSafe-virussuojan tehon.

Muun muassa kuparin ja hopean vaikutuksesta koronavirus tuhoutuu sekunneissa.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Clean Touch Medical Oy

Isäni, Pertti Lainisalo, on tehnyt työtä metallien parissa yli kolme vuosikymmentä. Kevään koronakaranteenin aikana hän sai idean tutkia eri metallien antibakteerisia vaikutuksia, kertoo Tino Lainisalo.

Pertti Lainisalon idea jalostui tarttumis- ja kosketuspinnoille kiinnitettävän, patentoidun CovidSafe-virussuojan kehittämiseen.

Toimitusjohtaja Pertti Lainisalon perustama yli 30 vuotta toiminut, teollisuuden pintakäsittelypalveluihin keskittynyt, satakunta ihmistä työllistävä Lainisalo Oy kehitti samaan aikaan CovidSafe tuotteen kanssa tytäryhtiön Clean Touch Medical Oy:n. Tytäryhtiö toimii CovidSafen kehittäjänä ja valmistajana. Tino Lainisalo on Clean Touch Medical Oy:n maajohtaja.

Suojan erikoispinnoitteena on monimetallihybridiseos. Pääasialliset metallit tässä luontaisessa seoksessa ovat muun muassa kupari ja hopea.

– CovidSafe suojan pinnalla COVID-19 -virus sekä myös muut virukset ja bakteerit tuhoutuvat sekunneissa. Tämä perustuu metallien kykyyn tuhota korona- ja muiden virusten rakenne, kun virukset kohtaavat metallin. Metallit muodostavat ikään kuin verkon viruksen ympärille, jolloin se tuhoutuu, Tino Lainisalo kertoo ja jatkaa:

– Olennaista on, että CovidSafe-virussuoja katkaisee pinnoilta tartuntaketjun.

Kansainvälinen tiedeyhteisö on viime aikoina tutkinut runsaasti kuparin antibakteerisia ominaisuuksia, sillä sen viruksia eliminoivat vaikutukset ovat hyvin merkittävät myös taistelussa koronavirusta vastaan. The New England Journal of Medicine -tiedelehden huhtikuussa 2020 julkaiseman tutkimuksen mukaan koronavirus tuhoutui kuparin pinnalla neljässä tunnissa.

Clean Touch Medical Oy:n kehittämä CovidSafe virussuoja on Helsingin yliopiston virologian osaston testaama ja tehokkaaksi toteama.

– Kyseinen testaamamme monimetallihybridi on ainutlaatuinen ja hyvin mielenkiintoinen seos, jonka tutkimustulokset ovat vaikuttavat. Kenties tämänkaltaisella seoksella voidaan jatkossa reagoida nopeammin eri bakteereihin ja viruksiin, kertoo tuotteesta Helsingin yliopiston virologian osaston apulaisprofessori Tarja Sironen .

CovidSafe-virussuojan voi kiinnittää esimerkiksi ovikellojen painikkeisiin, ovenkahvoihin, vesihanoihin ja valokatkaisijoihin sekä muihin tarttumapintoihin. Se soveltuu niin kotioloihin kuin julkisiin tiloihin, tehtaisiin ja ajoneuvoihin.

– Meidän omissa tehtaissamme kosketuspinnoilla on CovidSafe-virussuojat. Monet ravintolat sekä terveys- ja hyvinvointiketjut käyttävät CovidSafea. Lentokentillä Suomessa on tehty pilottihanke suojan kokeilussa. Niin ikään julkinen liikenne käyttää CovidSafea pintasuojana, esimerkiksi Virossa linja-autoyritys on suojannut kaikkien autojensa kosketuspinnat tuotteellamme. Myös monessa muussa Euroopan maassa uutuustuotteemme on käytössä, ja aina Dubaita myöten, Tino Lainisalo kertoo.

Suomessa CovidSafe on myynnissä muun muassa Kärkkäisellä.

Käytössä CovidSafe-virussuoja vain yksinkertaisesti kiinnitetään suojattavalle pinnalle, vaikkapa ovenkahvaan. Suoja toimii sekä sisä- että ulkotiloissa.

Pinnan kuluessa pinnoitteen alta paljastuu kirkkaan punainen kontrolliväri. Punainen väri ilmoittaa suojan vaihtotarpeesta. Näin ollen tuote viestii itse, kun sen teho alkaa heikentyä, ja se on aika vaihtaa uuteen.

– Kontrolliväri helpottaa tuotteen käyttämistä.

Lainisalon mukaan CovidSafe kestää jopa tuhansia kosketuksia.

– Esimerkiksi julkisessa liikenteessä CovidSafe-virussuojat ovat kestäneet kosketuspinnoilla rikkoutumattomana yli neljä kuukautta, Lainisalo sanoo.

– Ja on huomattava, että suojan viruksentorjuntakyky on erinomainen myös hieman kuluneenakin, hän huomauttaa.

– Alkoholipitoiset käsidesit kuitenkin vaurioittavat helpommin virussuojan metallipintaa, hän lisää.

.– CovidSafe-
virussuoja
katkaisee pinnoilta tartuntaketjun..
.– Metallit muodostavat ikään kuin verkon viruksen ympärille, jolloin se tuhoutuu..