Tekniikka, käsityö ja kotimaisuus yhdistyvät Feelian ruokatehtaissa

Valmisruokia ja puolivalmisteita tekevä Feelia hyödyntää tuotannossa omaa, patentoitua autoklaavitekniikkaa. Se parantaa tuotteiden säilyvyyttä jääkaappilämpötiloissa, vähentää ruokahävikkiä ja pienentää tarvittavan varastotilan kokoa.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat: Feelia Oy

Pohjois-Pohjanmaalla Pyhännällä ja Keski-Pohjanmaalla Kokkolassa toimiva, vuonna 2007 perustettu Feelia Oy tarjoaa valmisruokatuotteita julkisen ja yksityisen sektorin ammattikeittiöille, kauppojen ruokapalvelupisteisiin sekä suoraan kuluttajille. Asiakkaita ovat muun muassa kunnat, hoivayhtiöt, ravintolat, kaupat, kahvilat ja kotitaloudet.

Feelia tuotevalikoima sisältää suomalaiseen makuun suunniteltuja, kotiruokatyylisiä tuotteita, kuten erilaisia keittoja, kiusauksia, laatikkoja, kastikkeita, patoja, puuroja sekä liemipohjia, juureksia ja perunatuotteita. Tuotteet ovat valmiita tarjoiltavaksi ilman pitkää kypsentämistä. Ne vaativat yleensä vain nopean lämmityksen hellalla, uunissa tai mikrossa.

– Olennaisin asia ja koko toimintamme perusta on tuotannossamme käytettävä autoklaavitekniikkaa, jonka hyödyntämiseen meillä on patentti. Autoklaavitekniikan käyttö parantaa merkittävästi ruokien säilyvyyttä jääkaappilämpötiloissa. Kaikki tämä vähentää ruokahävikkiä sekä ruoan valmistuksessa vaadittavaa aikaa, investointeja, kustannuksia ja työvoiman tarvetta, sanoo Feelia Oy:n myyntipäällikkö Jere Ojala .

– Autoklaavitekniikan hyödyntämisen tehtaamme tarpeisiin loi nyt jo eläkkeellä oleva tuotekehityspäällikkö Raimo Liukko, joka oli käyttänyt autoklaavitekniikkaa aikaisemmissa töissään elintarviketehtaiden tuotekehityspäällikkönä, Ojala kertoo

Autoklaavi on kannella, ilmatiiviisti suljettava paineastia, jossa ruoka-aineita kuumennetaan höyryllä. Höyryautoklaavin toiminta perustuu korkeaan lämpötilaan, riittävään käsittelyaikaan, ylipaineeseen sekä kylläiseen vesihöyryyn.

Kypsentäessään perunoita autoklaavitekniikalla Liukko oli alkanut pohtia, että mitähän kaikkea autoklaavilla saisi aikaiseksi. Kotiseudulta Pyhännältä löytyi ajatusten ja ideoiden jakajaksi Mikko Tahkola. He pistivät osaamisensa ja innostuksensa yhteen ja perustivat Feelia Oy:n 2007. Autoklaavitekniikalla valmistetut Feelian konsentraattikeitot saivat patentin lokakuussa 2012.

Alkuaikoina Feelia työllisti kolme työntekijää, nyt reilut 60. Vuonna 2019 Feelia Oy:n liikevaihto oli noin- miljoonaa euroa ja liikevoiton osuus liikevaihdosta 12,4 prosenttia. Yrityksen ruokatehtaat ovat Pyhännällä ja Kokkolassa.

– Maaliskuussa 2021 Pyhännälle valmistuvan uusien tuotanto- ja varastotilojen myötä tehtaan tilat kasvavat 8000 neliöön. Uutta tuotantotilaa rakentuu viitisentuhatta neliötä. Tämän uusimman investoinnin myötä Feelialla on valmius tuottaa 300 000 ateriaa päivässä, Ojala kertoo.

Alkuvuodesta 2020 lähtien Feelia Oy on ollut pörssiyhtiö Fodelian tytäryhtiö. Feelian omistajissa on valtaosin yrityksen työntekijöitä.

Vuonna 2017 Feelia avasi kotitalouksille suunnatun verkkoruokakaupan, josta saa tilata kotiin esimerkiksi keittoja, kiusauksia, laatikoita ja kastikkeita.

– Koronan myötä verkkoruokakauppamme myynti kasvoi jopa 500 prosenttia. Kasvu oli voimakkaina viime kevättalvella koronarajoitusten ollessa tiukimmillaan, sittemmin kasvu on tasaantunut, Ojala toteaa.

Feelian ruokatehtailla hyödynnetään vahvasti automaatiota, robotit tekevät monet työvaiheet vallankin pakkaamoissa.

– Käsityö on meillä kuitenkin kunniassa, vaikka automaatio liikuttaa koneita, niin ihmiset valvovat työn vaiheita.

Feelian perusarvona on valmistaa suomalaiseen makuun sopivaa, lisäaineetonta kotiruokaa suomalaisista aineksista.

– Yli 80 prosenttia käyttämistämme raaka-aineista on kotimaisia. Suosimalla suomalaisia raaka-aineita pysyy hiilijalanjälki pienenä, kun raaka-aineita ei tarvitse kuljettaa pitkiä matkoja, Ojala korostaa.

Esimerkiksi naudan, possun ja broilerin lihan Feelia ostaa Atrialta. Perunat, sipulit ja juurekset kasvavat Pyhännän seudulla sopimusviljelijöiden pelloilla.

Feelian keitoista yksi suosituin on lohikeitto, siihen, samoin kuin lohikiusaukseen lohi tulee Norjasta.

Feelian ruokatehtaat saavat energiansa biokaasusta. Jäähdytysvesi kierrätetään tehtailla sisäisen vedenkiertojärjestelmän kautta uudelleen käyttöön.

– Toiminnanohjausjärjestelmän avulla suunnittelemme tuotannon siten, että hävikkiä syntyy mahdollisimman vähän. Reseptiikkamme on suunniteltu tarkasti. Jokaiseen valmistamaamme ruokaan tulee juuri tietyt määrät raaka-aineita ja mausteita. Ketteränä toimijana emme tee suuria määriä varastoon, kokonaisuudessaan varaston kierto on meillä alle 21 päivää. Tehtaillamme myös sivuvirtojen syntyminen on minimoitu, emme esimerkiksi kuori itse perunoita, vaan käytämme valmiiksi kuorittua perunaa, myyntipäällikkö Jere Ojala kertoo. Hänen omat suosikkinsa Feelia-tuoteperheen valikoimissa ovat linssikeitto sekä lihajalosteista ylikypsä porsaan potka ja Chorizo-makkara.

.– Asiakkaitamme ovat esimerkiksi kunnat, hoivayhtiöt, ravintolat, kaupat ja kahvilat sekä kotitaloudet..
.– Yli 80 prosenttia käyttämistämme raaka-aineista on kotimaisia..