Dubaissa taivaisiin kurkottavia pilvenpiirtäjiä, turkoosia merta ja kultaista hiekkaa

Arabiemiirikuntien mahtavimman sheikkikunnan myymälöissä kulta kimaltaa kilpaa lähes pilvettömältä taivaalta paistavan auringon kanssa. Arabikulttuuri, beduiiniperinteet ja islamilainen arkkitehtuuri elävät rintarinnan hienojen ravintoloiden, erinomaisten kauppojen ja luksushotellien kanssa. Dubai on mystinen vastakohtaisuuksien maa.

Teksti ja kuvat: Tarja Lehtola

Vuonna 1966 Dubaista löydettiin öljyä. Pilvenpiirtäjiä alkoi kohota aavikon hiekasta ja kamelit vaihtuivat loistoautoihin. Kuin muistutuksena menneistä vuosikymmenistä kaupungista löytyvät edelleen mauste- ja kangassoukit, joissa arabialainen elämänmeno elää aidoimmillaan. Historia ja nykyaika lyövät sulassa sovussa kättä toistensa kanssa. Dubaissa on tehty lukemattomia ihmeitä ilman taikalamppua.

Nykyinen Dubai on aluetta vuodesta 1833 hallinneen Al Maktoum -suvun visio. Sheikki Rashid Bin Saeed Al Maktoum aloitti Dubain muuttamisen kosmopoliitiksi suurkaupungiksi. Vuodesta 2006 Dubaita on hallinnut sheikki Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, joka on myös Arabiemiirikuntien pääministeri. Dubaissa ei ole lehdistönvapautta, joten sheikkiä ja muuta hallintoa ei kritisoida julkisesti. Mediassa sheikki on täydellinen ja häntä kunnioittavat lähes kaikki. Sheikistä huokuu sisäinen voima ja arvovalta. Hallitsijasta löytyy myös herkkä puoli, sillä hänet tunnetaan myös runoilijana.

On lähes lottovoitto syntyä Dubaihin rekisteröidyksi Emiraattien kansalaiseksi. Koulutus ja terveydenhoito ovat maksuttomia, veroja ei makseta, asuminen ja siihen liittyvät kulutkin ovat osittain ilmaisia. Turistikin tuntee olevansa Dubaissa hyvissä käsissä. Aurinko on melkein varmaa, joten lämpöä riittää, shoppailumahdollisuudet ovat loputtomat, hiekkarannat upeita, kaikkialla on siistiä, turvallista ja helppoa.

Dubai herättää kuitenkin myös ristiriitaisia tunteita. Mielessä kolkuttavat esimerkiksi Dubain huomiotta jättämät ihmisoikeuskysymykset. Kaupunki on punnerrettu nykyiseen loistoonsa vierastyöläisten voimin, eivätkä heidän palkkansa päätä huimaa.

Maailman korkeimmassa rakennuksessa huimaa siitäkin edestä. Burj Khalifa ibn Zayid, aikaisemmin Burj Dubai, 828 metriä korkea rakennus avattiin tammikuussa 2010. Tornin piirustukset pidettiin pitkään tiukasti salassa, jotta mikään muu maa ei rakentaisi korkeampaa.

Dubaissa rakastetaan superlatiiveja. Kaupunkiin on rakennettu tällä vuosituhannella jo useita ihmeitä. On maailman loistelian hotelli, maailman suurimmat tekosaaret ja maailman hienoin sisälaskettelukeskus. Dubai on arkkitehtien unelmien temmellyskenttä, mielikuvitusta saa käyttää, eikä rakennuslupia tarvita. Kuten arvata saattaa, myös golfkentät kuuluvat maailman parhaimpiin, ja palvelu niissä on huippuluokkaa.

Valtavat ostoskeskukset ovat näkemisen arvoisia jo arkkitehtuurinsa vuoksi. Ostoskeskus Wafi Mall muistuttaa pyramidia ja Mercato Mall on tehty italialaistyyliin. Ibn Battuta Mall on nimetty 1300-luvulla eläneen tutkimusmatkailijan Ibn Battutan mukaan, ja se on jaettu kuuteen eri osaan teemoittain. Purjeenmuotoista Burj Al Arabia kutsutaan seitsemän tähden hotelliksi. Virallisesti sellaista hotelliluokitusta ei ole tietysti olemassakaan, mutta upeiden näköalojen lisäksi Burj Al Arabin huoneistoissa on muun muassa 12 tyynyn ”tyynymenyy”, josta voi valita mieleisensä päänalusen.

Hotellin alakerran suihkulähteessä vesi tanssii arabialaisten taputustanssien rytmiin, aulan akvaariota käyvät puhdistamassa sukeltajat. Sviiteistä löytyvät oman elokuvateatterin lisäksi myös ainakin tarinoiden mukaan jopa Kainuun ja Pohjolan Sanomat.

Dubai on vastakohtaisuuksien valtakunta, peräti 80 prosenttia Dubain noin kahdesta miljoonasta asukkaasta on ulkomaalaisia, etenkin intialaisia, pakistanilaisia ja bangladeshilaisia työläisiä. Vastakohtia on muitakin: 97 prosenttia pinta-alasta on autiomaata, ja noin 85 prosenttia väestöstä asuu tiiviisti rakennetuissa kaupungeissa.

Dubai on kaupunki, jonka elämä ei hiljene yölläkään, mutta jossa voi silti kokea olonsa turvalliseksi. Ainoastaan liikenne saattaa olla välillä pelottava, sillä paikallisliikenne on lapsenkengissä. Helpotusta ruuhkiin ja ilmansaasteisiin saatiin metrosta. Siitä rakennettiin tietenkin maailman hienoin. Kehityksen vauhti on niin huima, että Dubaista on vaikea saada ajantasaista tietoa. Rakentaminen on niin kuumeista, että yli neljännes maailman nostokurjista on ainakin ajoittain Dubaissa. Taantuma näkyy kuitenkin myös ihmemaassa. Rakennushankkeita on pantu jäihin yleisen maailmantilanteen vuoksi.

Toisin kuin naapurimaillaan Dubailla on rajalliset öljyvarat. Niiden arvioidaan loppuvan lähivuosien aikana, joten Emiraateissa rakennetaan kuumeisesti kaiken maailman ihmeitä houkuttelemaan turisteja ympäri maailmaa. Turismin kasvu onkin huikeassa vauhdissa. Tekeillä on maailman suurin huvipuisto Dubailand. Maailman suurin ostoskeskus on 50 jalkapallokentän kokoinen. Hurjalta kuulostaa uusin visio alueesta, johon rakennetaan kaikki maailman merkittävimmät nähtävyydet luonnollisessa koossa Eiffelin-tornista alkaen.

Kuten rakkaalla lapsella myös Dubailla monta nimeä, joista se tunnetaan. Se on taivaisiin kurkottavien pilvenpiirtäjien, ylellisten kultakatujen ja automerkkien, valtavien ostosmahdollisuuksien mekka. Mutta se on myös imaamin rukouskutsun kuulleiden, moskeijaan rientävien arabiasuisten miesten ja mustiin hunnutettujen naisten asuttama ihmeellinen hiekkaerämaa.

Tuhannen ja yhden yön tarinoiden lampun henki rakensi upean palatsin yhdessä yössä. Dubaissa ahkerat rakennusmiehet ovat viime vuosikymmeninä sytyttäneet elämän mitä uskomattomimpiin rakennuksiin. Dubai on erikoinen yhdistelmä Amerikkaa ja Arabiaa. Aladdinin tarinoissa rosvopäällikkö etsi aarteiden aarretta, ”Midaksen kättä”, joka muuttaa kaiken kullaksi. Vaikuttaa siltä, että se on nykyisin Al Maktoum suvun hallitsijoiden hallussa. Dubaissa kaikki on kultaa, mikä kiiltää.

”Dubailla on rajalliset öljyvarat. Niiden arvioidaan loppuvan lähivuosien aikana.”
”Dubaissa ei ole lehdistönvapautta, joten sheikkiä ja muuta hallintoa ei kritisoida julkisesti.”

MIKÄ?

MIKÄ?

Dubai

- koostuu seitsemästä emiirikunnasta

- suurin kaupunki Dubai, pääkaupunki Abu Dhabi

- rajanaapurimaat Qatar, Oman ja Saudi-Arabia

- asukkaita noin neljä miljoonaa

- valuutta dirhami, 10 dirhamia = noin 2,5 euroa

- asukkaita noin 1,1 miljoonaa, josta paikallisväestöä 20 prosenttia

- uskontona paikallisväestöllä islam

- kielet arabia ja englanti

- aikaero: talviaikana +2 t