Teksti ja kuva Ari Stenius

Kesäheila. Niin kesä, aurinko ja Kesäheila – siinä on oululaisen paras juttu, ainakin jos kuuntelee ravintola- ja projektipäällikkö Sami Taimelan hyväntuulista jutustelua. Juhannuksen jälkeen Kauppurienkadulle Ouluun ensi kertaa ilmestynyt Kesäheila ei ollut liian kallis eikä vaatinut pelkkää luksusta.

- Ei, tämä Kesäheila arvostaa kierrätystä. Purun ja remontin aikana kierrätettiin nykyiseen tarpeeseen kaikki seinämateriaalit ruuveja myöten, sanoo Sami, joka hääri timpurinakin entisen puhelinmyymälän ehostaessa itseään Kesäheilaksi.

- Markkinoilla oli tilaus tällaiselle paikalle. Palaute on ollut hyvää ja lyhytaikaiselle pistäytymispaikalle on riittänyt kävijöitä. Kesäkuun lopulla avattiin ja loppukesästä luukku pannaan kiinni, sanoo Taimela.

Vuodesta 1991 ravintola-alalla työskennellyt Taimela viittaa luukulla entistä ikkunaa, johon tehtiin ulkomyyntipiste. - Elämänluukku, kuten idearyhmän Ari Laakkonen sanoo, naurahtaa Taimela. Idearyhmään kuuluivat Oluthuone Leskisen ja Kaarleholvin Ari Flinck, Laakkonen ja Mika Jacklin sekä Taimela.

Kesäheilan edustalla Kauppurienkadulla on Oulun pisin terassi, 43 metriä. Kun tehtiin ikkunasta myyntiluukku, niin ei tarvittu tiskiä ulos viemään tilaa. Se olisi ollut muutenkin hankala siirrellä edestakaisin, sanoo Taimela.

Ainoastaan kesäkuukausina auki oleva ravintola on ollut tiimillä pitkään suunnitteilla ja hyvän paikan löydyttyä hihat käärittiin nopeasti.

- Kun tilat löytyivät kaupungin parhaalta paikalta, niin alkoi tapahtua. Juha Mikkonen suunnitteli tilat, minä purin seiniä ja kasasin tiskiä yleismies Jantusena, kertoo Sami parin kolmen viikon puuha-ajasta.

Kesäravintolan ajatuksena oli matalan kynnyksen olopaikka, jonne on helppo päivisinkin piipahtaa.

- Tämä on aika lailla sitä mitä haettiin. Rento rantabaari ilman rantaa pohjoisen auringon alla, hymyilee Sami.

- Naiset ovat löytäneet paikan hyvin, kuten uskoimme ja toivoimmekin. Päivisin vaihtuvuus on isoa, myöhemmin illalla tulevat viipyvät pitempään, tietää Taimela.

Kesäheila sulkee ovensa ja luukkunsa elokuun lopussa.

- Niin, sitähän se kesäheilan kanssa on, väliaikaista hauskanpitoa naisille ja miehille, hymyilee Sami Taimela.

- Hyvää ja sosiaalista seuraa arvostavaa Kesäheilaa kannattaa tulla katsomaan vielä kun ehtii, rohkaisee Taimela elokuun kulkijoita.

Ja niin, mitenkä on aukioloaikojen kanssa?

- Säiden mukaan, aurinkopäivinä avataan puoliltapäivin ja muuten kello 15. Myöhään yöhön ollaan auki, lupaa Taimela.

Kesäheilassa on tiskijukka neljänä iltana viikossa ja ravintolassa on myös musiikillisia teemailtoja.

Asiakaspaikkoja on sekä sisällä että ulkona sadalle ja juomien hinnat ovat kohdallaan.

- Saatiin tehtyä remontti edullisesti, ja kun kulut ja vuokrat ovat kohtuullisia, niin päätimme siirtää hyödyn asiakkaille. Lähes joka juoma on viisi euroa, sanoo Taimela ja uskoo Kesäheilan löytyvän Oulusta tulevinakin kesinä.

- Kesäheilan kysyntä on aina kova, lupailee Taimela, joka aloitti elokuussa ravintolatoimen päällikkönä Scandic Oulussa.