Knaus Sky Wave 700 MX:

Matkailuautovalmistajien kilpailu kovenee sitä mukaa, kun ajat kovenevat. Knaus iski alkutalvesta pöytään Euroopan laajuisen kampanjan, jossa tarjotaan puoli-integroitua nostovuoteella varustettua Sky Wave –mallistoa huimalla tarjouspaketilla.

Teksti ja kuvat: Vesa Riihinen

Saksalainen Knaus-Tabbert –konserni on tullut Suomenkin markkinoille viime vuoden aikana kovalla kohinalla. Kun mukaan lasketaan Knausin, Weinsbergin ja Tabbertin matkailuajoneuvot, rekisteröintimäärä nousi huimasti. Kun vuonna 2012 kilpiin meni yhteensä vain 24 yksikköä, viime vuonna lukema yli nelinkertaistui 113:een.

Alkuvuoden aikana konserni heitti vettä kiukaalle ja teki useita Euroopan laajuisia tarjouspaketteja. Niistä kattavin koskee Knausin kolmea nostovuoteella varustettua Sky Wave –mallia. Tuhannen euron lisäpanostuksella saa hieman yli 13 000 euron varustuksen. Irvileuka saattaa tietysti ajatella, että ainakin puolet varusteista on turhia, mutta kun listaa tutkailee tarkemmin, juurikaan turhaa siitä on vaikea löytää. Tarjouskampanja koskee kolmea erilaista Sky Wave-mallia. Näistä 650 MF on pohjaratkaisultaan varustettu ranskalaisella parivuoteella, 700 MEG erillisvuoteilla ja koeajettu 700 MX saarekevuoteella ja erillisellä suihku- ja wc-rakenteella.

Sky Wave 700 MX on myös malleista ainoa, jossa on AL-KO:n AMC-alusta. Akseliväliä on rakenteen vuoksi pidennetty huimasti, se on venytetty AL-KO:n maksimimittaan, 4700 millimetriin. On toki autollakin mittaa; lähes 7,5 metriä.

Pitkän akselivälin haittana on lievä kankeus, vaikka siihen tottuu nopeasti. Maantiellä auto kulkee kuin juna raiteillaan. Tästä syystä se sopii hyvin pitkien moottoritiereissujen juhdaksi.

Kun autoa lähtee takaosan makuuhuoneesta tutkimaan, huomio kiinnittyy yhtenäiseen tilaan. Makuuhuoneessa on saarekevuoteen molemmin puolin korkeat kulmakaapit sekä 230 voltin pistokkeet. Vuoteen päädyssä on rulo-ovella varustettu säilytystila. Vuode ei ole kovin korkealla, matkaa kattoon jää 114 senttiä. Patjan leveys on päädyssä 140 senttiä, mutta se kapenee jalkopäähän varsin jyrkästi.

Suihku ja vessa on rakennettu erikseen. Vapaata suihkuttelutilaa on parhaimmillaan 70x70 senttiä. Makuuhuone ja saniteettitilat muodostavat oman kokonaisuutensa, jonka voi sulkea verholla. Liukuovi olisi paremmin tilaa jakava vaihtoehto.

Keittiö oli auton suurin yllätys. Se on rakennettu lievästi L-muotoon. Erityisen hyvä ratkaisu on rivimuotoon rakennettu liesi, joka antaa tilaa keittiötason etupuolelle. Valaistus on toteutettu pitkällä led-valolla, jonka suuntausta voi säätää.

Vasemmalla on kapea apteekkarin kaappi, keskellä normaalin levyiset kaapit ja oikealla, tiskialtaan alla syvä kaappi. Näitä yhdistää tukeva metalliverkkorakenne.

Keittiötason leveys on 110 senttiä ja syvyys parhaimmillaan 96 senttiä. Varustepakettiin kuuluu 190-litrainen jääkaappi pakastinosalla. Aivan täydellinen keittiö ei kuitenkaan ole, sillä keskialueen valaistus on heikko.

KATTOVUODE on helppokäyttöinen, mutta hyvin tyypillinen lajissaan. Istuinosan niskatuet otetaan sivuun ja vuode napsahtaa napakasti paikalleen. Vuoteen mitat ovat pituuden osalta kohdallaan, hieman yli kaksi metriä. Leveys on 123/110 senttiä. Jalkopään kaventuminen on tyypillistä, onneksi se on toteutettu Knausissa siten, että asuintilan ovesta on mahdollisuus juuri ja juuri kulkea ulos suorana.

Valoja vuoteessa on melkeinpä liikaa, kaikkiaan viisi, joista kaksi lukuvaloja. 230 voltin pistoke on sijoitettu kätevästi keittiön yläkaapin päätyyn.

Pienten tavaroiden säilytykseen on rakennettu erilliset tilat vuoteen molempiin päihin katon rajaan. Ruokailemaan mahtuu helposti kuusi henkilöä. Pöydän lisäosan kääntämällä saa lisää pinta-alaa. Istuinryhmästä voi muodostaa viidennen vuoteen.

Sky Wavessa on paljon erilaisia varustepaketteja. Fiat-paketti pitää sisällään tutut ohjaamoon liittyvät varusteet, kuten airbagit, ilmastoinnin, vakionopeuden säätimen ja kuljettajan pätevän apuvälineen ESP-ajovakauden hallinnan.

Sky Wave –paketti kattaa hyönteisverkko-oven, kääntyvät etuistuimet istuinryhmän tekstiileillä, pimennysverhot ohjaamoon sekä korin värisen etupuskurin.

Mediapaketissa on radio-cd-dvd-soitin, johon on integroitu sekä navigaattori että peruutuskamera.

Knaus Sky Wave 700 MX on hyvin yleiskäyttöinen matkailuauto. Siinä on kelpotilat niin pariskunnalle kuin nelihenkiselle perheelle. Nukkumatilaa on helppo maksimoida, sillä viides vuode mahdollistaa sen, että nosto- ja alavuoteissa voi nukkua tilavasti yksin.

Artikkeli on julkaistu Camper-lehden numerossa 2.14.

”Erityisen hyvä ratkaisu on keittiön rivimuotoon rakennettu liesi.”

TEKNIIKKA

Alusta: Fiat Ducato, AL-KO AMC-matalalattia-alusta Moottori: 2,3-litrainen Multijet, 130 hv Pituus/leveys/korkeus: 7 470/2 320/2 800 mm Akseliväli: 4 700 mm Rakenteiden vahvuudet, seinä/katto, lattia: 33/33/40 mm Kokonaismassa: 3 500 kg Massa tyhjänä: 2 880 kg Massa ajokunnossa: 3 060 kg Kantavuus: 620 kg Hinta: alkaen 70 890 € (115 hv moottori) Koeajetun auton hinta: 71 890 € Lisävarusteet: kampanjapaketti 1 000 € (sis. Fiat-paketti, Sky Wave-paketti, mediapaketti, 130 hv moottori, alumiinivanteet, kolmen polkupyörän teline, markiisi, led-päiväajovalot, kattoikkuna ohjaamon yläpuolella, yhden hengen lisävuode istuinryhmästä, 190 litran jääkaappi, Truma Combi 6E Combi 6:n sijaan, lattialämmitys ja tv-teline) Myynti: Knaus-edustajat ympäri Suomen, esimerkiksi: ProCaravan, Ylivieska, Arctic MotorCaravan, Keminmaa, Lomapalvelu, Nummela ja Cartrade, Nokia.