Uusi ilme perheen ajanviettopaikkaan

Keittiön uusiminen on yksi kodin vaativimmista remonteista. Keittiökalusteet vaihdetaan keskimäärin 10–25 vuoden välein, joten ihan hätiköiden ei keittiökalustekaupoille kannata lähteä. Ammattilaisilta saa tukea ja opastusta valintoihin.

Teksti ja kuvat: Soili Kaivosoja

Television sisustusohjelmat, asuntomessut tai vaikkapa ystäväperheen keittiöremontti ovat usein impulssina oman keittiön uudistamiseen.

– Keittiökalustekaupoille tullaan yleensä yhdessä ja päätökset tehdään perheenä, kertoo kalustekauppaa lähes koko ikänsä tehnyt Hannu Mäkelä HM-keittiöstä.

Mäkelä on huomannut tosin myös sen, että se kuka työskentelee enemmän keittiössä, on yleensä myös aktiivisempi osapuoli päätöksenteoissa.

Keittiöt eivät ole nykyisin enää vain erillisiä ruuanlaittotiloja, vaan ne ovat koko perheen yhteisiä ajanviettopaikkoja, jotka ovat usein vielä yhtenäistä tilaa olo- ja ruokahuoneen kanssa. Se lisää myös haasteita keittiösuunnitteluun.

– Kun asiakas tulee meille ensimmäistä kertaa, kysymme tarkkaan, minkälaisessa käytössä kodin keittiö on. Toiset tekevät paljon ruokaa, mutta toisille riittää, että keittiössä voi lämmittää valmisruokia. Se määrittelee pitkälti myös keittiön tarpeet, Mäkelä kertoo.

Seuraavaksi onkin ovimallien, tasojen, välitilaratkaisuiden ja vetimien valinta. Laajoista mallistoista löytyy jokaisen silmälle ja kädelle sopivat materiaalit.

– Valkoinen pitää pintansa keittiökalusteiden suosikkivärinä edelleen. Valkoisestakin löytyy eri sävyjä niin mattana kuin kiiltävinäkin. Uutena tulokkaana nanopintaiset ovet ja tasot ovat tekemässä vahvaa tuloaan. Ne ovat miellyttävän tuntuisia, helpot pitää puhtaina ja kestävät hyvin kulutusta. Sen lisäksi uusimmat materiaalit ovat käsitelty niin, että ne ovat antibakteerisia.

Uusissa mikrolaminaattiovissa tulevat puusyyt esiin, jolloin pinta on elävän näköinen.

– Tasoissa käytetään edelleen eniten laminaattia, mutta myös kivellä ja puulla on aina ostajansa.

Välitilalaattojen rinnalle on noussut jo muutamia vuosia sitten eri kuosiset välitilalaminaatit.

– Nykyisin suositaan myös lasia, jonka alle voi asentaa esimerkiksi tapetin. Tai teettää vaikkapa omasta valokuvasta persoonallisen välitilaelementin.

HM-keittiö tarjoaa kaapistot sekä ovet 30 senttimetristä 1 200 senttimetriin kymmenen senttimetrin jaoilla nopeilla toimitusajoilla, jopa alle viikossa.

– Erikoismittaiset ovet ja kaapistot tehdään mittatilaustyönä, jolloin toimitusaika on luonnollisesti pitempi.

HM-keittiöstä tullaan hakemaan usein ainoastaan uusia ovia, jolloin Hannu Mäkelä kehottaa harkitsemaan myös kaappien vaihtoa uusiin.

– Mikäli alkuperäiset kalusteet ovat vanhoja, on ne usein järkevää päivittää samalla vastaamaan nykyaikaa. Samalla saa myös uudet saranat sekä nykyaikaiset, hyvin liukuvat ja hidastetut laatikostot.

HM-keittiöstä saa ostettua niin pienet varaosat rikkinäisten tilalle kuin mökki-, toimisto- tai taukotilakeittiöt mittatilauksena.

– Toimitamme keittiöitä kaikkien tarpeisiin. Suurin kohteemme on ollut 77 asunnon kerrostalokohde.

Keittiöt toimitetaan asiakkaalle hänen toivomallaan tavalla, osina, koottuina kaappeina, asennettuna tai avaimet käteen -periaatteella. Jälkimmäiseen kuuluu vanhan keittiön purku, mahdolliset maalaus- ja tapetointityöt tai lattian uusiminen ja asennukset.

– Sähkö- ja putkityöt sekä muut alihankintatyöt saa tilattua kauttamme laajalta yhteistyöverkostoltamme.

Kartoituskäynnin yhteydessä suunnitellaan projektille myös tarkka aikataulunsa.

– Yleensä lähdemme liikkeelle siitä, milloin keittiö on oltava valmis esimerkiksi juhlia varten. Siitä pystymme laskemaan, milloin suunnitelman on oltava valmis, milloin tehdään tarkastusmittaukset asiakkaan luona ja minkälainen on asennusaikataulu.

Keittiöremontin yhteydessä uusitaan useimmiten myös kodinkoneet.

– Jääkaapit ja pakastimet on helppo vaihtaa myös jälkikäteen, jos entiset ovat vielä toimivat. Yleensä astianpesukone, erillisuuni sekä liesitaso kannattaa vaihtaa kalusteiden yhteydessä, sillä niiden asentaminen erikseen on kalliimpaa ja voi vaatia myös taso- tai kalustemuutoksia, Hannu Mäkelä neuvoo.

Asiakas saa aina suunnitelmasta kolmeulotteiset piirustukset, joissa oman keittiönsä näkee havainnollisesti.

Whirlpoolin kodinkoneet tulevat asiakkaalle suoraan maahantuojalta, jolloin hinnat ovat kilpailukykyiset.

– Myös muut pääyhteistyökumppanimme ovat tuttuja ja luotettavia, kuten Stala ja Oras. Kalusteet tulevat Lapinjärveltä jo lähes 60 vuotta maahantuontiin ja tukkukauppaan erikoistuneelta Carlo Casagrande -perheyritykseltä.

Kaikissa kodinkonemalleissa on energiatehokkuus luokka yleensä A+ tai A++.

– Esimerkiksi astianpesukoneissa asiakkaat hakevat pesutehoa sekä äänentasoa, jolla on merkitystä, mikäli astianpesukone on yhtenäisessä tilassa oleskelun kanssa. Käyttöominaisuudet ratkaisevat useimmiten valinnan, Mäkelä tietää.

Keittiösuunnittelussa kannattaa huomioida myös muutamia tärkeitä asioita.

– Keittiön kolmio on kylmä, vesi, kuuma. Ne tulisi sijaita oikealla etäisyydellä toisistaan. Tosin pienissä keittiöissä se ei ole aina mahdollista, mutta nykyisten kodinkoneiden energialuokat ovat tulleet jo niin hyviksi, että laitteet voi asentaa huoletta myös kohtuullisen lähelle toisiaan.

Jääkaapin viereen kannattaa aina varata ostoskasseja varten laskutilaa, josta ne on helppo ja nopea purkaa jääkaappiin. Astianpesukone on hyvä nostaa ylös käyttökorkeudelle, mikäli keittiöön jää riittävästi laskutilaa.

– Astianpesukonetta käytetään paljon, joten se on mukava olla ylempänä. Mikro nostetaan yleensä myös kaapistoon, pois laskutilalta.

Laskutilaa tarvitaan myös liesitason molemmin puolin.

– Nykyisin näkee myös ratkaisuja, jossa kaikki kodinkoneet on sijoitettu yhdeksi isoksi kodinkoneseinäksi.

Tuotelaatu on yleensä se, mistä puhutaan eniten.

– Se meillä on kunnossa. Hinta/laatu -suhteen on oltava myös kunnossa. Meille laatu on lisäksi hymy ovella, jolla otamme asiakkaan vastaan sekä aikataulusta kiinnipitäminen. Asiakkaan on saatava, mitä on sovittu ja silloin, kun on sovittu.

Mäkelä korostaa, että myös asennuksen laatu sekä luotettavuus ovat asiakkaan kannalta tärkeitä.

– Jokainen toimituksemme kun tapahtuu jonkun kotona, Hannu Mäkelä korostaa.

– Keittiöissä käytetään nykyisin myös rohkeasti tapettipintoja.

Mikä?

HM-keittiö

HM-keittiö on vuonna 2005 perustettu Lahden Renkomäessä toimiva keittiökalustemyymälä. Omistaja Hannu Mäkelän voi sanoa syntyneen purujen keskelle, sillä hän on toiminut koko ikänsä kalustealalla.

Kauppiaan lisäksi myymälässä työskentelee kolme kalustemyyjää sekä kesällä aloittanut työharjoittelija.