Idea syntyi, kun maustekaapin sisältöä lenteli jauhelihakeittoon

Oululaisen Kari Erhon valitessa jauhelihakeittomausteita maustepussit putosivat maustekaapista sikin sokin liedelle ja keittoon. Näin ei voi jatkua, Erho ajatteli ja päätti kehittää asiaan ratkaisun. Patentoitu Keep it easy -säilytysteline syntyi keväällä 2015.

Teksti Reetta AholaKuvat Keep it easy

Kuljetusalalla myyntityössä työskentelevä oululainen Kari Erho , 59, loukkasi syyskuussa 2014 jalkansa työmatkalla. Kipsi oli kuusi viikkoa, käveleminen onnistui ainoastaan kyynärsauvojen avulla.

– Sairaslomalla ollessani vastasin päivisin itse ruokahuollostani, koska vaimoni on päivät töissä.

Yhtenä päivänä Erho keitti jauhelihakeittoa ja alkoi maustaa keittoa.

– Niin kuin varmaan monella muullakin, niin meilläkin maustekaapissa osa mausteista on pusseissa ja osa purkeissa. Valitessani jauhelihakeittoon sopivia mausteita, niin siinä samassa iso määrä pusseja putosi sikin sokin liedelle ja keittoon. Tuolloin ajattelin, että täytyy olla jokin tapa säilyttää maustepussit järkevästi.

Erhon mielessä alkoi kehittyä teline, jossa uudelleensuljettavat maustepussit voisi säilyttää siten, että ne roikkuvat siistissä rivissä telineessä.

– Uudelleensuljettavissa pusseissa voi toki säilyttää tässä telineessä muitakin pientavaroita, kuten ompelu-, askartelu- ja kalastustarvikkeita. Kun pientavarat roikkuvat läpinäkyvissä pusseissa telineessä siistissä rivissä, on helppo nähdä, mitä missäkin on.

Erho uskoo, että mausterintamalla moni suosii heidän perheensä tavoin maustepusseja.

– Kun maustepussin sisällön kaataa purkkiin, niin silloin ei enää tiedä mausteen viimeistä käyttöpäivää. Tämän vuoksi me suosimme maustepusseja.

Erho haki alumiinia rautakaupasta ja sahasi saunajakkaran päällä ensimmäisen koeversion säilytystelineeksi. Saatuaan telineen valmiiksi hän kiinnitti sen maustekaapin oveen ja näytti keksintöään vaimolleen, ja kysyi, olisiko toimiva. Vaimon mielestä oli.

Erho teki tarkat piirustukset vävynsä avustuksella ja monia koemalleja sekä haki Patentti- ja rekisterihallitukselta (PRH) hyödyllisyysmallia eli ns. pikku patentin tuotteelleen. PRH myönsi hyödyllisyysmallin tänä keväänä, kesällä ensimmäiset Keep it easy - säilytystelineet valmistuivat markkinoille. Kotimainen Kajeri Oy vastaa tuotteen suunnitelusta ja valmistamisesta. Tähän mennessä säilytystelineitä on valmistunut muutama tuhat. Materiaalina on harmaaksi pulverimaalattu alumiini.

Keep it easy säilytystelineitä on myynnissä Kärkkäisen tavarataloissa ja nettikaupassa sekä tukkumyyntinä Kajeri Oy:n kautta.

Tuotteen nimi Keep it easy viittaa helppoon säilyttämiseen. Englanninkielinen nimi on valittu siksi, että Erho suunnittelee sen saamista myös kansainvälisille markkinoille. Samoin hän suunnittelee patentin hakemista telineelle myös muihin maihin.

Ensimmäisissä Keep it easyn raakilemalleissa telineen piikit, johon pussit laittaan roikkumaan, olivat suorassa.

– Sitten laitoin ne vinoon, ja näin toimien Keep it easy soveltuu myös nykyaikaisiin maustekaappeihin, eli tuote soveltuu siis kaikenlaisiin maustekaappeihin, Erho kertoo.

Keep it easy kiinnitetään ruuveilla kaapinoveen, maustehyllyyn tai seinään. Kiinnitysruuvit ovat myyntipakkauksessa mukana. Tuotteen kiinnitysosan leveys on 33,5 cm, kokonaisleveys on 39 cm ja syvyys 7 cm. Keep it easy soveltuu sekä vasen- että oikeakätisille. Keksinnöstään Erho on saanut runsaasti tyytyväistä käyttäjäpalautetta.

– Lahjaksi tai tuliaiseksi Keep it easy sopii myös erinomaisesti, suosittelee Erho.

”Kun pientavarat roikkuvat läpinäkyvissä pusseissa telineessä siistissä rivissä, on helppo nähdä, mitä missäkin on.”