Kiekkomaailman vanha totuus voittamisesta:

Suomalaisen jääkiekkokauden 2015–16 pääsarjan Liigan runkosarja päättyi viime viikolla.

Teksti: Ari Stenius

Helsingin IFK teki seurahistoriaansa voittamalla ensi kertaa runkosarjan, mutta punaisten luolassa ei vielä liikoja tuuletella.

– Tavoitteemme on voittaa mestaruus. Runkosarjan voitto on hyvä suoritus, mutta välitavoite, on IFK:n päävalmentaja Antti Törmänen todennut useampaan otteeseen runkosarjan loppusuoralla.

Liigan perustamiskaudesta 1975–76 asti IFK on ollut yksi isoista ja pääkaupunkilaisten maali on ollut joka kausi mestaruus. IFK jäi Liigassa alkuvuosina kerran ulos neljän joukkueen playoffeista, jonka jälkeen IFK-pomo Frank Moberg kutsui seurajohdon hätäkokoukseen.

– Päätimme, että se ei toistu ja IFK menestyy jatkossa aina, oli IFK-pomon ulostulo kokouksen jälkeen.

IFK:ssa oli 1970-luvulla puseroon tarttunutta itsevarmuutta, ja se näytti maalaisseuroille ylimielisyydeltä.Pääkaupunkiseudun tähtiryhmä ei ujostellut lompakkonsa paksuutta ja ilmoitti, että seura ei tarvitse juniorityötä – IFK ostaa tarvitsemansa pelaajat. Vuosien varrella IFK:ssa huomattiin, että menestys vaatii muutakin kuin päätöstä pärjäämisestä. Työnteko ja juniorityö ovat myöhempiä oivalluksia, jotka on hyväksytty Helsingin vanhan hallin sisuksissakin.

Suomalaisen ensimmäisen ammattilaissarjan, SM-liigan, houkuttavin ja merkittävin uudistus oli playoffien tulo runkosarjan päätteeksi. Alkuun playoffit olivat neljän joukkueen keväthuipennus, myöhemmin kuuden ja nykyisin jo kymmenen parhaan runkosarjalaisen. Sarjamuotoisen mestaruuuden IFK oli voittanut kolme kertaa, ja seurassa uskottiin playoffin sopivan Suomen kanadalaisimman joukkueen menttaaliin.

On hämmästyttävää, että suurseuran taloudelliset resurssit ja useat huippupelaajista kootut joukkueet vuosien mittaan eivät kuitenkaan koskaan ole riittäneet runkosarjan voittoon. Menestys kevätjäilläkin on ollut suhteellisen harvinaista, sillä IFK on juhlinut Kanada-maljaa – mestaruutta – ainoastaan neljä kertaa Liigan historiassa.

Seuran brändiin on kuulunut isot puheet ja kovuus sekä nimekkäät valmentaja- ja pelaajahankinnat, mutta menestys ei ole ollut suhteessa julkisuuden määrään. Ei ole kaukana totuudesta väite, että IFK:ssa on ollut liikaa tähtiä ja isoja egoja, mutta liian vähän joukkuepelaajia. IFK:ssa on ollut jotain perinnöllisesti ylimielistä itsetietoisuutta ja kuvaan on kuulunut maalaisten irvailu. IFK:n brändi on hyvin stadilainen ja markkinoinnissa on puhuttu böndevapaista finaalikeväistä, joita ei sitten tosin koskaan tullut.

Neljä kertaa IFK on kyennyt nousemaan mestariksi, kolmasti runkosarjan kakkossijalta ja kerran kolmannelta sijalta. Kari Jalosen (maalainen) johdolla IFK on voittanut 2000-luvun ainoan mestaruutensa 2011 ja nyt Antti Törmäsen (ex-jokeri) johdolla runkosarjan, ensi kertaa liigahistoriassa! Pystyykö Törmäsen IFK myös voittamaan mestaruuden? Siinä on playoff-kevään iso kysymys.

Hallitseva mestari Oulun Kärpät on voittanut kaksi edellistä mestaruutta. Lauri Marjamäen puolen Suomen joukkue voitti myös runkosarjat molempina kausina. Leijonakuninkaaksi tämän kevään jälkeen siirtyvä Marjamäki haluaa ottaa kolmannen perättäisen mestaruuden eikä IFK:n runkosarjamenestys muuta maalia.

Kärpät oli kauden alla suosikki ja pelasi Marjamäen alaisuudessa kolmannekin hyvän runkosarjan. Tämän kauden saalis 119 pistettä riitti kakkoseksi IFK:n otettua seuraennätyksensä 127 pinnaa. Marjamäen ensimmäisellä kaudella Kärpät otti 131 (liigaennätys) ja viime kaudella 115 pistettä.

Runkosarja on pelattu loppuun ja on selvää, että paalupaikat ottivat kaksi parasta joukkuetta. Kummassakin leirissä uskotaan kevätjuhliin. IFK:n itseluottamukselle antaa vahvaa lisäpotkua voitokas runkosarja, jossa seura paukutti 186 maalia, eniten.

Oulussa ei ole hätkähdetty, vaan muistutetaan jääkiekkomaailman yhdestä totuudesta: runkosarjoja voitetaan hyökkäämällä, mestaruuksia puolustamalla. Kärpät päästi sarjassa vähiten maaleja ja teki toiseksi eniten.

Kahdeksan parhaan joukkueen playoffit alkavat 18. maaliskuuta.

”Pystyykö Törmäsen IFK myös voittamaan mestaruuden? Siinä on playoff-kevään iso kysymys.”