Spider-Man, Hello Kitty ja Elsan voimajuoma

Päivä on alkanut touhun ja tohinan merkeissä Pacosin Tuvalla. Lapset ovat vielä alle kouluikäisiä – oikein hyvää kasvualustaa terveellisille ravintotottumuksille.

Tänään maistellaan smuutteja ja keksitään niille nimiä.

Teksti ja kuvat: Ami Jatila

Pienet silmäparit seuraavat tarkkana, kun kaadan smuuttimaistiaisia laseihin. Ensin maistellaan vaaleanpunaista smuuttia. Makumielipiteistä nämä pienet raatilaiset osaavat kyllä kertoa, pienen ujostelukierroksen jälkeen. Kommentit olivat: Hyvää, makeaa. Aadan mielestä aika huippua. Maistuu banaanin kuorilta sekä mansikkamaidolta. Vaaleanvihreä smuutti sai myös omat kannattajansa: Hyvää, hyvää, hyvää.

Kymmenen pikkuraatilaisen tiimin – Aada, Roni, Lotta, Helmi, Olga, Kerttu, Niklas, Leon, Lauri ja Elsa – mielipiteet smuuttien hyvyydestä menivät aika tarkkaan puoliksi. Puolet raatilaisista piti vihersmuttia parempana ja puolet mansikka-banaanismuuttia. Nimellä ja värilläkin on smuutissa väliä. Yhteishuudoin lapset nimesivät vihreän smuutin Spider-Maniksi ja vaaleanpunaisen Hello-Kittyksi. Elsan ehdotus, Elsan voimajuoma sai myös hyvän kannatuksen. Elsan mielestä smuutista tuli heti hyvä olo.

Miltä elämä tuntuu ja maistuu, kun ruoka on ravitsevaa? Vanhempien unelma on saada jälkikasvustaan tasapainoisia, terveitä ja hyvinvoivia lapsia. Kannattaakin tehdä lapselle jo pienestä pitäen mahdollisimman terveellistä ruokaa ja tutustuttaa puhtaisiin, luonnonmukaisiin makuihin. Päivät tarhassa, koulussa, vapaa-ajalla ja vaikka automatkalla mökille sekä mummolaan menevät hyvissä tunnelmissa, kun mieli ja keho on ravittu.

Smuuteista on helppo aloittaa, ja tehdä niistä terveellisiä ja ravinnepitoisia. Yleensä yksinkertaisimmat smuutit maistuvat lapsille alussa parhaiten.

Makutottumusten kasvaessa kannattaakin tuoda uusia ja hyvinkin erilaisia makuja lasten smuuttimaailmaan. Sekaan voi ujuttaa kaikkea terveellistä, kuten kauden vihanneksia, erilaisia marjoja, hedelmiä, yrttejä ja hyviä kylmäpuristettuja öljyjä. Mielikuvitus on valttia! Smuutin pohjana toimii kauramaito, mantelimaito, sokeroimaton luomumehu, kookosvesi, maustamaton jugurtti tai raikas vesi.

Hyvänä lisänä smuuteissa ovat ravinnerikkaat superfoodit. Suomalaiset metsät ovat kohta täynnä ravinnetiheää ruokaa: metsämaroja, kuusenkerkkää, pakurikääpää sekä tuoreita villivihanneksia. Erityisesti nokkonen on todellinen ravintoaineiden tehopakkaus. Villivihannesten kohdalla kannattaa kuitenkin aina selvittää käyttötarkoitus ja vaikutus.

Ulkomaisista superfoodeista saa mukavaa vaihtelua smuutteihin. Ne antavat uusia makuelämyksiä tuttujen makujen rinnalle. Suosittelen aina tarkistamaan ulkomaisten superfoodien kohdalla, että tuotteet ovat luomu-sertifioituja tai vähintään luomulaatuisia.

”Smuutin pohjana toimii kauramaito, mantelimaito, sokeroimaton luomumehu, kookosvesi, maustamaton jugurtti tai raikas vesi.”

MITÄ?

Vinkiksi!

Smuutin suunnittelu ja tekeminen yhdessä lasten kanssa on mukavaa yhdessäoloa.

Luovaa ideointia on keksiä hauskoja nimiä smuuteille.

Uskalla kokeilla ennakkoluulottomasti uusia makuja, lapset kyllä oppivat pitämään niistä.

Monet terveelliset raaka-aineet menevät lapsella paremmin alas pillillä imaistuna.

Lasten suosikkeja ovat kivat ja värikkäät astiat sekä pillit.