Pienet pihat kolataan ihmisvoimin

Lapiot ja lumikolat ovat säilyttäneet asemansa pienten pihojen lumityökaluina. Materiaalin keveys ja liukuminen lumessa ovat olleet muovin hyviä ominaisuuksia.

Ilmaston lämpeneminen ja talvikausien lyhentyminen ovat ahdistaneet lumityökalujen valmistajia Suomessa. Raumalle on keskittynyt pari merkittävää lumityökalujen valmistajaa. Tuotteita tehdään kotimaahan ja toimitetaan vientiin useisiin maihin.

– Olemme yksi Pohjoismaiden suurimmista. Valmistamme lähes kaikki tuotteet omissa tiloissamme Raumalla, esitteli Mikko Tools Oy tuotetaan viime lumien aikana.

Viime talven alku muistutti tätä talvea.

– Talvi alkoi täällä Länsi-Suomessa heikoissa merkeissä. Onneksi Suomi on alueellisesti suuri maa, joten meidän tuotteitamme tarvitaan. Suomen lisäksi vientiä on Ruotsiin, Viroon ja pieniä määriä Venäjälle, toimitusjohtaja Mikko Hakkarainen toteaa.

Lumityökaluissa muovi on nykyisin tärkein materiaali, koska se on luja, kestävä ja sopivan kevyt. Kolan muodossa muovin on oltava luistava myös pakkasella. Tavallisen lumikolan kuuppa vetää lunta on 40–60 litraa.

– Erityisen tärkeää on hankkia kolaajan mittoihin sopiva lumityökalu. Jos kola on liian suuri tai liian pieni, se vie kolaajalta työnilon tuoman nautinnon, valmistaja opastaa.

Monelle kiireiselle ihmiselle pihamaan lumityöt ovat ainoa liikuntamuoto.

Toinen raumalainen kolanvalmistaja Motoseal Componet Oy rikkoi miljoonan valmistansa kolan rajan vuonna 2012.

– Raumalta on lähtenyt maailmalle yli miljoona Masi-työkalua, toimitusjohtaja Kari Sallinen kertoi.

– Lumikolat ovat alusta alkaen olleet lumityökalujen perusjalka. Niiden suurimmat markkinat ovat edelleen Suomessa ja Ruotsissa.

Pienempien alueiden puhdistuksessa ihmisvoima on edelleen tärkein voimanlähde.

Lumitöihin on kehitelty hienoja työkaluja, mutta pienimmille pihoille ne eivät sovellu. Jos perustyö tehdään konevoimalla, viimeistelyssä yleensä tarvitaan perinteisiä lumityökaluja. Niitä on koko ajan kehitelty.

– Motosealin valikoimissa on esimerkiksi erikoistyövälineitä, joiden avulla pudotetaan lunta katolta, aurataan polkuja, rappuja, jääkenttiä ja laatoitettuja piha-alueita. Työ sujuu paremmin, kun kuhunkin tarkoitukseen on sopivat työkalut, toimitusjohtaja esitteli yrityksensä tuotevalikoimaa.