Välillä mietityttää ihmisen moraali. Ja ihmisen arvot. Mihin ne perustuvat, mihin nojaavat, mikä on tärkeää. Millä on väliä? Katsoin kaksi jaksoa Temptation Island Suomi -versiosta. Sen verran hävyttömyyttä, ja pelkän normaalin järjen ja ymmärryksen ylittäviä tapauksia ruudulta näki, että ei tiedä, kuinka päätänsä pyörittelisi.

Ohjelmassa päätarkoituksena on saada maistaa ”kiellettyä hedelmää” oikein luvan kanssa, ja testata samalla oman parisuhteensa kestävyyttä/vakautta tms., niin että se varmasti alkaa natisemaan liitoksistaan. Kepeitä tavoitteita. Olisi ollut mielenkiintoista, silloin ennen ohjelman alkamista nähdä, millä saatesanoilla, miten muotoiltuna ja millä houkutteilla osallistujia oltiin saatu naarattua tuonne saarelle. Tiedän, että ketäänhän ei voi (ainakaan nykylänsimaalaisessa yhteiskunnassa) omistaa, muttai: Joku raja! Pitäähän sitä suhteessakin tietyt pelisäännöt olla.

Säälittävää, säälimätöntä ja edesvastuutonta. Ihan niinkuin näillä singleillä ei olisi mahdollisuus saalistaa vapaatakin riistaa. Ja jos nämä ohjelmassa nähtävät pariskunnat ihan välttis haluavat jotakin jännitystä, tahi seikkailunmakua omalle parisuhteelleen, niin menisivät vaikka kajakoimaan. Onko järkeä lähteä koettelemaan itseään ja omaa sitoutumistaan suhteeseen toiselle puolelle maapalloa? Tai toisin sanoen: miksi lähteä ”asiasta tehen” kalastamaan parisuhteelleen ulkopuolisia tekijöitä, ärsykkeitä tai yllykkeitä? Jos sattumalta, elämän valtavirrassa kuljeskellessa tai matkustaessa satut löytämään jonkun kiinnostavamman tahi muuten vaan potentiaalisemman kumppanin, niin that’s fine. Mutta se, että lähtee tieten tahtoen yllyttämään itseään ja omaa kumppaniaan MAHDOLLISESTI jonkun toisen paremman ehdokkaan syliin, on minusta moraalisesti arvelluttavaa ja outoa.

Ylipäänsä tällaiset (tosi)tv-formaatit, missä aiheutetaan tieten tahtoen mielipahaa sekä ylimääräistä draamaa, ansaitsisivat kunnon bitchsläpit. Onko tälläisilla ohjelmilla oikeasti jalansijaa, tarvetta ja statusta/asemaa television ohjelmistossa? Kertooko se enemmän tekijöistä, ohjelmaan osallistujista, vai katsojista, kun tällaista halutaan ylläpitää?

Laura Sakko