Lämpimän sisärungon ja kylmän ulkorungon välissä on pelkkä eriste: SPU-eristelevy

Energiatehokkaiden talojen hinta- ja kosteusongelmat Dometalot on ratkaissut rakenteilla. Hyödyllisyysmallisuojatut rakenneratkaisut ovat yrityksen suunnittelutiimin omia keksintöjä.

Teksti: Reetta AholaKuvat: Dometalot Oy

Reilun kymmenen vuoden ajan taloteollisuudessa on käyty keskustelua energiamääräyksistä ja niiden tiukentumisesta. Useaan kertaan muuttuneet laskenta-arvot ja -määritelmät ovat tarjonneet vakavan ja vaikeankin haasteen taloteollisuudelle.

Dometalot tarttui tähän haasteeseen. Kehitystyön tuloksena rakentui kokonaisuus, joka kykenee vastaamaan tiukempiinkin energiamääräyksiin. Olemme kyenneet säilyttämään talon hankintakustannukset matalina, siitäkin huolimatta, että koko talo toteutetaan A- tai B-energialuokassa. Näin kertoo Dometalot Oy:n kehitystarinaa toimitusjohtaja Jaakko Räisänen.

Energiatehokkaiden rakenteiden kehitystyön Dometalojen suunnittelutiimi aloitti 2011. Ensimmäisten talopakettien rakentaminen aloitettiin 2012. Kysyntä on kotimaassa.

Dometalojen pääpaikka on Oulussa, tuotantotilat ovat Siikajoella.

Siikajoelle on rakenteilla lisätoimitilaa tuhannen neliön hallin verran. Henkilökuntaa on kahdeksan. Suunnittelutyöt osittain sekä talopakettien valmistus ja asennus teetetään alihankintana.

Energiatehokkaiden talojen hinta- ja kosteusongelmat Dometalot on ratkaissut rakenteilla. Rakenneratkaisut ovat yrityksen suunnittelutiimin omia keksintöjä, ja niillä on useita mallisuojia.

– Passiivitaloissamme on suljettu rakenne keskellä ja runkorakenteet eristeen ulkopuolella, näin on päästy eroon kylmäsilloista. Käyttämämme eristemateriaalit ovat kosteutta hylkiviä. Olemme kehittäneet taloihimme yksinkertaisen rakenteen, jonka tuottaminen on kustannustehokasta, näin saamme hintatasomme erittäin kilpailukykyiseksi, Räisänen kertoo.

– Rakennettamme voisi verrata kivitalojen rakenteeseen. Myös esimerkiksi pakastimessa on samanlainen idea, Räisänen toteaa.

Räisänen kertoo , että tähän saakka puurunkoisessa talossa ei ole voitu toteuttaa kivitalon rakennetta, koska ei ole ollut saatavilla puurunkoiseen soveltuvaa jäykkää eristettä. Nyt sellainen on tarjolla: uretaanieriste, jota Dometalot käyttävät passiivitaloissa.

Hän huomauttaa, että passiivitalojen uretaanieristyksellä seinävahvuus saadaan pidettyä maltillisena.

– Noin 34 sentissä. Mikäli passiivitaloissa käyttäisi yleisesti käytettäviä eristeitä, seinävahvuus kasvaisi noin 50 senttiin.

Kylmäsillattomuus saadaan aikaan alapohjaratkaisulla, jossa sokkeli on halkaistu ja halkaisukohdassa on eristeenä uretaanilevy. Toinen tekijä on seinän jatkuminen alapohjaan saakka.

Ekologisia Dometalojen talopaketeista tekee Räisäsen mukaan muun muassa se, että ala- ja yläpohjan sekä seinien rakenneratkaisujen ansiosta lämpö ei pääse karkaamaan ulos eikä kylmä sisään.

– Valaistus kokonaisuudessaan toteutetaan ekologisiksi todetuilla led-ratkaisuilla, kertoo Räisänen.

Energiatehokkuudesta johtuen rakennusluvan saa myös suorasähkölämmityksellä. Mikäli taloon lisätään esimerkiksi poistoilmalämpöpumppu ja aurinkopaneelit, on talo jo nollaenergiatasoinen.

– Mitä enemmän rakentamisessa käytetään hiiltä sitovia puupohjaisia rakennusmateriaaleja, sitä pienemmät ovat ilmakehään joutuvat CO2-nettopäästöt, jatkaa Räisänen esimerkkejä Dometalojen ekoteoista.

– Huolella suunnitellussa talossa ei ole hukkaneliöitä, mikä sekin osaltaan säästää energiaa. Pitkällä aikavälillä huolella suunniteltu ja valmistettu talo maksaa itsensä säästyneillä lämmitysenergiamaksuilla, huomauttaa Räisänen.

Dometalot Oy on mukana Oulun kaupungin ja Tekesin yhteishankkeessa Tulevaisuuden talot ja uusiutuva energia.

Kyseisen RESCA-hankkeen tavoitteena on rakentaa turvallisia, terveellisiä, muuntojoustavia sekä resurssi- ja kustannustehokkaita rakennuksia, jotka tuovat lisäarvoa rakentajalle.

– Meidän taloissamme on RESCA-hankkeen puitteissa pysyvä kosteusmittaus. Kosteusongelmia ei ole todettu, Räisänen kertoo.

Dometalot toimittaa asiakkailleen pääasiassa valmiita talopaketteja.

– Jonkin verran myös ulkoapäin valmis -vaihtoehtoja. Tulevaisuuden valtakunnallisesti kiinnostava vaihtoehtomme on varmasti toimintavalmiudeltaan jalostettu ratkaisu, jossa Dometalot tekee maatyöt ja perustuksen tontilla, talon valmiiksi ja sitten hoitaa myös pihamaan kuntoon. Meidän avustuksella sekä suunnitteluvaiheella että kilpailutuksella asiakas saa säästöjä, toimitusjohtaja Jukka Räisänen lupaa.

”Passiivitaloissamme on suljettu rakenne keskellä ja runkorakenteet eristeen ulkopuolella, näin on päästy eroon kylmäsilloista.”
”Valaistus kokonaisuudessaan toteutetaan ekologisiksi todetuilla led-ratkaisuilla.”
Huutokaupattava Dome Blanko ulkoapäin valmis -ratkaisuna

Ylivieskassa Kärkkäisen tavaratalon Rysky-päivässä 27.2.2015 huutokauppakeisari Aki Palsanmäki kopauttaa voittajan Dome Blanko -talopaketille. Voittaja saa sen ulkoapäin valmis -ratkaisuna eli talopaketissa ovat ulkoseinät, ikkunat ja ovet sekä vesikatto. Huoneistoala on 100 neliötä, kerrosala 114 neliötä. Huutokaupattavan talopaketin arvo on noin 58.500 euroa. Dome Blankon ovat suunnitelleet LUO arkkitehdit Oy:n arkkitehdit Riikka Kuittinen, Miia Mäkinen ja Virve Väisänen.