Luontokuvaaja Jari Peltomäki haluaa jakaa lintujen kauneuden ottamiensa valokuvien kautta

Vuodesta 1998 ammattiluontokuvaajana toiminut Jari Peltomäki iloitsee siitä, että luontokuvaus on nykyään suosittu harrastus. Hänen mukaansa luontokuvaus on kestävä tapa toteuttaa metsästysviettiä.

Teksti: Reetta AholaKuvat: Jari Peltomäki

Luontokuvaaja Jari Peltomäki , 50, naurahtaa, että hän metsästää kamera kädessä. Ase kädessä hän ei ole koskaan kulkenut luonnossa.

– Luontokuvaus on kestävän kehityksen mukainen tapa metsästää, toteuttaa meissä ihmisissä olevaa ikiaikaista metsästysviettiä. Sama ”saalis” on kaikkien ikuistettavissa tuhansia ja tuhansia kertoja, hän toteaa.

Jari Peltomäen kuvauskohteina ovat pääasiassa linnut. Ammattiluontokuvauksen, luontokuviensa myymisen ja markkinoinnin sekä opetustyön lisäksi hän järjestää lintukuvausmatkoja Suomessa ja ulkomailla.

Peltomäki on osallistunut myös valokuvauskilpailuihin. Menestystä on tullut, esimerkiksi kolme kunniamainintaa maailman suurimmassa luontokuvakilpailussa Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year.

– Vuonna 2012 pääsin itse kyseisen kilpailun finaalituomaristoon, hän kertoo.

Hän iloitsee siitä, että luontokuvaus on tänä päivänä suosittu harrastus kaikenikäisten suomalaisten keskuudessa.

– Ihmisillä on yhä voimakkaampi halu päästä luontoon, luontokuvaus tarjoaakin siihen hyvän väylän. Toisaalta digiaikakausi on helpottanut kuvaamista.

Luonnon ja lintujen rakastajaksi Jari Peltomäki oppi pikkupoikana enonsa kanssa. Porissa syntyneelle ja lapsuutensa viettäneelle Peltomäelle etenkin Luvian luonto tuli enon kanssa samoillessa tutuksi. Eno myös metsästi.

Ala-asteella luokanopettaja piti luonnon tarkkailuun innostavia biologiantunteja.

– Ensimmäiset muuttolintuhavaintoni olen kirjannut muistiinpanoihini 1977, Peltomäki kertoo.

Lapsuudestaan saakka hän on ollut hurmaantunut lintujen kauneudesta.

– Linnut ovat täynnä kauniita yksityiskohtia. Höyhenpuvut väreineen ja kuvioineen ovat mestariteoksia. Valokuvieni kautta haluan jakaa kanssaihmisilleni lintujen kauneutta, Peltomäki toteaa.

Nuorempana hän myös piirsi ja maalasi lintuja.

Lintukuvaus on Peltomäen mukaan mielenkiintoinen ikkuna luontoon ja yhteiskuntaan sekä ihmiseen.

Peltomäen luontokuvaajauran aikana lintulajisto on Suomessa muuttunut reippaasti. Osaltaan vähentynyt, osaltaan runsastunut.

– Isoista linnuista laulujoutsenten, merikotkien ja kurkien määrä on kasvanut selkeästi. Kaikki vanhan metsän lajit, kuten esimerkiksi kuukkeli ja metso ovat vähentyneet.

Tämä johtuu ennen kaikkea vanhojen metsien eli hakkaamattomien metsien määrän vähentymisestä.

– Muita vähentyneitä lintulajeja ovat muun muassa

kultasirkku, joka on hävinnyt kokonaan Suomen lajistosta ja metsähanhi, jonka kanta on vähentynyt ennen kaikkea metsästyksen takia.

Laulujoutsen metsästettiin sotien jälkeen Suomesta sukupuuttoon.

– Nyt sen kanta on voimakkaasti elpynyt. Kiitos Yrjö Kokon , toteaa Peltomäki.

Eläinlääkäri ja kirjailija Yrjö Kokko (1903–1977) muistetaan kirjailijana parhaiten sadustaan ”Pessi ja Illusia” sekä toiminnastaan Suomen laulujoutsenten pelastamiseksi. Hänen kirjoistaan ”Laulujoutsen – Ultima Thulen lintu” ja ”Ne tulevat takaisin” tuli suomalaisen luonnonsuojelukirjallisuuden klassikoita.

– Merikotkakanta on puolestaan alkanut elpyä sen jälkeen, kun maataloudessa luovuttiin DDT:n käytöstä.

– Linnut ovat merkittäviä ympäristön tilan indikaattoreita, Peltomäki korostaa.

Jari Peltomäki painottaa, että luontokuvaus tarjoaa myös erinomaisen tulonlähteen luontokohteiden asukkaille ja matkailulle.

– Esimerkiksi Japanissa Hokkaidon saarella, jossa olen ollut seitsemisen kertaa ryhmän kanssa kuvaamassa, pyhänä lintuna pidetyn mantsuriankurjen ympärille on kehitetty merkittävää liiketoimintaa. Autioitumisvaarassa ollut Pohjois-Norja on noussut uuteen kukoistukseen lintukuvausturismin ansiosta.

– Suomessa merkittäviä, kansainvälisesti tunnettuja ja matkailuelinkeinon hyödynnettävissä olevia lintukuvauskohteita ovat Lapin ja Kuusamon ohella erityisesti Liminganlahti, pöllörikas Oulun seutu sekä Isosyöte, jossa elää sinipyrstö, harvinainen vanhan metsän lintu.

”Linnut ovat täynnä kauniita yksityiskohtia. Höyhenpuvut väreineen ja kuvioineen ovat mestariteoksia.”
”Linnut ovat merkittäviä ympäristön tilan indikaattoreita.”

KUKA?

Jari Peltomäki

Ammattiluontokuvaaja Jari Peltomäki antaa vinkkejä luontokuvauksesta ja siihen tarvittavasta välineistöstä sekä esittelee syksyllä ilmestynyttä kirjaansa Kärkkäisen Oulun tavaratalossa lauantaina 28.3.2015 klo 10–13.

Tapahtumassa on mukana myös luontokuvaajalegenda Hannu Hautala, noin klo 12–14.

lapinpöllö, maakotka, suokukko,

laulujoutsen ja keltasirkku

- syntynyt 1965 Porissa

- asuu Limingassa

- lintuharrastaja ja -kuvaaja vuodesta 1978

- ammattiluontokuvaaja vuodesta 1998

- Finnature Oy Ltd:n toimitusjohtaja vuodesta 2002

- Liminganlahden lintukuvafestivaalin taiteellinen johtaja vuodesta 2007

- Liminganlahden lintukuvakilpailun johtaja vuodesta 2010

- Nikon ambassador vuodesta 2012