Valitsemalla grillimakkaraksi Kivikylän Kotipalvaamon Kalkkuna grillimakkaran voi sanoa grillaavansa sydänystävällisesti. Kalkkunanliha on vähärasvaista ja proteiinipitoista, sen rasvahapot ovat tyydyttymättömiä, meidän Kalkkuna grillimakkarassa lihapitoisuus on 73 %. Näin toteaa tehdaspäällikkö Markku Matikkala .

Hän kertoo, että kalkkunanlihan lisäksi Kalkkuna grillimakkaraan käytetään rasvahappokoostumukseltaan terveelliseksi todettua rypsiöljyä.

– Kalkkunamakkaraa pidetään grillaukseen liian kuivana, mutta rypsiöljylisällä siihen saa rakennetta ja mehevyyttä, ja niin se käyttäytyy grillatessa hyvin. Rypsiöljy antaa kalkkunamakkaralle myös miellyttävän suutuntuman, Matikkala sanoo.

Kivikylän Kotipalvaamon suosituin grillimakkara on lihapitoisuudeltaan 87-prosenttinen HuilunTuhti. Lihana siinä on possunliha.

– HuilunTuhtia valmistamme noin miljoona kiloa vuodessa, Matikkala kertoo.

– Uudenlaisia makuja grillaukseen saa esimerkiksi Tomaatti-Mozzarella makkaralla. Bratwurstit sopivat sekä grilliin että pannulle. Bratwurstin lisukkeina itseoikeutettuja ovat hapankaali, hyvä sinappi ja olut, kuten Saksassa on tapana bratwurstit tarjota. Saksassa sanotaan olevan 50 erilaista bratwurstireseptiä, Matikkala kertoo.

Lihapyörykät ovat supisuomalaiset valinnat arkiruoaksi. Myös buffet-pöydissä ne ovat kaikenikäisten suosikkiherkkuja.

– Kivikylän Kotipalvaamon valikoimissa on perinteisen Palvarin Lihapyörykän lisäksi lihapyöryköitä erilaisilla täytteillä: sinihomejuusto-, chili- ja savujuustotäytetty lihapulla. Lapsiperheet ovat olleet tykästyneitä meidän puolukkatäytteisiin maksapyöryköihimme, Matikkala kertoo.

– Pääasiallisesti lihapyörykät valmistetaan Kivikylässä possunlihasta, mutta myös kalkkunapyörykät sisältyvät uusina tuotteina tuotevalikoimaamme.

Palvari Lihapyöryköitä Kivikylän Kotipalvaamo valmistaa vuosittain noin 1,8 miljoonaa kiloa.

Tehdaspäällikkö Markku Matikkala kertoo sekä makkaroiden että pyöryköiden tuotekehittelyn olevan pitkäjänteistä työtä.

– Virikkeitä uusiksi vaihtoehdoiksi etsitään ja haetaan sekä kehitellään itse. Kaupan keskusliikkeet sekä asiakkaat sitten viime kädessä päättävät, mitkä uutuuksista jäävät tuotantoon.

Vuonna 1979 perustetulla Kivikylän Kotipalvaamo Oy:lla on kolme tuotantolaitosta: Huittisissa, Säkylässä ja Lapissa, joka kuuluu nykyään Raumaan.

Suurin on Huittisten tuotantolaitos. Osa lihanleikkuusta ja pääasiallisesti makkaroiden valmistaminen ovat keskittyneet Huittisiin.

HKScan Oyj omistaa 49 % Kivikylän Kotipalvaamon osakekannesta. Enemmistöosuus on Laihosen perheellä. Lihantuottajia Kivikylän Kotipalvaamolla on toista sataa.

Säkylän tuotantolaitoksen yhteydessä toimii myös siipikarjanlihan tuotantolaitos, Länsi-Kalkkuna Oy.

Henkilökuntaa Kivikylän Kotipalvaamossa on reilut 230.