KauppaSuomen uudella Vastaantulija-palstalla kohtaamme erilaisia suomalaisia arjen askareissa

Vuonna 1887 rakennettu savusauna on siirretty kahdesti. Toisessa siirrossa se sai punamultamaalin.

Teksti ja kuva: Reetta Ahola

Lauantaiaamu on tuskin kuutta, kun Lasse Reinman sytyttelee savusaunan kiukaaseen tulta.

– Aamukuudelta pitää olla saunanlämmityspuuhissa, mikäli aikoo iltapäivällä neljän maissa saunoa, hän kertoo.

Savusaunan kertalämmitteisen kiukaan lämmitys kestää viitisen tuntia, pesällisiä Reinman polttaa yleensä neljästä viiteen. Kiuas lämmitetään saunan sisältä käsin.

– Viiden, kuuden tunnin lämmityksen jälkeen lämpötila on savusaunassa noin sata astetta, ja kiuaskivet hehkuvat päältä asti punaisina, Reinman kertoo.

Sen jälkeen hän antaa saunan siintyä parisen tuntia, jotta tiku haihtuu pois. Tuolloin räppänä ja lakeinen ovat auki, ovi raollaan.

Saunan lämmityksen alussa saunan ovea pidetään hetkisen auki. Loppulämmitysen ajaksi lakeinen ja räppänä riittävät ilmanvaihdoksi.

Parhaaksi saunapuuksi Reinman on todennut lämpöarvoltaan ylivoimaisen koivun, myös havupuuta hän käyttää jonkin verran koivun keralla.

Vähänkyrön – nykyisen Vaasan – pitäjän Saarenpään kylässä oleva Pirkko ja Lasse Reinmanin hirsinen savusauna on rakennettu 1887.

Heidän Möökeli-nimiselle, kokonaisuudessaan 3400 neliön tontilleen savusauna on siirretty Lasse Reinmanin veljen isännöimältä naapuritilalta, Tuuliharjun tilalta 1990.

Reinmanien siirtäessä savusaunaa 1990 Lasse Reinman merkiksi hirret pahviliuskoilla. Sitten ne purettiin, ja savusauna koottiin pahviliuskamerkintöjen perusteella uudelleen. Kokoaminen tehtiin betonilaatan päälle.

Siirto-operaatiossa saunan päreinen vesikatto uusittiin.

– Peltikatoksi mustasta aaltopellistä. Nykyinen vesikatto ei tosin ole alkuperäisen mukainen, mutta paloturvallisempi ja varmasti kestävämpi, ainakin helppohoitoisempi. Sisäkatto on alkuperäinen, hirsinen, Lasse Reinman kertoo.

Reinmanien siirrossa myös saunan ulko-ovi uusittiin, alkuperäisen mukaisesti hirsiseksi. Saunan ikkunoiden lasit ovat alkuperäiset, uudet ikkunanpokat on teetetty paikallisella puusepällä.

Alkuperäiseltä väriltään harmaahirsinen savusauna maalattiin siirron yhteydessä punaiseksi öljypitoisella punamultamaalilla. Ovi on maalattu loppukesän viljavainioiden keltaisella, ikkunanpokat ja räystäspielet valkoisella.