Pannumyssyt kertovat arjen historiasta

Pannumyssy on paljon muutakin kuin juoman lämpimänä pitämiseen tarkoitettu kapine. Myssyt kertovat aikakautensa muodista ja käsityötekniikoista. Ne kätkevät sisuksiinsa myös lukemattomia muistoja ja tarinoita: pannumyssy on tuonut lapselle turvaa sodan melskeissä ja vienyt suomalaista designiä maailmalle.

Pannumyssyihin keräysharrastuksensa painottanut jyväskyläläinen Anna-Liisa Mattila, 87, muistaa lapsuudesta äidin pannumyssyn. Myssy oli kaunis esine, joka kaivettiin esiin juhlatilanteissa. Joskus Anna-Liisa sai istua pöydän ääressä kuuntelemassa aikuisten juttuja ja kahvihetken jälkeen hän sai kunnian auttaa kattauksen siivoamisessa.

Mattila plaraa paperipinoa ja lukee katkelman käsikirjoituksestaan:

– Vieraat lähtivät ja minä otin haltuuni pannumyssyn. Se oli pehmeä, vielä lämmin ja kahville tuoksuva. Oli mukava silitellä sisustaa, jossa oli ruututikkausta. Myssyn ulkopinta oli punaista, himmeästi kiiltävää puuvillasatiinia. Kaarevaa ulkoreunaa ympäröi samasta kankaasta tehty röyhelö. Molemmilla sivuilla oli irrotettavat sivukappaleet, joita somistivat moniväriset kukkakuviot vihreän, piparkakkumaisen reunusraidan keskellä. Avasin mustan piirongin vasemmanpuoleisen laatikon ja hartaudella asetin päällimmäiseksi myssyn odottamaan seuraavaa käyttöä.

1930-luvulle sijoittuva muisto on häkellyttävän yksityiskohtainen. Se tulvii värejä, muotoja, tuoksuja, tuntemuksia.

– Kun aloin tutkia pannumyssyjä, muistot alkoivat ruokkia toisiaan. Muistan ihan todella sormenpäissäni, miltä äidin pannumyssyn tikkaukset tuntuivat, Mattila hymyilee.

Äidin pannumyssy on aikojen saatossa hävinnyt jonnekin. Mattila arvelee, että myssyn tarina päättyi sähköisen kahvinkeittimen saapumiseen:

– Kirjottu, röyhelöinen kahvimyssy oli 1970-luvulla ruma turhake. Nyt se olisi antiikkia, jolla olisi rahallistakin arvoa, mutta varsinkin muistoarvoa.

Mattilan kokoelmista löytyy kymmeniä muita myssyjä, joita hän vaalii niiden ansaitsemalla arvokkuudella. Vanhimmat myssyt ovat peräisin 1800-luvulta, uusin on tänä vuonna julkaistua Marimekkoa. Myssyjä on kokoelmaan päätynyt myös ulkomailta.

Mikä myssyissä kiehtoo keräilijää?

– Sain ensimmäisen pannumyssyn kymmenkunta vuotta sitten kylkiäiseksi huutokaupassa. Pian sen jälkeen sain toisenkin myssyn syntymäpäivälahjaksi. Huomasin myssyt käytössä käteviksi: sen sijaan, että jouduin kesken kahvihetken ramppaamaan keittiössä hakemassa kahvia, pannu pysyi lämpimänä myssyn alla.

Kattauksen keskellä nököttävä myssy myös herätti ystäväpiirissä keskustelua ja viritti muistoja. Mattila alkoi pohtia, että pannumyssyjen historiaa olisi kiinnostavaa tutkia tarkemminkin. Yllättäen edestä löytyikin todella mielenkiintoinen maailma. Tarinat veivät mennessään, ja pian Mattila huomasi haalineensa vaikuttavan pannumyssykokoelman. Hän on pitänyt pannumyssynäyttelyn, luennoinut aiheesta eri tilaisuuksissa ja jopa koonnut pannumyssykirjan käsikirjoituksen.

Mattilan kirjassa on historiallista tietoa, yksittäisten myssyjen kertomuksia ja myssyihin liittyviä muistoja.

– Kerron, kuinka pannumyssyt ovat kuuluneet juhlahetkiin ja piristäneet arkea vuosisatojen ajan, Mattila selvittää ja esittelee käsikirjoituksen lehdeltä kuvaa lapsenlapsistaan, jotka leikkivät eskimoiden kuningasta ja pariisitarta pannumyssyt päässään. Käsikirjoituksessa on myös muiden yksityishenkilöiden muistoja. Mattila liikuttuu kertoessaan pikkupojasta, joka sota-aikaan Helsingissä pommihälytyksen soidessa nappasi tutun ja turvallisen pannumyssyn mukaansa kellariin. Se oli lapsen turvakypärä pahaa maailmaa vastaan.

Pannumyssy on vienyt myös suomalaista designia maailmalle. Timo Sarpanevan ensimmäinen kansainvälisesti palkittu työ oli pannumyssy.

– Italiassa esineen käyttötarkoitusta ei ymmärretty. Näyttelyarkkitehti Tapio Wirkkala nykäisi myssyn päähänsä ja kertoi, että se on suomalainen karnevaalihattu – sellaisena se myös palkittiin, Mattila naurahtaa.

Vanhimmat myssyt ovat peräisin 1800-luvulta, uusin on tänä vuonna julkaistua Marimekkoa. Myssyjä on kokoelmaan päätynyt myös ulkomailta.
Kattauksen keskellä nököttävä myssy myös herätti ystäväpiirissä keskustelua ja viritti muistoja.

Mitä?

Pannumyssy saapui teelastissa

- Pannumyssy valmistetaan perinteisesti kankaasta, mutta myös huopaisia, neulottuja ja jopa tuohesta valmistettuja pannumyssyjä on olemassa.

- Kerrotaan, että ensimmäinen pannumyssy saapui laivalla Eurooppaan Intiasta 1600-luvulla.

- Pannumyssyn syntytarinoita liikkuu muitakin. Suosittuja ovat muunnelmat vahingossa pannun päälle tipahtaneista vilttihatuista.

- Pannumyssyt ovat olleet erityisen suosittuja Britanniassa, jossa niiden käyttö yleistyi 1800-luvulla iltapäiväteekulttuurin myötä.

- Pannumyssyjen suosio Suomessa oli huipussaan 1930-luvun muotiin kuuluneilla kahvikutsuilla. Pannumyssyjä valmistettiin paljon puhdetöinä.