Viitisen vuotta sitten Karita Tykkä mietti, onko ihminen todella sitä, mitä syö. Tuoreruokaa jokaiseen päivään reilusti lisättyään hän on vakuuttunut, että on. Puhdas keho näkyy kirkkaana ihona, hymynä huulilla ja tuntuu seesteisenä mielenä.

Tyyni, mutta energinen ja elinvoimainen – aivan ihana kombinaatio! Näin luonnehtii Karita Tykkä , 37, olotilaansa.

Hän kertoo nukkuvansa erittäin hyvin. Ennen hän stressasi vatsallaan, tätä nykyä myös vatsavaivat ovat väistyneet.

Karita Tykkä (Tuomola) valittiin Miss Suomeksi 1997. Mallintöitä hän on tehnyt reilut parikymmentä vuotta. Hän on juontanut useita tapahtumia sekä televisio-ohjelmia, viimeisimpänä niistä Elixir.

Nykyisen elinvoimaisen olotilan Karita Tykkä on syönyt itselleen. Viitisen vuotta sitten hän ryhtyi tietoisesti lisäämään ruokavalioonsa tuoreruokaa ja karsi light-tuotteet sekä proteiinipatukat, joita hän ahkerana kuntosalitreenaajana oli tottunut pitkin päivää napsimaan.

– Kyseenalaistin myös sen, tarvitaanko proteiinia niin paljon kuin sali-treenaajat ajattelivat tarvitsevansa, hän kertoo.

Tuoreruoan – raakaruoan – äärelle Karitan vei myös hänen luontainen kiinnostuksensa terveelliseen ravitsemukseen, vauvatoiveet sekä iän myötä kehossa ja mielessä tulevat muutokset.

– Aloin yhä tietoisemmin miettiä sitä, että mikäli aion voida hyvin nyt ja tulevaisuudessa, minun on pidettävä yhä parempaa huolta temppelistäni eli kehostani.

– Sataprosenttisesti en raakaile, mutta pyrin mahdollisuuksien mukaan rakentamaan ruokavalioni lähellä ja luomusti, ekologiset ja myös eettiset arvot täyttävistä ruoka-aineista. Toki kaikkea ei saa lähituotantona, esimerkkeinä vaikkapa kookoskerma ja -öljy, tietyt superfoodit sekä raakakaakaovoi, Karita kertoo.

Yksi asia Karitan jääkaapissa on varma. Siellä ei ole eineksiä eikä muita kaupasta puolivalmiina ostettuja ruokia. Haaveissaan hän välillä elää perheensä kanssa pienessä italialaisessa kalastajakylässä, jossa aamuisin käy ostamassa torilta tuoreet vihannekset ja hedelmät sekä poimii kalastajien kojuista vastapyydetyt kalat.

Karita Tykän ruokavalio koostuu pääsääntöisesti kasvikunnan tuotteista. Proteiinin lähteenä ovat muun muassa luomukananmunat tai laadukkaat kalat. Miehelleen ja 3-vuotiaalle pojalleen hän valmistaa silloin tällöin liharuokia luomulihasta tai riistasta. Itse hän ei juurikaan syö punaista lihaa eikä kanaa.

– Ne eivät sovi elimistölleni, vaan tekevät tukkoisen ja ummettavan olon, hän perustelee.

– Luca-pojallemme tarjoan liharuokia, että hän kasvavana lapsena saa proteiinia mahdollisimman laajalla skaalalla. Lisäksi hänellä on mielestäni oikeus tutustua kaikkiin ruoka-aineisiin ja aikuisena itse päättää, mitä valitsee omaan ruokavalioonsa, Karita pohtii.

Proteiininsa Karita saa pähkinöistä, siemenistä, spirulinasta, kananmunista ja kalasta.

Smoothieihin Karita pyöräyttää joskus lisäproteiiniksi miehensä Petrin maahantuomaa proteiinijauhetta.

Kasvikset, vihannekset ja yrtit monipuolisesti sekä marjat ja hedelmät muodostavat hänen hiilihydraattien saantinsa perustan. Leivät, pullat, perunat, valkoiset riisit ja makaronit eivät kuulu Karitan valintoihin.

Rasvoissa hän kertoo panostavansa ennen kaikkea laatuun. Elimistölle välttämättömiä rasvahappoja hän saa kookosöljystä, pähkinöistä, manteleista, avokadoista ja luomuvoista. Siemenistä hän käyttää esimerkiksi chia- ja hampunsiemeniä.

Terveellinen syöminen , arjen hyötyliikunta, jooga sekä päivittäiset lenkit perheen koiran kanssa pitävät 173-senttisen Karitan aineenvaihdunnan vilkkaana ja painon hallinnassa ilman sen kummempia dieettejä.

Kuntosalilla Karita ei enää käy. Hän treenaa kotona joogaten ja kehonpainoa apuna käyttäen.

– Olen aina urheillut, mutta viimeiset viisi vuotta lempeämmin. Liikuntani ei ole enää puurtamista!

Karita kertoo kohtaamastaan elämän paradoksista.

– Kun päästin irti tavoitteistani ja vaatimuksistani olla tietynlainen ja tietyissä mitoissa, kehoni alkoi toimia paremmin.

Kilojensa kanssa kamppailevia Karita muistuttaa ”hampaat irvessä ” laihduttamisen sudenkuopista.

– Se vain nostaa elimistön stressihormoni kortisolin tasoa. Mitä enemmän veressä on kortisolia, sitä vaikeampaa painonhallinta on. Esimerkiksi keskivartalolihavuus ja korkea kortisolitaso on tutkimuksissa yhdistetty toisiinsa.

Vaa’alla Karita ei juurikaan käy. Peili, vaatteet sekä omat tuntemukset ovat hänelle tärkeimmät viestittäjät painoasioissa.

– Olen oppinut olemaan armollisempi itselleni. Mitä siitä, jos joskus turvottaa, laitetaan sinä päivänä väljemmät vaatteet!

jooga on ollut ja on Karitalle tärkeä matkakumppani tiellä parempaan kehotietoisuuteen.

– Aikaisemmin kävin ohjatuilla joogatunneilla. Nyt olen pitkään joogannut ainoastaan kotona. Haaveissani olisi taas aloittaa ohjatut joogatunnit. Myös 22 vuotta mallina ovat opettaneet tietämään, mitä keholleni milloinkin kuuluu. Mallille keho on työväline.

Karita Tykän mielestä ihminen tarvitsee herkuttelua.

– Terveellinen syöminen ei todella ole kaikesta luopumista, päin vastoin, eikä herkuttelu rasvaisten ja sokeristen lisäainepommien syömistä.

Karita noudattaa herkuttelussakin ruokavalionsa pääperiaatteita: puhdasta, selkeää, hyvin sulavaa, aitoa, oikeaa ruokaa.

Herkullisimmat raakajälkiruokansa Karita Tykkä on koonnut Sanna Ala-Seppälän ja Ulla-Maija Lähteenmäen kanssa tekemäänsä kirjaan Raakaa ja makeaa – Herkullisimmat raakajälkiruoat.

Kirjan raakajälkiruoissa käytetään esimerkiksi raakakaakaovoita, raakasuklaata, kookosöljyä, pähkinöitä, manteleita ja siemeniä sekä marjoja, avokadoja ja muita hedelmiä.

– Elämässä pitää olla nautintoja. Avokadoista ja raakasuklaasta tehty suklaamousse on ihanaa. Se maistuu taivaalliselta ja tuo hyvän mielen!

Karita kertoo olevansa hifistelijä keittiöhommissa.

– Tosin raakaruokailun maailmaan pääsee ja siellä selviää aivan hyvin veitsellä, lusikalla ja käsiraastimella. Esimerkiksi inkiväärin kuorimisessa lusikka on loistava apuväline, hän naurahtaa.

TYKÄN PERHEESSÄ aamu alkaa viherpirtelöllä. Sellaisen Karita tarjoaa myös perheen 3-vuotiaalle Luca-pojalle ennen päiväkotiin menoa.

– Viherpirtelössä on jotain lehtivihreää, yleensä Superlemonin spirulinaa ja klorellaa, tammenlehtisalaattia, pinaattia sekä hedelmiä, aina banaania sekä vaihdellen appelsiinia, ananasta, kiiviä ja omenaa sekä runsaasti kotimaisia marjoja. Rasvahappoja viherpirtelöön tuovat vaihdellen kookosöljy, siemenet ja pähkinämaito. Nesteenä pirtelössä on yleensä raikas vesi.

Omaa ja miehensä ruokavaliota Karita täydentää myös ravintolisillä.

– Koska en syö punaista lihaa, otan B-ryhmän vitamiineja, erityisesti B12-vitamiinia purkista. Valkohomejuusto on erinomainen K2-vitamiinin lähde.

– Joskus turvaudun K2:n saannin varmistamiseksi myös purkkiin. Lisäksi käytän magnesiumia, seleeniä, sinkkiä, ”nuoruusantioksidantti” astaksantiinia, suolistolle probiotteja sekä piitä ihon ja hiusten hyvinvoinnille.

Karita kertoo, että hänellä on rento suhtautuminen kauneuteen.

– Minusta on tullut elämästä nautiskelija ja elämää kiittävä elämänmatkailija. Pyrin olemaan lempeä sekä itseäni että muita kohtaan. En vertaile itseäni muihin ja muita itseeni ja toisiin. Ehkäpä tässä myös avaimet kauneuteen.

Karita korostaa, että kauneus on ennen kaikkea sisäinen asia.

– Puhdas ravinto näkyy ihon kunnossa. Ennen kävin usein ihonhoidossa. Raakaruokailuun siirtymisen jälkeen ihoni voi hyvin eikä tarvitse niin paljon hoitoa kuin aikaisemmin.

Kookosöljyä hän kiittää monitoimituotteeksi sekä keittiössä että kylpyhuoneessa. Hän puhdistaa välillä meikin kookosöljyllä sekä kosteuttaa sillä vartalonsa ihoa ja hiuksiaan.

Helmikuussa Karita avasi miehensä kanssa verkkokaupan, superlemon.fi. Karitan haaveissa on luoda Superlemonista hyvän mielen ja hemmottelun olohuone. Hän kirjoittaa sivuilla blogia ja jakaa reseptejä.

– Verkkokaupan ilmeen eteen olemme tehneet valtavasti töitä. Verkkokaupassamme on myynnissä muun muassa superfoodeja, proteiinijauheita, urheiluvaatteita ja keittiövälineitä.

”Kun päästin irti tavoitteistani ja vaatimuksistani olla tietynlainen ja tietyissä mitoissa, kehoni alkoi toimia paremmin.”
”Ennen kävin usein ihonhoidossa. Raakaruokailuun siirtymisen jälkeen ihoni voi hyvin eikä tarvitse niin paljon hoitoa kuin aikaisemmin.”

Kuka?

Karita Tykkä

Ikä: 37 v.

Syntymäpaikka: Kuopio.

Asuinpaikka: Espoo.

Perhe: Aviomies ja

3-vuotias poika.

Ammatti: hyvinvointialan

yrittäjä, kolumnisti,

malli, juontaja.