Oulu, Marjamäen kultamaa:

Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki johtaa kolmatta ja viimeistä kauttaan oululaisseuraa. ”The Winner Takes It All”, sanotaan Abban huippuhitissä – sanonta sopii Marjamäkeen!

Teksti: Ari SteniusKuvat: Joonas Hepola

Kärpät on ottanut Lauri Marjamäen aikana kaksi runkosarjavoittoa ja mestaruutta sekä ollut parhaana suomalaisseurana neljän joukossa Euroopan mestareitten liigassa (CHL). ”Late” on ottanut ja voittanut lähes kaiken, minkä tässä ajassa pystyy.

Lauri Marjamäki oli Suomen jääkiekkomaajoukkueen valmennustiimissä kaksi kautta, mutta jätti Leijonat keväällä 2015 keskittyäkseen Kärppiin.

Maailma muuttui nopeasti: tuli kutsu takaisin, nyt itse leijonakuninkaaksi nykyisen päävalmentajan Kari Jalosen ilmoitettua halustaan palata seuravalmennukseen.

Nuoresta iästään huolimatta Marjamäki, 38, on kokenut valmentaja. Hän aloitti valmennusuransa vuonna 1999 kasvattajaseuransa Tampereen Ilveksen B-nuorten päävalmentajana.

– Minulla ei ollut sitkeyttä tai halua harjoitteluun pelaajana, on Marjamäki todennut.

Tämä kausi on Marjamäen 17:sta kausi valmentajana, joten hän kuuluu Suomen kokeneimpiin valmentajiin.Valmentajana Marjamäki on ollut sitkeä, kiinnostunut, innostunut ja utelias oppimaan koko ajan lisää ja uutta. Kärppiin Marjamäki tuli Espoon Bluesista, josta hän sai potkut helmikuussa 2013 paljolti siksi, että ei ollut tehnyt seuraan jatkosopimusta.

Marjamäki tuli keväällä 2013 oikeaan paikkaan, oikeaan aikaan ja oikeana miehenä. Kärpät on 2000-luvun menestynein suomalainen jääkiekkoseura, mutta neljä keskinkertaista kautta isoilla pelaajabudjeteilla oli ollut pettymys.

Entinen leijonakuningas Hannu Aravirta ei ollut onnistunut palauttamaan Kärppiä huipulle ja energinen sekä uudistushaluinen Marjamäki kohtasi motivoituneen ja nälkäisen kiekkoseuran.

Marjamäen perusteesit tulivat nopeasti julki: ”täällä jokainen voi olla oma aito itsensä” ja ”päivittäisen työnteon pitää kestää päivänvalon”.

Näitä asioita Marjamäki ajoi alusta asti ja seurassa otettiin ne ilolla vastaan. Kovan ja osaavan ammattimiehen menestys voi olla pienistä asioista kiinni, mutta Marjamäki ei ole tehnyt ainuttakaan selvästi osoitettavaa erhettä.

Late on ollut suora toimissaan ja asiat – vaikeatkin – on puhuttu selviksi ja ratkaisut tehty joukkueen edun mukaisesti. Joukkue on ollut ykkönen Marjamäen kiekkomaailmassa.

Marjamäki oli onnekas ja osaava valmennustiimivalinnassa. Ryhmä Ari Hilli, Mikko Manner ja Toni Sihvonen täydentää toisiaan monialaisilla osaamisillaan ja erilaisine persoonineen. Ensimmäinen kausi on aina tulikaste, jossa on parempi onnistua alusta asti – ensivaikutelman voi tehdä ainoastaan kerran.

Kaudelle 2013-14 Marjamäki sai koppiin johtajat, jotka pitivät huolen esimerkistä. Paluumuuttajat Lasse Kukkonen ja Mika Pyörälä olivat Laten koppikuninkaat ja kun Liigan kynnyksellä KHL-palapelin ylimääräiseksi jäänyt Juhamatti Aaltonen jäi reviireille, niin...

– Kärpillä oli Kukkonen, Pyörälä ja Aaltonen – siksi ne on nyt mestareita, sanoi seitsemännessä liigafinaalissa taipuneen Tampereen Tapparan ikoni Ville Nieminen .

Mutta Kärppien kasvattien tekeminenkään ei olisi riittänyt, elleivät pukukopin johtajat olisi ”ostaneet” Marjamäen johtamistapaa. Kärpät rikkoi ensimmäisellä Marjamäen kaudella useita Liigan ennätyksiä voittaessaan runkosarjan uudella piste-ennätyksellä.

Toiselle kaudelle Marjamäen oli helpompi lähteä. Edellisen kauden tavat, tekeminen ja menestys oli pohja, joka helpotti uuden kauden haasteita. Joukkue oli uudistunut, mutta tutut nimet edellisen kauden tukimiehistä olivat valmiit ottamaan seuraavan askeleen ja astumaan eturiviin.

Kauden sensaatioksi kasvoi JJJ-ketju, Joonas Donskoi – Joonas Kemppainen – Julius Junttila .

Ketju kiskoi Kärppiä vaikeat ajat ja viimeisen finaalin varsinaiselle peliajalle asti. Marjamäen toisella kaudella mestaruuden ratkaissut maali tuli kuin kiitoksena Laten luotolle ja uskolle oman seuran juniorityölle. Sebastian Aho nousi mestaruusmaalillaan kiekko-Suomen tähtitaivaalle – ja on pysynyt siellä, kuten nuorten MM-kisat vuodenvaihteessa todistivat.

Ennen mestaruuttaan Kärpät oli voittanut edellisen kauden tapaan runkosarjan ja ollut paras suomalaisseura CHL-liigassa.

– Kestäkää mua vielä pari kuukautta, tai vähän enemmän, jos hyvin menee, heitti Late ”läpällä” loppiaisen jälkeen joukoilleen.

Joukkue kestää, sillä Marjamäen työnjälki on tuonut tulosta ja menestystä sekä nostetta yksittäisille pelaajille, kuten menestyvissä joukkueissa käy. Kärpät johtaa kuluvan kauden runkosarjaa ja pelaa CHL-liigan välierissä.

Marjamäen viimeisenä kärppäkautena hänellä on mahdollisuus viedä joukkueensa mestaruuteen ja kirsikaksi kakun päälle CHL-mestariksi. Voittaa tai ei, niin Laten resepti on sama: all in – kaikki peliin, kuten Marjamäen aikana on totuttu.

”Marjamäen viimeisenä kärppäkautena hänellä on mahdollisuus viedä joukkueensa mestaruuteen ja kirsikaksi kakun päälle CHL-mestariksi. ”
”Ryhmä Ari Hilli, Mikko Manner ja Toni Sihvonen täydentää toisiaan monialaisilla osaamisillaan ja erilaisine persoonineen.”